Trammelant

Zaterdag 6 augustus waren er opnieuw de Belle Epoque feesten in De Haan. Jaar na jaar kent dit feest een groot succes. Trammelant kent zijn eerste editie in 1978 n.a.v. het 75-jarig bestaan van het tramstation. Meer dan 40 jaar later is Trammelant nog steeds een hoogdag voor De Haan, met een pak nieuwe tradities. Het tramstation is een beschermd monument.

Door Corona ging het feest een paar jaar niet door maar nu met het mooie weer was het terug een (overweldigend )succes. Het was al jaren geleden dat ik er nog naar toe was geweest en vorige zaterdag besloten vriendin en ik en een Nederlandse vriendin om met de tram tot ginder te rijden.
Met de auto was zeker geen optie als je van heel ver al auto’s op de weg geparkeerd zag staan. Ook op de tram was het zeer druk . Het openbaar vervoer is op zo’n dagen wel aangewezen. Hoewel…met corona in het achterhoofd. De trams reden af en aan zowel uit de richting van Oostende als uit de richting van Knokke en spuwden iedere keer een lading mensen uit.

“Trammelant is een begrip geworden in De Haan en omstreken. Tijdens dit evenement gaan we meer dan 100 jaar terug in de tijd; het is een waar eerbetoon aan ons roerend erfgoed. De figuranten die prachtig uitgedost door De Haan flaneren, de auto’s van toen die door de Concessie rijden, de verschillende belle-époquetaferelen in Parkdomein La Potinière,… Echt alles is uniek om zien”, vertelt schepen van cultuur en roerend erfgoed, Rudi Cattrysse.

De Haan slaagde er in om een groot stuk van het onroerend erfgoed uit de periode van de Belle Epoque te bewaren zoals het ooit was. De Concessie, de villawijk met heel wat prachtige panden uit die tijd, is dan ook het perfecte decor voor een groots Belle Epoquefeest. Trammelant keert al decennialang terug in de tijd met honderden figuranten, oude voertuigen en fietsen. Er worden taferelen nagespeeld en de sfeer van toen herleeft volop in de badstad met als hoogtepunt de stoet van figuranten die traditiegetrouw om 15 uur aankomt met een oude tram. Ook heel wat handelszaken speelden in op het evenement en doken met hun zaak en personeel in de geschiedenis. ’s Avonds wordt De Haan één groot openluchtfeest. Diverse podiumoptredens zorgen voor amusement voor eenieder.

Het tramstation waar het allemaal mee begonnen is!

Hier een impressie van de stoet met dames ,heren en kinderen in Belle Epoque stijl gekleed! Een lust voor het oog.

Jammer genoeg heb ik de oldtimers niet gezien want die waren in de voormiddag uitgereden als opening van het trammelant feest met de burgemeester en zijn gevolg op kop.
Hieronder een beeld van de drukte in de straten en een paar foto’s van de mooie gebouwen die bewaard zijn gebleven. In de villawijk was het niet mogelijk om foto’s te maken omdat er zoveel volk stond te kijken naar de stoet.

Morgen nog een vervolg….

14 gedachtes over “Trammelant

  • Het was al jaren geleden dat ik er naar toe ben geweest . Ik kan alleen maar zeggen dat het een gigantische organisatie moet geweest zijn om alles in goede banen te leiden. De Haan is niet groot en er liep een enorme massa mensen rond.

  • Het volkse van dit feest slaat bij de mensen enorm aan. Jaar na jaar komen er meer mensen op af en hoedje af voor de organisatie. Aan alles is gedacht : geen auto’s in de stad, brandweer, politie , ambulances…waren paraat.

  • Ja het was zéér druk op het openbaar vervoer. Maar ik start in Knokke en daar heb ik nog alle plaats van de wereld. Bij sommige haltes konden de mensen niet meer opstappen en dat was bij het terugkeren ook zo. Er reden opvallend veel trams na elkaar in beide richtingen. Eenmaal in het stadje kon je ongehinderd alle kanten opgaan .

 1. Tof dat men het in ere houdt. Ik wilde er eens naar toe maar mijn gezondheid liet het niet toe. Mogelijk volgend jaar maar kan er hier ook van genieten .Dank daar voor.

  • Het is zeker de moeite waard en de drukte moet je er maar bij nemen. Je wordt meegesleurd in de ambiance. En overal is er wel iets te doen. Je kan ook een rustige wandeling maken in de villawijken wat verder van het centrum. Ik geloof dat er daar niets is veranderd sedert de villaatjes daar gebouwd werden ( velen zijn gerestaureerd met respect voor het verleden)

 2. terecht dat die gebouwen erfgoed zijn
  dat zullen die hoogbouw kolossen nooit worden 🙁
  geweldig feest is dat geweest aan de foto’s te zien

  • In De Haan zijn er geen hoge gebouwen. Hopelijk komen er ook nooit van die mastodonten. Het is een charmant stadje met veel villaatjes uit de Belle Epoque tijd , de meeste zijn opgeknapt maar het uitzicht is gebleven. En dan is er ook een dorpskern waar de winkels zijn . Ik heb er in mijn jonge jaren één jaar gewoond omdat ik toen werkte als lerares in het Zeepreventorium van De Haan.

  • Vind ik ook en De Haan leent er zich toe om zo’n retro feest te vieren. Het was effenaf super ,wel een beetje te druk om goed te zijn. De Hollandse vriendin die zo bang is voor corona heeft er geen minuut aan gedacht om een mondmasker op te zetten. Ze was gewoonweg in de wolken. Ik heb zoveel foto’s gemaakt dat ik echt moet uitkiezen wat ik ga plaatsen 🙂

Geef een reactie