We mogen weer op stap gaan !

De eerste uitstap die we deden sedert het allemaal weer mag is een gegidste wandeling in Brugge . Maar nu eens een hoekje van Brugge waar je niet zo vlug komt. De naam zegt het ook al ” de verloren hoek”. Nochtans is het een mooie wijk die zijn eigenheid van eeuwen terug heeft bewaard . Maar ja het ligt wat buiten het centrum van deze toeristische stad.

Wij startten onze wandeling langs de Vesten , een 7km lange stadsomwalling waar je kunt wandelen /fietsen . Je komt op je weg de drie molens tegen en passeert ook de vier middeleeuwse stadspoorten Je wandelt er grotendeels onder grote bomen , passeert ook de kleine jachthaven de Coupure en het Minnewater…

Maar dat was deze keer niet de bedoeling. We wandelden voorbij een paar molens , klauterden omhoog bij de St Janshuismolen waar we een mooi zicht hadden op de twee grote schuttersvelden : St Sebastiaangilde en de St Joris gilde Beide bestaan reeds meer dan 600 jaar !

Een paar schepen liggen voor anker langs de vesten. Eentje is er blijkbaar te koop.

In het kader van de Triënnale in Brugge dd 2021 vind je veel foto’s terug die ik ook op deze wandeling gemaakt heb (klik)

Daarna een wandeling door de smalle straatjes van dit deel van Brugge

De Jerusalemkapel heeft een lange geschiedenis achter de rug. Als je meer wilt weten druk dan op (klik). De moeite om de geschiedenis te kennen. Een kapel is geen kerk en je kunt er niet zomaar in en uit. Het is in privé handen.

Het volksverhaal van” Annaatje van ‘ t Pitje “moet je beslist eens lezen ! (klik)

Achter veel hoge muren zijn er dikwijls prachtige binnentuinen aan te treffen. Hier een voorbeeld van zo’n tuin waar een renovatie van een internaat aan de gang is en de poorten stonden toevallig open. Dat is vragen om eens achter die muur te kijken hé ! Verschillende foto’s zijn niet te gebruiken : te fel licht.

De enige straat in Brugge waar geen straatstenen liggen en ook nooit zullen komen. Staat ergens zo beschreven. Een héél lange straat met aan weerszijden hoge muren( ook tuinen erachter ? )

Nog een weetje van de gids meegekregen:

Zo’n devote muurschilderijen of kapelletjes mogen nooit verwijderd worden . Ook niet als je zo’n huis koopt/verkoopt. Ook moeten de typische huisjes witgeschilderd zijn en mogen de ramen enkel in hout gemaakt worden ( geen plastiek of metaal) De kleur van verf moet donkergroen zijn of rood ( specifiek ossenbloed rood! ) ‘t Is maar dat je het weet als je zo’n huisje zou willen kopen!!

En toen wandelden we terug naar de startplaats waar een paar tafels voor een man of twintig waren voorbehouden. We aten er een pannenkoek en dronken een kopje koffie. Er werd héél wat nagebabbeld . Ik zag mensen terug die ik een tweetal jaar niet heb gezien! En zo vergat ik ook een foto te maken van de tearoom ” Bistro du Phare”.

Beide foto’s zijn van internet. Toen wij er waren zat alles bomvol. Gelukkig hadden we gereserveerd vòòr we met de wandeling gestart zijn.

En om af te sluiten een opzet raam in één van de typisch Brugse huisjes.. Wellicht een grote fan van Keith Haring!

Een mooie start van een nieuw seizoen samen met de senioren. Hopelijk mag het zo blijven. Maar de start was het begin van een hele reeks uitstappen ( ook persoonlijke) zodat ik de tijd niet vond om dit hier te tonen en te vertellen. Komt eraan hoor!

8 gedachtes over “We mogen weer op stap gaan !

 1. Mooie uitstapje heb je daar gedaan. Liefs 7 km gedaan. Leuke foto’s om te kijken. Wel mooie buurt.Ik zou ook willen bekijken in de buurt. Ik mis het wel. Het was voor jullie genieten geweest. Lekker pannenkoek gegeten gedaan. Ziet daar goed uit. Helaas kunnen niet doen meer. Vanwege f…. ziek is…

 2. tof dat je weer op uitstap kon
  en jij hebt genoten van foto’s nemen ook zie ik 🙂
  K heb eens die vesten gedaan met al de molens ,
  totaal 14 km, k moet je niet vertellen dat ik plat was zeker 🙂 dat was me toch iets te veel
  Het beeld van Jan Fabre, ehwel hij mag zich inderdaad schamen en zo wegsteken in z’n jas
  Van de jeruzalemkapel was ik helemaal onder de indruk toen ik die vorig jaar bezocht

  • Olala maar de hele omwalling hebben wij nu niet gedaan. Dat zou wel teveel geweest zijn. Zelf zou ik het ook niet meer aankunnen. Wel wandelden we in de straatjes tegen de molen aan. In de kapel zijn we nu niet geweest. Is ook niet altijd open en het mooie praalgraf is momenteel verwijderd voor restauratie!

  • Die eerste uitstap na zo’n lange tijd was echt een succes. Iedereen blijgezind en er zijn nog mensen( die de wandeling niet aankonden) achter gekomen tegen dat we terug aan Du Phare kwamen om ook een pannenkoek en koffie te gebruiken en wat na te babbelen!

Geef een reactie