Domein Ryckevelde

Het was een mooie, warme zaterdag die 14e augustus . Ik had afgesproken met twee (school)vriendinnen in Brugge . Samen reden we naar het domein Ryckevelde .Dit domein wordt als volgt omschreven:

Ryckevelde is een domein van 180 ha op grondgebied van Assebroek en Sint-Kruis, Sijsele en Oedelem. Een deel is militair domein, het kasteel krijgt een nieuwe bestemming en de bossen zijn deels beschermd natuurgebied.

Voilà kort en bondig getypeerd. We moesten de auto achterlaten op een parkeerterrein redelijk ver van het Kasteel. (Dat ondervonden we later toen we van het kasteel terug wandelden naar de auto). Het was de bedoeling om door het bos te wandelen en even in de Heemtuin rond te lopen. Toen het kasteel in zicht kwam waren we toch blij met het vooruitzicht te kunnen uitrusten en iets te drinken. Het was ondertussen ook erg warm geworden.

Om het voor iedereen aangenaam te maken zijn er paadjes voorbehouden voor wandelaars, op andere paden mag er gemontainbiket/gefietst worden of met paarden gereden worden. Er wordt aan iedereen gedacht. Midden in het bos staat het huis van de bosbeheerder of hoe die ook genoemd wordt en vlakbij is een heemtuin.

Ik wilde een fotoshoot van mezelf tussen de varens. Heb altijd iets gehad met varens; Ik vond het fantastisch dat die planten zo mooi groen waren terwijl ze toch meestal onder het bladerdek van bomen staan. Nu was er in het bos een plek waar veel varens stonden en de twee vriendinnen zouden eens zorgen voor een paar mooie foto’s. Ze waren niet gauw tevreden en ik moest dan eens daar proberen te staan en dan weer elders. Maar dat was niet zo gemakkelijk omdat onder de varens veel netels stonden en braambessen . Een beetje naar links, wat verder in de struiken en zo bleef het maar doorgaan.

De meest geslaagde foto tussen de varens is deze waar ik zwaaide dat het genoeg was!! Een hilarisch momentje!

We wandelden verder en kwamen op een grote open plek in het bos waar de heide klaar stond om te bloeien. Hier en daar waren er al plukken donkerrode bloeiende heide.

Maar nu begonnen we toch te verlangen om even te kunnen rusten en iets te drinken. We hadden het warm gekregen en het was ook erg warm geworden. Dat voelden we zodra we uit de dichte begroeiing kwamen.
Het terras zat stampvol en het zag er niet naar uit dat er vlug een plaatsje zou vrij komen. We mochten als we dat wilden in de kelderverdieping plaats nemen en dat was warempel een goed idee want in de cafetaria daar was het lekker fris. Na ons kwam er nog een gezin met kinderen afgezakt. Daar heb ik een wafel gegeten zoals in mijn moederstijd, mooi bruin gebakken maar ook lekker zacht!

Een namiddag om nog eens te herhalen!
Klik de fotos aan , ze zijn zoveel mooier in het groot.

13 gedachtes over “Domein Ryckevelde

 1. domein Ryckevelde, kende ik helemaal niet Magda

  bloeiende heide zou ik daar trouwens niet verwachten

  jammer dat het kasteel niet te bezoeken is

  op die fotoshoot mag je trouwens fier op zijn

  prettige avond

  ps : ik herinner me vaag dat je over je verblijf in Kortrijk schreef

  • Ik kende het in feite ook niet zo goed. Ben er ooit eens dwars doorheen gefietst op een fietsroute van Brugge-Assebroek tot Maldegem( een oude spoorberm). Het domein is ook veel groter dan ik dacht. Heel mooi onderhouden .

 2. Dat was de zaterdag dat wij in Sy waren.. toen was het inderdaad héél mooi weer hè.
  Prachtig bos hoor.. ik ga het onthouden want ik heb een lieve vriendin in Assebroek wonen.. we zouden er samen eens kunnen gaan wandelen ook.
  Ik was vandaag op de bloeiende heide.. helaas was het terras van de horeca dáár ook barstensvol en er was niet zoals bij jou een kelderverdieping waar je nog kon zitten. We zijn maar thuis koffie gaan drinken dan. 🙂

  • Ps. wij kwamen precies zo’n zelfde bord tegen.. van die hond, met zo’n gat erin.. en ik zette het ook op de foto.. ik shop er wel een hoofd in denk ik.. misschien de jouwe wel! hahahaha!

  • Ik denk je vriendin ( Lena? ) Ryckevelde wel zal kennen. Je loopt er in het bos elkaar zeker niet voor de voeten. De Heemtuin vind ik niet zo bijzonder maar dat is wellicht nog in ” opbouw” En het kasteelterras heeft een mooi uitzicht op een grote vijver.

  • We amuseren ons altijd als we samen op stap zijn. Het zijn een paar vriendinnen van onze groepje van zes die elk jaar een paar keer samen op reis gingen. Tegenwoordig zit dat door corona er voorlopig niet meer in. Wij behoren allemaal tot de risico groep gezien onze leeftijd, dus beter maar oppassen hé!

Geef een reactie