Wie is daar terug?

In feite moet ik schrijven “wat is daar terug. “

Vorige week werd in het Zegemeer het kunstwerk ” de Wuivende Krabben” van Paramarenko , na jarenlang opgeborgen te zijn in de gemeentelijke bergplaats , terug geplaatst in het Zegemeer . De herstellingswerken hebben een fortuin gekost en het is nu maar de vraag of die kosten de moeite waard zullen zijn!
De krabben die op een soort bollen staan te ” wuiven” werden verwijderd omdat de krabben niet meer konden wuiven wegens verroest door het water en de zilte zeelucht . Ze kraakten en piepten zo erg dat omwonenden erover kloegen ! De verankering was ook kapot en de beelden sloegen op drift in het Zegemeer. Ook werkten de fonteinen niet meer. In 2015 werd dan beslist om het kunstwerk uit het Zegemeer te verwijderen en te bewaren in de gemeentelijke bergplaats.

Panamarenko, de artiestennaam van Henri Van Herwegen ( ° 1940 en overleden in 2019) wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij maakte veel kunstwerken die met vliegen te maken hebben. Of dit mogelijk is, is een andere vraag!
Nog een weetje :de naam Panamarenko is een pseudoniem en een samentrekking van “Pan American Airlines and Company

Ik wandelde rond het zegemeer en maakte nog wat sfeerbeelden van die wuivende krabben op de verschillende bollen. Maar overal stond ik er een beetje te ver van af om mooie beelden te maken.

Je kan helemaal rond het Zegemeer wandelen maar het was die namiddag koud met scherpe wind en ik wandelde maar een halve ronde. De rietkragen waren tegen de dijk flink gekuist. Nu kon je tenminste de zwanen zien. De eenden waren nergens te bespeuren en andere vogels evenmin.

“De 2 grote AVL-mannen begroeten mekaar op het plein met een overduidelijke symboolwaarde: een verkeerspunt van doorgaand-, binnenkomend- en uitgaand verkeer. Door hun kleur en hun monumentaliteit zijn de mannen intussen een herkenbaar baken in de gemeente Knokke-Heist geworden( info Knokke-Heist.). AVL is de afkorting van “Atelier Van Lieshout

Ik wandelde langs dit plein waar deze grote beelden staan naar de Lippenslaan om dan via deze laan terug naar de auto te wandelen. Voor de kerstverlichting was het op dat ogenblik nog niet donker genoeg . Maar toch wat sfeerbeelden.

13 gedachtes over “Wie is daar terug?

  • Inderdaad en ik heb ze altijd mooi gevonden . In het begin was er veel kritiek op die beelden: de grootte, het kleur , de plaats enz. Nu is het een ijkpunt geworden. Iedereen weet waar die oranje mannen staan als je iets moet situeren.

  • Ik eigenlijk ook niet. Maar na over en weer discussie is de restauratie voor een fiks bedrag toch hersteld.
   Waarom het zo lang duurde:
   “Het dossier had heel wat voeten in de aarde omdat het kunstwerk eigendom is van privé-eigenaars, maar wel op openbaar domein ligt. Uiteindelijk slaagde burgemeester Leopold Lippens erin om het dossier rond te krijgen. Het werd gerenoveerd, de helft betaalde de gemeente, de andere helft de eigenaars zelf. ” (info Knokke-Heist)

 1. “de Wuivende Krabben”

  indertijd had men nog een tentoonstelling rond Panamarenko georganiseerd

  maar de krabben functioneerden toen ook al niet

  Panamarenko was naar mijn aanvoelen een levensgenieter, die goed commercieel aangelegd was

  wat niet belet dat hij mooie en verrassende werken gerealiseerd heeft

  die “groetende mannen” hebben we wel altijd aangesproken, heel origineel en opvallend

  prettige dag

  • Inderdaad die krabben hebben niet lang gewuifd. Nu heb ik ze ook niet zien wuiven. Maar de officiële heropening moet begin volgend jaar gebeuren. Misschien dat ze daarop wachten.
   Die man had een grote fantasie die hij in werkelijkheid probeerde om te zetten. Dat leverde wel verrassende kunstwerken op.
   Die groetende mannen hebben veel weerstand gekend onder de bevolking. Zelfs vond ik ze altijd bijzonder en vooral door de grootte en de kleur.

 2. In knokke is wel wat te zien en merkte ook het duo ganzen op achter het riet. Of de krabben het in die natte omgeving zullen volhouden betwijfel ik. Ijzer ,water en zilte omstandigheden zullen terug toeslaan vermoed ik

  • oei ik zal het veranderen. Ik zag ze niet zo goed en er hebben zwanen gezeten in het Zegemeer. De eenden die er massaal zaten zijn weggebracht . Het ware uitheemse.
   Ja de gemeente Knokke-Heist heeft met de jaren een groot patrimonium aan kunstwerken verzameld. Deze vind ik een van de mindere. Maar ja de naam alleen al sprak boekdelen.

 3. Mja.. ben expres even achter het grote scherm van m’n vaste pc gaan zitten, maar het is inderdaad allemaal wel érg ver weg.. je had ietsje meer in moeten zoomen hehe.
  Ben benieuwd of de boel nu roestvrij is.. zodat ze kunnen blijven. Het is toch een grote naam, Panamarenko.. heb er op diverse plaatsen (in Antwerpen en in Hasselt bijv.) ook werken van gezien.. niet echt mijn persoonlijke smaak, maar wél heel herkenbaar als zíjn werk en dat vind ik altijd goed.
  Wat ik ietsje beter kan zien zijn die twee ganzen achter dat riet.. géén zwanen dus..! 😉
  Toch een flinke wandeling.. bij zo’n groot wateroppervlak niet echt aan te raden met deze temperaturen.. kouvat-weer! 😉

  • Ik zei het al bij natuurfreak ik dacht dat het zwanen waren omdat er deze zomer twee zwanen in het meer rondzwommen. En zo goed zag ik ze ook niet. Heb het aangepast.
   Ik had enkel de gsm mee. En de fel ingezoomde foto’s waren helemaal niet mooi.

Geef een reactie