Herinneringen

Voorzichtig kondigt de lente zich aan de kerstroos begint te bloeien, een gazania vertoont al opnieuw een bloem, de winterjasmijn toont zijn gele bloemetjes( niet zo overdadig als andere jaren want is eens serieus gesnoeid ,de skimmia staat vol knoppen en de sneeuwklokjes vertonen ook al hun witte kopjes!

Maar daar wil ik het nu niet uitgebreid over hebben , al stemt me dat blij want nu de dagen zo dikwijls grijs en grauw zijn brengen bloemen toch wat kleur en is het tevens een teken dat de lente niet al te lang op zich zal laten wachten.

De hele week al staat het nieuws bol van de me-too- en andere schandalen in deze sfeer…. En dat roept bij mij ook veel herinneringen op.
Nù wordt er over gesproken maar toen ik jong was werden dergelijke toestanden verzwegen. Ik heb geen erge feiten meegemaakt maar toch erg genoeg om er zoveel jaren later nog een wrang gevoel bij te voelen als ik er aan terug denk. Nu kan ik er over spreken/schrijven maar toen niet of het werd afgedaan met zo weinig mogelijk woorden en je moest er zelf niet meer over beginnen. Het gevoel dat het jou schuld was bleef hangen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ik was een jaar of zestien . Ik moest af en toe naar de bakker om brood als mijn moeder uitwerken was. Zoals de meeste mensen toen had mijn moeder ook haar vaste bakker , dus ging ik ook naar die bakker. Meestal was het de vrouw van de bakker die in de winkel de klanten bediende. Maar soms was het ook de bakker zelf. Aanvankelijk had ik er geen erg in maar zo af en toe zei hij dat ik een knap meisje was. Ik lachte even maar vond het wat vervelend dat hij dat bijna iedere keer zei. Op mijn 16de was ik eerder een verlegen puber en glimlachte ik eens schaapachtig. Je kan een tiener uit die tijd niet vergelijken met meisjes van 16 jaar nu. De meeste zijn al veel volwassener. Ik behoorde nog tot de jongeren die opgevoed werden met “zwijgen en luisteren wat oudere mensen zeggen. “

Maar het werd alsmaar erger tot hij vroeg of ik geen fotomodel wilde zijn voor een fotograaf die hij kende. Hij zou mij vergezellen. Daar heb ik wèl op gereageerd en gezegd dat ik dit niet ging doen . Maar bij volgende keren begon hij daar opnieuw over en drong aan dat die fotograaf mooie foto’s kon maken van mij. Toen heb ik feller gereageerd en gezegd dat hij moest ophouden met die voorstellen zo niet ging ik zijn vrouw inlichten. Hij krabbelde wat terug en vroeg of ik dit toch niet aan zijn vrouw wilde vertellen. Ik heb dit ook nooit verteld aan mijn ouders maar ik probeerde zoveel als mogelijk niet naar deze bakkerij te gaan. En het lot hielp me ook een beetje omdat ik toen naar de middelbare school ging in Brugge. De bakkerij bestaat nog maar jongere mensen hebben destijds de bakkerij overgenomen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Na de middelbare studies ging ik naar Kortrijk studeren waar ik het diploma voor Sociaal Adviseur behaalde.( één jaar langer studeren dan voor maatschappelijk assistente ). Ik moest een eindwerk maken over het probleem van de ongehuwde moeder en haar kind. Een aartsmoeilijk onderwerp in die tijd omdat dit probleem zoveel als kon weggemoffeld werd. Er waren 7 instellingen in héél België waar zwangere meisjes konden opgevangen worden. Geen enkele instelling wilde meewerken aan mijn project. De school stelde voor om dan een vergelijkende studie te maken tussen België en Nederland. Zoals elke student had ik een studiebegeleider, een professor sociologie. Op afgesproken tijdstippen kwamen we samen om de stand van zaken te bespreken. Het was een hele rit om telkens naar Kortrijk te reizen en er werd afgesproken dat ik naar Brugge zou komen waar de professor woonde. De ontmoeting en bespreking gebeurde telkens in het buffet van het station( die is al heel lang gesloten). Een win-win voor allebei.
Ik moest ook een reis ondernemen naar Den Haag waar ik informatie kon bekomen in een centrum die de begeleiding van ongehuwde zwangere meisjes opvolgde. Het was te ingewikkeld om documentatie op te sturen en dit Centrum stelde voor om persoonlijk te komen om alles door te spreken en dan documentatie mee te geven. Een dag en uur werd afgesproken.
O wat een toeval de professor moest die dag in Amsterdam zijn voor een congres en we konden een groot deel van de treinreis samendoen en ondertussen de stand bespreken van mijn proefschrift en ook wat ik in het Centrum moest vragen. Ik kon logeren bij een tante in Voorburg (eigenlijk geen tante maar de vroegere kotmadam van mijn vriend ( later mijn echtgenoot).
Onderweg stelde de professor ineens voor om met hem mee te reizen naar Amsterdam . Hij zou me de stad laten zien en daarna kon ik de andere dag toch nog naar Den Haag gaan. Ik was perplex want dat had ik niet zien aankomen. Een man van middelbare leeftijd die zich op school en tijdens de besprekingen voor mijn proefschrift altijd heel correct had gedragen. Ik voelde me in die trein echt in de val gelokt en ik was van mezelf overtuigd dat ik nooit aanleiding had gegeven .
Ik heb dat vlakaf geweigerd en was zo verontwaardigd dat ik toen gezegd heb dat ik zijn hulp voor mijn proefschrift niet meer nodig had . Hij probeerde me nog te overhalen en maakte zich zelfs kwaad. Ik ben uit de trein gestapt in Den Haag en hij is verder gereisd naar Amsterdam naar zijn zogenaamd congres.

