Herinnering

Het is dit jaar 51 jaar geleden dat er zich in het toen pas gefusioneerde Knokke-Heist een drama voordeed waarbij twee politieagenten doodgeschoten werden en twee andere ernstig verwond werden. Dit gebeurde bij een gewone controle op de parking van het Zwinreservaat

De eerste jaren na het drama werd er jaarlijks een voettocht gehouden . Later werd er jaarlijks een kleine hulde gebracht bij een gedenksteen in het commissariaat zelf .
Dit drama is altijd blijven nazinderen bij de familie ,collega’s , vrienden en inwoners van Knokke-Heist.
3 mei 1971 op die dag herinnerden we elkaar eraan.
Verleden jaar was het plan om een uitgebreidere hulde te brengen maar corona verhinderde dit . Dit jaar ging de herdenking wel door en werd er een mooie plechtigheid georganiseerd op de plaats waar het drama is gebeurd. De vroegere parking van het Zwin bestaat niet meer , maar op die plaats staat nu een groot gebouw waar ook de ingang tot het Natuurreservaat is.
In een zaal ging de plechtigheid door in aanwezigheid van familieleden ,collega’s ,oud collega’s ,vrienden en kennissen. De burgemeester van Knokke-Heist -Damme ,schepencollege en gemeenteraadsleden en minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden luisterden deze korte plechtigheid op met enkele speeches.

Zelf was ik ook aanwezig als oud collega en beleefde opnieuw die intrieste dag , de verslagenheid en het verdriet , de machteloosheid en woede. Afvaardigingen van over het hele land woonden de begrafenis bij. De solidariteit was enorm. Het leven stond voor iedereen even stil. Het werd even weer 51 jaar geleden .

Het waarom van die schietpartij is tot heden onbegrijpelijk gebleven. Een kort relaas in Kneistikrant( plaatselijk nieuwsblad) klik

Er wordt na 51 jaar een nieuwe gedenkplaat onthuld die de oude in het commissariaat zal vervangen. Agenten in ceremoniekledij onthulden de plaat.

Daarna werd iedereen uitgenodigd voor een korte receptie.

Ik ben naar het uitkijkplatform boven de receptiezaal gegaan om een paar foto’s van de omgeving te maken. Die dag was het nevelig en koud. Passend weer voor deze herdenkingsdag die iedereen toch beroerde , zeker zij die hun geliefden verloren en de collega’s die het drama van dichtbij meemaakten.

7 gedachtes over “Herinnering

    • Zolang er agenten zijn die dit drama van dichtbij hebben meegemaakt en er verwanten nog leven van de slachtoffers zullen er herdenkingen zijn. Later is er nog altijd de herdenkingsplaat die een ereplaats krijgt in het commissariaat waar een korte plechtigheid kan plaatshebben.

    • Toen was die gebeurtenis als het ware een unicum in België. Het gebeurt nu meer dan vroeger. Eén man schiet vier agenten neer bij een gewone controle. Maar ja dat wisten de agenten niet dat hij reed met een gestolen auto en een deserteur was op de koop toe .

    • Die dag is voor altijd in mijn geheugen gegrift en ook de dagen erop tot aan de begrafenis. Iedereen liep verloren . We waren toen ook nog niet zo’n groot korps. Een veertigtal mensen in totaal en dan heb je ook meer ene band met elkaar. Die herdenking deed me echt wel iets.
      Ik heb je nieuwe adres genoteerd Marylou !

Geef een reactie