Tentoonstelling

Op een dag waarvan je niet wist of het nu zou regenen of de zon zou schijnen ging ik naar het cc Scharpoord . Er waren verschillende tentoonstellingen die je kon bezoeken.

Plots was de zon er even , toch maar eerst een wandelingetje rond het zegemeer maken om vervolgens de tentoonstelling van Karl Meersman met audio door Wouter Deprez te bezoeken.

KarlMeersman is een Belgische redactionele cartoonist , woonachtig in Sint-Niklaas . Hij staat bekend om zijn wekelijkse karikaturen in de populaire tijdschriften Trends en Knack . 

“Kwetsbaarheid” zei Karl als mensen vroegen waarover de tentoonstelling zou gaan. “Kwetsbaarheid van het klimaat, van de mens en ook van de kunstenaar.” Meester-verteller Wouter Deprez was gedurende al die jaren de compagnon de route en schreef een eigenzinnige audio-gids. Met deze audiogids loop je door de tentoonstelling. Het is geen opsomming van feiten , het is op een ludieke manier ingesproken.

Een greep uit een hele reeks zeer herkenbare portretten.

Een hele zaal vol bizarre beeldjes.

Cartoonisten hebben enkel als wapen een potlood

Een andere kleinere tentoonstelling toon ik morgen.

8 gedachtes over “

  1. Door het verhaal erachter.. dat ie ze in een inrichting tussen de bewoners maakte, maakt dat ik die vreemde beeldjes best interessant vind. De mensen van de portretten ken ik ook niet, maar het is interessante kunst sowieso.

    • De audiofoon was hier wel onmisbaar om het verband te leggen tussen de beeldjes en de maker ervan. Of je ze nu mooi vindt of niet is hier niet de vraag. Ze drukken allemaal een gemoedstoestand uit. Het was een vreemde ervaring om hier tussen te lopen.

      De portretten zijn allemaal bekende personen vanaf de bovenste rij :Michaël Borremans (kunstenaar), the Joker, Karl Lagerfeld, Maaike Cafmeyer (toneel en filmartieste) , Lize Split (schrijfster)en zangeres Billy Eilish (amerikaans singer-songwriter). Wellicht allemaal minder bekend in Nederland.
      Wat ik jammer vond was dat er minder aandacht was voor zijn uitstekende cartoons zelf zoals die potloden tegenover wapens.

Geef een reactie