Ik zat wel in de puree met dat proefschrift dat ik in mijn eentje verder moest afwerken zonder enige bijsturing van wie dan ook. Ik vreesde er echt voor dat ik niet zou slagen want…die professor zat in de jury. Hij heeft het woord niet genomen na mijn mondeling verslag en geen enkele vraag gesteld aan mij. De vragen kwamen van de andere juryleden. Eén persoon vroeg of ik dit werk alleen gemaakt had. Ik heb hierop heel uitdrukkelijk gezegd “helemaal alleen” en strak gekeken naar de professor.
Ik was geslaagd en heb daarop onmiddellijk de zaal verlaten zonder dat nog iemand iets kon zeggen tegen me. Ik trilde van kop tot teen van de zenuwen en opgekropte woede en vreesde in tranen uit te barsten . Ik heb dit later enkel eens verteld aan een collega die hem ook kende van school. Zij had geen negatieve ervaringen gehad.
Jaren later heb ik die professor nog eens terug gezien in het kader van mijn werk. Hij was vriendelijk tegen mij en ik was beleefd tegen hem. Was dit feit dat me zo had aangrepen een fait divers voor hem ?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

wordt vervolgd

16 gedachtes over “Herinneringen

 1. Moedig hoor dat je dit hier vertelt. Ik denk dat het wel goed is dat dit nu onder de aandacht is maar het maakt vast bij velen weer nare ervaringen los en dat is natuurlijk wel heel verdrietig.
  Toch denk ik dat hierdoor vrouwen wel eerder melding durven te gaan maken van grensoverschrijdende gedrag en dat zij nooit de aanleiding gegeven hebben en zich dus niet schuldig hoeven te voelen.

 2. Heel moedig van jou om dat hier neer te schrijven en toch knap om in die tijd zo te reageren! Toen werd er inderdaad spijtig genoeg nooit over die dingen gepraat. Ik heb gelukkig nooit zoiets meegemaakt

  • Ik stond al van kleinsaf nogal op mijn strepen als ze me kwaad wilden doen. Maar zo’n gedrag overvalt je en dan reageer ik nogal fel . Maar toch voelde ik me achteraf beschaamd en vroeg ik me af of ik het niet had uitgelokt. En er over spreken lukte al niet goed ,kijk naar de reactie van mijn vader. Kort en bondig en er werd nooit nog een woord over gerept.

   • Het waren toen andere tijden hé! Al vind ik het eerder om trots op te zijn dan je voor te schamen

 3. Suske zei het al: machtsmisbruik is van alle tijden, in welke vorm ook. Misselijkmakend gewoon. Dapper om dit neer te pennen, het zal je waarschijnlijk ook opluchten.

  • Je bent jong en over zo’n zaken werd vroeger zo weinig mogelijk gesproken en als het je overkwam dacht je al vlug dat het je eigen schuld was. Eigenlijk is het wel een opluchting om het zo zwart op wit te zien staan.

 4. Dapper om het hier ‘op papier’ te zetten. Indertijd was het not-done om erover te praten. Ik maakte ook iets dergelijks mee, maar blijf het uit mijn herinnering houden. Het lukt goed, ik heb er ook nooit een trauma aan over gehouden, omdat ik -net als jij- mijn mening heb ‘durven’ zeggen, trillend en zwetend.
  Gelukkig zijn de tijden veranderd.

  • Daar schijf je het ,de tijden zijn veranderd en inderdaad gelukkig maar. Een trauma heb ik er wel niet aan overgehouden ook niet aan het vervolg dat er nog aankomt. Maar ik wilde dat ik in die tijd meer ad rem had gereageerd in zo’n situaties. Ik was er niet op voorbereid . Mijn kinderen heb ik wél voorbereid op dergelijke situaties en er op gedrukt dat ze het moesten vertellen .

 5. Het is van alle tijden hè.. de macht hebben over anderen, al is het maar leraar over leerling, geeft sommige mensen het idee dat ze dat wel kunnen misbruiken.. bah!
  Goed dat je het schrijft hoor magda.. jij hebt niks gedaan om je over te moeten schamen.. dat hadden zíj moeten doen.

 6. Heel moedig van je om hierover te schrijven ook al is het reeds lang geleden. Machtsmisbruik is van alle tijden. Gelukkig dat men er tegenwoordig alert op reageert.

Geef een reactie