Nog even terugblikken…

Ik was een paar dagen naar de Westhoek maar toen ik terugkeerde wilde ik behalve de autoloze lanen en straten en het ongemak dat veel winkels gesloten waren gedurende die dagen ,toch eens wat van het WK wielrennen zien. Veel valt er eigenlijk niet te zien. In een zoef zijn de renners voorbij . Voorafgegaan door een paar motards en gevolgd door een sliert auto’s vol reclame en reserve fietsen.
Maar ik wilde de sfeer toch eens proeven in de stad zelf . Waren de mensen het al wat beu maar ik heb geen drommen toeschouwers gezien ( bij de startplaats zelf was het altijd wel druk) achter de nadars. Veel mensen zaten in de fanzones te kijken naar héél grote schermen waarop ze alles goed konden zien. Op het parcours zelf was het erg kalm en zag je meer veiligheidsmensen over en weer wandelen dan dat er toeschouwers waren. Ja ik weet het, het was de laatste dag en de spanning was er een beetje uit. Maar ik heb in elk geval de Belgen zien voorbij flitsen en de volgauto’s waar in één van die auto’s onze Koning samen met Eddy Merkcx hadden plaats genomen!

Vreemde gewaarwording om al die nadars in de hele stad ( waar het parcours langs liep) te zien en ook op de zeedijk waar de meeste tearooms en restaurants gewoonweg gesloten waren omdat ze onbereikbaar waren. Ik zie niet iedereen over die passerelle lopen op het Rubensplein om aan de andere kant te geraken! Maar op die manier konden de mensen wel de strandbars bereiken en naar de startplaats wandelen..

De beelden van Knokke-Heist , Dudzele , Damme en Brugge zullen over de hele wereld gezien zijn . Gratis reclame dus . Ook was het een ferme opsteker dat het die dagen super mooi weer was! De organisatie kan over de hele lijn tevreden zijn.
Maar er is ook een keerzijde en het helpt niet dat er wordt gezegd dat het toch “maar een klein weekje was.” Een klein weekje waarin veel handelaars op het parcours hun zaak maar sloten wegens niet bereikbaar.
Zelfs waar ik woon heb ik veel autobestuurders zien sukkelen om de stad binnen of uit te kunnen rijden. Wegomleiding plakkaten genoeg maar dan weet je nog niet altijd waar je uitkomt. Wilde je van Oost naar West in de stad dan moest je via de A11 rijden en daar ergens een afslag nemen!! Dus als ik naar de deelgemeente Heist wilde rijden moest ik via een omweg naar de A11 en daar ergens weer afrijden!

Ik klaag niet hoor ik was het beu om telkens voor gesloten deuren te staan in de winkels waar ik gewoonlijk boodschappen doe en ben via de A11 naar de Westhoek gereden. Maar meer daar over in een volgend berichtje.

Was het een lange aanloop om de stad te vergrendelen des te rapper werd alles weer vrij gemaakt. De andere morgen waren er bijna geen problemen meer om ergens met je auto te geraken en waren de omleidingen verleden tijd !! Er zijn echter nog verkeersproblemen genoeg door de grote werken voor een rotonde in de Natiënlaan.

15 gedachtes over “Nog even terugblikken…

 1. Doet me een klein beetje terugdenken aan de Acht van Chaam.. een wielerronde waar wij vroeger weleens bij gingen kijken. Vooral m’n vader en m’n broers vonden dat geweldig.. de rest van het gezin had het algauw gezien.. elke keer zo’n flits zwetende wielrenners en dan wachten tot ze wéér langskwamen.. je zag in wezen niks hahaha! Maar ja.. zo’n dagje uit met het hele gezin.. dat vonden we sowieso altijd leuk.. met meestal een bezoekje aan een automatiek voor een kroket aan het einde van de middag.. daar keken de niet-wielrenliefhebbers van het gezelschap het hardste naar uit hahahaa!

  • Ik zie het al voor ,hahaha. Maar vroeger was zoiets ook echt een uitstap en duurde maar één dag. Hier is het een hele week geweest en dat geraak je meer dan beu. Ik heb ook nooit geweten dat alle straten waar een koers langskwam afgezet werden met nadars. Hier en daar was er nu een opening met bewaking maar als de wielrenners in aantocht waren ging die ene nadar weer dicht. Een paar dagen in de Westhoek was een leuker alternatief 🙂

 2. alle moet wijken voor de koers..Magda…

  ik heb niets tegen de koers, de organisatie moet een fortuin kosten

  grotendeels wordt die betaald door de belastingbetaler

  maar daar zegt men in de media niets over

  • In het sportnieuws deze avond hebben ze prijzen genoemd om van omver te vallen. Miljoenen heeft de hele organisatie gekost en een deel komt inderdaad van de belastingbetaler! Ik gun het de liefhebbers van dit sportevenement maar om een stad als het ware op slot te zetten vind ik er toch over. Een man die dichtbij AZ Zeno woont en raad vroeg hoe hij bij het ziekenhuis kon geraken kreeg als antwoord ” neem de A 11 en rijdt tot één van de volgende afslagen en rij dan via Heist naar het ziekenhuis!! ( zijn vrouw is gelukkig bevallen vòòr alles dichtging)!!

  • Het is hier dan ook nog eens dubbel ongemak , want de werken aan de Natiënlaan zorgen al voor veel ongemak omdat ik daar niet ver vanaf woon. Het leuke was dat ik met de fiets op een lege Natiënlaan heb kunnen fietsen en dat is al geleden van de laatste autoloze zondag !

  • Ik gun het de sportliefhebbers die nu echt eens aan hun trekken kwamen. Maar om de hele stad een week lang als het ware te gijzelen pppff. Ik kon in mijn gewone winkels geen boodschappen doen omdat ze onbereikbaar waren of gewoon hun deuren sloten . Dan moet je zoeken om elders winkels te vinden die buiten de wielerzone lagen ,maar dan had je weer parkeerproblemen!
   Gelukkig is het voorbij en kunnen we ons enkel nog ergeren dat die grote werken op de enige invalsweg naar Knokke zo lang duren en voor veel ongemak zorgen ,hahahaha!

Geef een reactie