In het bos…

zijn de sporen te zien van de voorbij storm(en). Toen ik naar het Zwin reed was ik door het bos gereden maar daar kan je nergens parkeren. Ik dacht ” dat doe ik op een andere dag” En gezien het mooi weer bleef aanhouden ben ik er speciaal naar toe gereden. Ik heb de auto in de Oosthoek ( een wijk van Knokke) geparkeerd en ben dan te voet terug gewandeld over het slingerende paadje dat hoger ligt dan de rijweg. Ik was zo geboeid door de omgevallen bomen en takken die ik langs weerszijden van de weg zag dat ik vergat een foto te maken van het slingerende paadje zelf.

In dat stukje bos kan je niet wandelen daarvoor is de ondergroei van klimop en allerlei kleine takken te groot. Maar hele boomstammen gaan ze toch opruimen al was het maar om de andere bomen te beschermen. Want je kan de natuur wel zijn werk laten doen maar met de broosheid van dit redelijk oude bos moet toch ook rekening gehouden worden. Als je wil wandelen in een stuk bos moet je bij het “Koningsbos” zijn dat wat verderop aan de andere kant van deze laan ligt . Ik maakte er vroeger al een kort logje over( klik).
Er lopen twee paadjes in dit bos en bij het eerste hing er op een boom een plakkaatje dat je er niet in mocht. Dit deed ik dus maar niet maar wandelde verder tot ik aan een ander breder paadje kwam vlak naast de afsluiting van de villa die op den hul staat. Iedere Knokkenaar weet wie daar gewoond heeft en wie er daar nu nog woont!

Het was héél lang geleden dat ik via dit pad naar de wijk Zevenkote gewandeld had. Het plein met de bomen errond herkende ik nog maar al de huizen die er nu stonden waren ofwel gerestaureerd ofwel afgebroken en opnieuw gebouwd. Alleen de molen zonder wieken herkende ik nog. Deze molen behoorde toe aan Siska en haar man ,de stichtster van de bekende wafelhuizen in Knokke-Heist.

Zevenkote  is een wijk in de Belgische kustgemeente Knokke-Heist. De wijk is gelegen tussen Oosthoek en Het Kalf, op de grens van duinen en polder. Een aantal kleine boerderijtjes (postjes) werden hier in de 19e eeuw gebouwd. Ook stond hier de molen waar Moeder Siska in 1880 met haar wafelverkoop begon, voordat de daaruit voortvloeiende etablissementen naar de Oosthoek verhuisden.

Tegenwoordig is Zevenkote een villa wijk geworden . Lange tijd was er ook een schooltje in deze wijk maar het is nu versmolten met scholen in het centrum van Knokke-Heist. Ik heb er niet verder rondgewandeld maar zag een ander bospad en ben langs daar teruggekeerd en kwam uit bij de boom waarop het bericht stond dat je niet langs daar mocht wandelen. Ach de storm was nu toch allang voorbij. Maar er lagen wel een paar bomen die gesneuveld waren tijdens de storm op dit pad..

10 gedachtes over “In het bos…

 1. die stormen hebben daar precies ook veel schade gebracht
  De wafels van moeder siska, heerlijk, maar de uitbaters of personeel waren niet altijd de vriendelijkste
  Jammer de molen zonder wieken, hij ziet er voor de rest nog goed uit

  • Ik was ook verwondert toen ik al de omgevallen boomstammen en takken zag liggen. Je zou dat daar niet verwachten omdat dit stukje bos nogal beschermd ligt.
   Ik denk dat je het over Marie SIska hebt in de Zoutelaan ( is nu nog de enige Siska die is overgebleven) Ik treed je volmondig bij over die vriendelijkheid en je moest soms erg lang wachten op je wafel!! Gelukkig konden de kinderen ondertussen in de speeltuin spelen. Het is nu wel al verbeterd . Met mijn eigen kinderen ging ik naar Moeder Siska op het Oosthoekplein en daar waren ze wél vriendelijk en moest je nooit zo lang wachten en bij die molen zonder wieken was er lang geleden ook een Siska en daar was het erg gezellig. In totaal waren er 4 Siska’s en nu blijft enkel Marie Siska nog over

 2. Toen de tijd was in de bossen gevaar uit. Bomen hingen scheef. Dan mag je niet in de bossen lopen. Wat hebben daar veel bomen. Hoe smalle stammen zijn gaat snel om. Zonde. Molen heeft geen wieken. Raar gezicht zo. Wel apart om te zien. Je hebt prachtig foto’s kunnen maken.

  • Ik wist niet bij het terugkeren dat ik niet mocht terugkeren via dat paadje want er stond geen verbodsteken en toen ik op de weg uitkwam zag ik pas dat het in feite verboden was.
   DIe molen is straatoud en ik heb die altijd zonder wieken geweten. De molen was van een molenaar die voor de mensen graan maalde. Want lang geleden bakten de mensen dien die omgeving woonden bijna allemaal zelf hun brood

 3. Dat was dan niet zo slim.. eerst dat pad niet nemen, maar op de terug wél. De storm was dan wel voorbij, maar bomen en takken kunnen ‘op scherp’ staan hoor.. door de trilling van je voetstappen kan het nog naar beneden komen.. en dan lig je daar.. alleen.. moet er niet aan denken.

  • Ja een oud bos en hele hoge smalle stammen . Aan dat stukje bos wordt niet veel aan beheer gedaan. Jammer eigenlijk want zoveel bos is er echt niet in Knokke-Heist Er wordt een stadsbos aangeplant tussen Knokke en Duinbergen. Maar dat zal nog wel jaren duren eer je daar van een bos zal kunnen spreken!

Geef een reactie