Verdwenen Zwinhavens

Zaterdag namiddag ben ik met een schoolvriendin uit Brugge naar het Zwin gereden. Het was al een paar keer uitgesteld maar nu de tentoonstelling begin november afloopt gingen we weer of geen weer er toch naar toe. Maar als de wind “uit het zeegat” komt dan is het scherp en koud . We beperkten ons die namiddag tot twee tentoonstellingen , eentje over de verdwenen Zwinhavens en eentje over het leven van de vogels in en rond het Zwin . Maar die laatste is permanent en die namiddag liepen we er enkel eens door.

Behalve de tentoonstelling bezoeken kan je ook een aangepaste fietsroute volgen waar vroeger de Zwinhavens waren. Onderweg is er mogelijkheid om op bepaalde plaatsen door een kijker in Virtual Reality de evolutie te volgen.

Wij hadden geen geluk die namiddag de vogels en de runderen en schapen zaten ver af en de ooievaars waren al naar het zuiden afgereisd. De knotwilgen zijn niet alleen in de omgeving van het Zwin waar te nemen , maar overal in de lanen zie je knotwilgen staan. Het is bijna een symbolische boom op het hele grondgebied.

In een aparte ruimte zie je in VR ontstaan en werking van die verschillende havens met als eindpunt de Van Eyckplaats in Brugge waar de boten toekwamen.

In kijkkasten zie je voorwerpen die in de havens gevonden zijn en boeken over de werking in de havens

Even liepen we nog de zaal door waar je allerlei te weten komt over vogels die aan de kust zijn aan te treffen.

Ik schreef het al dat het die dag niet zo’n schitterend weer was en omdat we een mooi uitzicht hadden vanop het uitkijkplatform op het park besloten we geen wandeling te maken want we wisten niet of we het droog zouden houden en de wind was ook niet zo uitnodigend.

Als afsluiter nog even napraten in de ruime cafetaria-restaurant ” the Shelter”

Zin om het zelf eens te gaan bekijken, Nog tot 7 november kan je in het Zwinpark terecht.

8 gedachtes over “Verdwenen Zwinhavens

    • Mij persoonlijk ook, maar ik wilde de tentoonstelling toch eens van nabij zien. Het is toch wel de moeite al hebben we nu niet in het Zwinpark zelf en in het Zwin gedeelte rondgelopen. Twaalf euro toegang per persoon en 5 euro voor de parking is ook niet niks hé!

    • Ja maar twee maanden terug was er daar wel meer leven in de brouwerij buiten. Nu gingen wij wel speciaal voor die tentoonstelling. Zelf wandel ik liever aan de Nederlandse kant of met de fiets helemaal rond die nieuwe dijk!

Geef een reactie