Erfgoeddag

Zondag 24 april was het erfgoeddag. In mijn eigen gemeente heb ik door de jaren heen bijna alles gezien wat die dag opengesteld werd voor het publiek.
Dit jaar werd een prachtig herenhuis opengesteld . In dat herenhuis was de zeevisserijschool gevestigd. In 2005 werd het gesloten en dienden de leerlingen naar Oostende te gaan als ze een opleiding in het visserijmilieu wensten.
Daarna stond het lange tijd leeg. Een tijdje werd het nog gebruikt als afdeling van een school (SBSO )uit Brugge .

Maar heden staat het opnieuw leeg. Welke bestemming eraan zal gegeven worden is een vraagteken. Het is een prachtig herenhuis gelegen in het centrum van de deelgemeente Heist

Het Kasteeltje  is een eclectisch herenhuis, gebouwd in 1921 . Gustaaf Dejonghe liet in de Bondgenotenlaan in Heist-aan-zee een herenhuis bouwen in neo-rococostijl. Dejonghe was een aannemer van bouw- en waterwerken en heraanleg van wegen die zijn fortuin had gemaakt bij de heropbouw van de oostkust na de Eerste Wereldoorlog. Omdat de eigenaar de eerste Heistenaar was die zich een dergelijk herenhuis kon veroorloven kreeg het bij de inwoners de naam van ’t kasteeltje (van Heist).

In 1947 deed de weduwe Dejonghe afstand van de eigendom. In het huis werd de Rijksvisserijschool “de Golfbreker” onder beheer van het Ministerie van Verkeerswezen ondergebracht, vanaf 1983 omgedoopt naar “Visserijschool van de Vlaamse Gemeenschap”.

In 1995 werd het kasteeltje als monument geklasseerd

Het hele gebouw zowel buiten als binnen is goed bewaard en de materialen die binnen gebruikt zijn, zijn van superieure kwaliteit : marmer ,eiken parket, enorme hoge eikendeuren, prachtige ramen en sierlijke gebogen vensters.

Ik heb geprobeerd om foto’s te maken zonder publiek op maar dat was echt niet gemakkelijk. Ik denk dat de bevolking van Heist massaal aanwezig was. Het vissersverleden leeft nog sterk in Heist.
In de inkom is een keramieken herdenkingswand aan gebracht met daarop al de namen van vissers die omgekomen zijn op zee en die hier nog les hebben gevolgd ( door de lichtinval en de drukte kon ik geen betere foto maken)

Voor animatie werd er gezorgd: regelmatig waren er demo lessen en veel mensen gingen nog eens in een bank aanschuiven om te “luisteren naar de meester”. Zelf wilden we in een andere klasje ook eens in een bank aanschuiven maar we pasten er niet in. Dus gingen we maar òp de bank erachter zitten 🙂

Je kon ook met een gids een wandeling maken van een uur in Heist maar daar pasten we voor. We kennen allebei Heist goed ( door ons vroeger werk)

Een grappig moment was toen de directeur samen met zijn stijve secretaresse op zijn hielen( waren acteurs) elk uur de vlaggengroet gingen brengen vooraan het (school)gebouw zoals het indertijd bij het begin van de dag ook gebeurde. Hilarisch om te zien. Maar ik kon door de drukte er geen foto’s van maken.

De directeur en zijn secretaresse op weg om de vlaggengroet te brengen!

Ook was er een tentoonstelling waar je van alles ivm de zeevisserij kon kopen.

Even waanden mijn vriendin en ik ons als de bewoners van dit mooie gebouw

Een geslaagde erfgoeddag en de gemeente mag fier zijn dat ze het gebouw voor een keertje opengesteld hebben en binnenin aangekleed hebben zoals in de tijd dat er hier echt een zeevissersschool was.

14 gedachtes over “Erfgoeddag

  1. Wat is deze kasteel heel mooi uit. Van binnen ziet prachtig uit. Loodraampjes vind heel erg geweldig om te zien Magda. Jullie vermaakt zich wel. Je ziet ook van alles van binnen. Deze kasteel ziet geschiedenis uit van binnen. Leuke foto’s!!

    • Gezien de ouderdom van dit gebouw en het feit dat er schoolkinderen rondgelopen hebben ,is het gebouw werkelijk nog in goede staat. Tja de materialen die er in verwerkt zijn waren ook van goeie kwaliteit. Het was enkel te bezoeken op erfgoeddag .Daar maakten velen ook gebruik van.

    • Ik ws er vroeger al eens toen ik nog werkte en er problemen waren met leerlingen maar ja dan kan je er ook niet echt in rondlopen. Nu kon dat wel en het was echt genieten. Ik wachtte discreet tot ik een gaatje zag en de mensen waren dikwijls heel attent en deden teken dat ze zouden wachten tot ik foto’s had genomen. Lief toch!

    • Ik kan me klein maken ,hahaha en heb ook geduld. Ik moet er aan toevoegen wanneer de mensen zien dat je mooi blijft wachten om een foto te maken ze dikwijls teken maken “kom doe maar, we wachten wel”. Dat is dan ook een bedankje waard hé !

  2. Prachtig,
    Ik ga meestal ook op die dag op verkenning maar nu ben ik niet gegaan omdat ik pas de zenuw van de dubbele hernia hebben laten branden en nu nog erg voorzichtig moet zijn

Geef een reactie