Herdenking van hen die ons verlieten…

De novemberdagen naderen : De tijd dat we massaal naar de laatste rustplaats gaan van onze geliefden. Of ze nu begraven zijn , of in een urne rusten of zijn uitgestrooid…ieder doet het op zijn manier . In gedachten zijn ze steeds bij ons maar op 1 november geeft het een ietsje meer troost om met een bloemetje naar de begraafplaats te gaan.
Er staat een tweekleurige chrysant aan mijn voordeur en een roestkleurige chrysant die ik in de tuin heb geplant . Beide planten heb ik indertijd terug opgehaald van de begraafplaats .

Deze week ben ik naar de parkbegraafplaats gegaan om even goedendag te zeggen bij opa, mijn ouders, mijn broer en nog een paar familieleden.
Het was heel mooi en zonnig weer , zelfs een jasje had je niet nodig. Het was er ook relatief kalm. Je zag mensen af en aan komen met een pot chrysanten of een bloemstukje. Vele gezichten stonden wat bedrukt wanneer ze de begraafplaats verlieten. Het doet toch altijd iets als je vóór een graf , urneplaats of strooiweide staat. Je herbeleeft dan terug de laatste momenten voor het definitieve afscheid van een dierbaar persoon.

14 gedachtes over “Herdenking van hen die ons verlieten…

 1. Dit heb je heel mooi aan gedacht. 1 november is het bijna. Deze oude kerkhof zie je wel veel begraafplaatsen en urnen…. Maar ik kom niet zo graag in de buurt. Ik weet voor mij moeilijk vind. Wel mooie foto’s kunnen maken. Bloemen horen altijd bij. Vind wel waard om te doen.

  Iets even anders Magda. Ik vond heel erg van je kleinzoon goede vriend niet meer is. Het is ook begrijpelijk dat je kleinzoon moeilijk hebt. Ik zag foto. Erg!! Sterkte voor je kleinzoon. Rust zacht.

  • De parkbegraafplaats hier is een mooi en luchtig park met veel groen ,struiken en bomen. Je moet morgen maar even klikken op “klik” dan zie je een héél groot kerkhof waar graven en grafmonumenten te zien zijn van vorige eeuwen.
   Ja mijn kleinzoon heeft het nog erg moeilijk met het zo plotse overlijden van zijn beste vriend. Door de omstandigheden werd het lichaam ook niet onmiddellijk vrijgegeven en wordt hij pas komende zaterdag begraven. Ik denk als dat voorbij is dat hij wat rust gaat vinden. De ouders hebben hem gevraagd of hij in de kerk een herdenkingsgebed wil zeggen. Dat weegt ook op hem.

 2. Ik ga er verschillende keren per jaar heel even langs. Op 1 november niet. Veel te druk. kuis alles op 2 dagen voor 1 november want die dag zelf maakt het me veel te triest.

  • Ik ga nooit de dag zelf maar liefst een kleine week ervoor. Met het goeie weer zag je toch dat er veel mensen al bloemen hadden gebracht. Mijn zoon reed vrijdagnamiddag langs de parkbegraafplaats en het was er één en al file( er is geen grote parking) en zochten de mensen in het industriegebied een parkeerplaatsje !

 3. Ik kan alleen mijn moeder nog bezoeken. Mijn vader zijn graf is na 30 jaar ontruimd. Maar eigenlijk heb ik geen behoefte om naar het kerkhof te gaan. Zeker niet met deze drukke dagen.

  • Ik ga tussendoor wel eens wandelen op de Parkbegraafplaats. Ik heb dat regelmatig gedaan na mijn twee ernstige operaties . Ik vond daar rust. Het is er ook echt mooi. Ik sta telkens versteld hoeveel mensen er begraven liggen die ik in mijn leven gekend heb( ben ook niet meer van de jongste hé 😉 )

  • Ik vind het nooit droevig om daar eens rond te lopen. Er zijn momenten geweest vooral na mijn operaties dat ik in dit “Park” rust vond. Tegenwoordig zijn al de perken van voor naar achter erg laag gesnoeid ten gevolge gebeurtenissen waarbij mensen zich niet meer veilig voelden

 4. Behalve het bezoek aan het oude kerkhof waaraan ik een blogpost besteed heb ga ik dit jaar niet naar het kerkhof. Wie weet ga ik toch als de drukte voorbij is. Tussen al die mensen loop ik niet graag.

  • Ik ga nooit op 1november liefst een week ervoor. Met het mooie weer zag je nu toch al een hele week mensen komen met een chrysant. Het is wat gespreid. Een minpunt is dat het openbaar vervoer daar geen halte heeft. Je moet al een eind wandelen vanaf het ziekenhuis.

Geef een reactie