Damme

Hoe je ook naar Damme rijdt de Schellemolen is het eerste wat je ziet als je het stadje binnenrijdt.

Maar de monumentale kerk is ook een herkenningspunt evenals het mooie gotische stadhuis  daterend uit de 15de eeuw. In de nissen op de voorgevel zie je belangrijke personen uit de Damse geschiedenis.
De brug over de Damse vaart was versierd met lichtjes alleen was het op dat moment niet donker genoeg om het goed te zien op de foto en de rivierboot ” de Lamme Goedzak” wachtte op toeristen om heen en weer te varen tussen Brugge en Damme.

Een Brugse vriendin en ik trokken op een koude maar gelukkig droge namiddag naar Damme om de tentoonstelling van de bloemenkunstenaar Frederiek Van Pamel te bezoeken ( klik) Gezien je moest reserveren en er nooit teveel volk ineens was, kon je rustig deze tentoonstelling bezoeken.(Sorry het was maar tot 9 januari 2022 ) .
Verleden jaar ging het niet door wegens Corona . De vorige uitgaven waren mooi en deze was even mooi. Het historische Sint-Janshospitaal en de aansluitende gebouwen waren het decor voor deze tentoonstelling.

De bloemenkunstenaar heeft verschillende kamers in het oude gebouw aangekleed en dit jaar werden de rusthuiskamertjes ook gebruikt om bloemencreaties te tonen. De apotheose was in de vroegere kerk waar een slingerende tafel onder een bloemenweelde gedekt stond
Ik heb er een diashow van gemaakt.

Deze keer kon je ook in de grote tuin wandelen tot aan een verwaarloosd kapelletje. Om dan terug te keren naar een binnentuin waar de kruisweg is uitgebeeld in kleine nissen. Dan stapte je via een klein torengebouwtje binnen en wandelde je door een lange gang waar de rusthuiskamertjes waren . In de kerk waar de gedekte tafel stond is nog een biechtstoel aanwezig en een mooi orgel achteraan en een altaar. vooraan. Mooi bewaarde glasramen lieten het licht binnen.

Toen we buitenkwamen wilden we nog een kop koffie drinken. Maar de meeste tearooms waren die dag gesloten en deze die open waren: eentje mochten we niet binnen wegens volzet (= corona) Bij een ander hadden we meer geluk : een rustiek ingerichte zaak met een open voutekamer. Van daaruit hadden we een mooi zicht op het gelijkvloers gedeelte . De twee pannenkoeken waren zo gevouwen dat ze er uitzagen als een kerstboom. Ze smaakten heerlijk.

Daarna stapten we terug naar de ietwat buiten het centrum gelegen parking en reden we elk een andere richting uit naar huis. Toch nog even halt gehouden om een foto te maken van een mooie zonsondergang met in de verte de bomen van “de stinker en de blinker”

14 gedachtes over “Damme

 1. ja die molen staat daar prachtig te schitteren in het open landschap
  en als je met de boot aankomt is het nog mooier 🙂
  een klein maar heel gezellig stadje
  Zo mooi daar in en rond het stjanshospitaal, heel fotogeniek

 2. Heb van alle foto’s genoten, vooral de molen kon me uiteraard zeer bekoren. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die tentoonstelling overgeslagen zou hebben.. voor een bloemenkunstenaar zie ik maar érg weinig .. bloemen! vooral veel groen en als ik me niet vergis zelfs namaakspul, nee niet aan mij besteed. Ik lijk wat dat betreft op m’n moeder zaliger.. die kreeg niet graag zo’n boeket met heel veel groen en maar hier en daar een bloem.. dat groen vond ze goedkoop vulsel hehe.
  Nee, dan is die omgeving en die prachtige oude gebouwen (en gebouwtje.. die kapel!) véél meer de moeite!

  • Wat die bloemen betreft heb je wel gelijk. Het is een winter tafereel en dan zijn er in de natuur ook minder bloemen. Veel gedroogde bloemen, bessen en bladeren gebruikt hij, maar namaak spul daar twijfel ik wat aan of tenzij je die linten en kerstbollen bedoelt. Voor bloemboeketten moet je wel in zijn winkel in Brugge zijn. Het historisch St Jans Hospitaal is nog lang bewoond geweest door oudere zusters. Die verblijven nu in een verzorgingstehuis. Vandaar dat het nu opengesteld wordt .

   • Ik bedoel dat spul bij die gedekte tafel.. leek me namaak-blad.. en een namaak ginkgoboompje op de voorgrond van één van de foto’s.. maar misschien zie ik het niet goed hoor. Ik zag het dan wél goed dat er totáál geen bloemen te zien zijn.. alleen de bloemetjes van de skimmia volgens mij.. tja. Het zal wel bloemsierkunst heten, maar ik had dan tóch wat anders verwacht.

Geef een reactie