Triënnale Brugge: het huis van G.Gezelle

Ik was al een paar keer in Brugge voor de triënnale maar om dit te voet in één keer te doen is bijna niet haalbaar. Donderdag 13 augustus was het een ideale dag om nog eens naar Brugge te rijden . Gezien we niet in het centrum moesten zijn vond ik nogal gemakkelijk (gratis)parking.

Een wandeling langs de molens van Brugge langs de Vesten is altijd mooi meegenomen. Er staan er vier en van alle kanten zijn ze mooi om op de foto te zetten! De naam van de molens zijn Bonne Chière, de St Janshuismolen, de nieuwe Papegaaimolen en de Koeleweimolen. De eerste twee zijn te bezoeken.

Dit stuk van de Vesten( je kan helemaal rond Brugge wandelen/fietsen) is druk bezocht door voetgangers en fietsers. Op en rond het gras wordt er , gepicknickt , gerust en genoten van het uitzicht op de Vesten.

Wij gingen niet rond Brugge wandelen op de Vesten onze bedoeling was om in het kader van de Triënnale het kunstwerk te bezoeken in de tuin van het huis waar G.Gezelle gewoond heeft. Van ver zag je al een rode metalen constructie uitsteken:

Héctor Zamora toont zijn werk ‘Strangler’ in de ommuurde tuin van het Gezellehuis, waar hij een industrieel steigerwerk installeert rondom een grote alleenstaande Oostenrijkse den. Deze specifieke boom herinnerde hem aan de ‘ceibo’, een tropische boomsoort in het Amazonewoud die er een heilige status geniet en omringd wordt door slingerplanten.”

Hoe dichter je er bij kwam hoe imposanter het steigerwerk . In de tuin van het G.Gezellehuis zag je hoe hoog deze installatie was. Je kreeg de mogelijkheid om via een cirkelvormige trap rond de boom tot helemaal boven de boom te geraken. Het zicht moet fenomenaal zijn. Ik heb het niet gewaagd en ten andere was het letterlijk héél lang aanschuiven om aan de beurt te komen. Om de wachttijd aangenamer te maken waren stoelen geplaatst!
Het borstbeeld van G.Gezelle stond te midden de steigers toe te kijken.

Je kon ook rondwandelen in de grote tuin waar hier en daar panelen stonden met een gedicht geïnspireerd op de natuur. Vanuit de ommuurde tuin kijk je uit op één van de molens die daar dichtbij staat.

Vlakbij de ingang van de tuin staat een beeld van Jan Fabre

We namen ook een kijkje in de woning zelf die niet enkel een inkijk geeft hoe de dichter woonde maar ook een overzicht van zijn leven en zijn gedichten. Ik beperk me tot enkele fragmenten van zijn gedichten …

.

Een héél mooie bijdrage aan de Triënnale en een opwaardering voor het G.Gezelle huis dat toch wat buiten het toeristische centrum van Brugge ligt. De toeristische busjes die in Brugge rondrijden zagen we regelmatig langsrijden en even halt houden. Velen wilden uitstappen om te gaan kijken, maar dat paste niet in het kraam van die rondritten. Ze moesten tevreden zijn met de uitleg van de gids.

Een namiddag om echt van na te genieten en zeker een aanzet om de overige Triënnale bijdragen te bezoeken.

12 gedachtes over “Triënnale Brugge: het huis van G.Gezelle

 1. Het Guido Gezellemuseum lijkt me wel tof, dat zal voor een volgende keer zijn
  Er is altijd iets te ontdekken in Brugge
  Aan die stelling heb ik ook even gekeken maar niet beklommen, k zag er geen doen aan, zeker ook omdat eens beneden na zo’n klim de beenspieren ‘daveren’ en veel wandelen er dan niet meer in zit
  En zo’n hoge open trap, k weet niet, k zag de mensen toch ook heel voorzichtig de treden nemen
  Het kunstwerk zal het uitzicht zijn dat je krijgt daar zo hoog, dat zal de beloning zijn voor de inspanning 🙂

  • Ik heb het vroeger al eens het G.Gezelle museum toen vond ik er niets aan, veel te ouderwets. Sedert een twaalftal jaar hebben ze de hele inrichting op zijn kop gezet en minder van die “relikwieën” van vroeger laten staan. Daarvoor kan je gaan kijken in het oudheidkundig museum een eindje verder. Ze hebben nu meer de persoon van de dichter naar voor gebracht. Klein maar fijn museum.
   Om daar te staan aanschuiven en met knikkende knieën naar boven te schuifelen op die trap ,dat was niet aan mij besteed. Het uitzicht zal wel fenomenaal zijn! En dat was ook de bedoeling van deze installatie. De mens zover krijgen dat hij zichzelf overstijgt.

 2. Die steigers vind ik ook indrukwekkend. Kruip daar maar eens op, maar dat zal wel niet mogen. Guide G. kennen we hier in Roeselare ook, maar dat huis, daar wist ik niets over.

  • Het is juist de bedoeling dat je via een rond de boom lopende trap in de steigers tot helemaal boven gaat. Ik heb het niet aangedurfd.. Ik schreef het al bij Willy :achter de derde molen ligt de straat waar het huis van G.G zich bevindt.

 3. die molens sla ik zelden over in Brugge

  maar het Gezelle huis kende ik niet..

  dat kunstwerk (?) spreekt me wel niet erg aan

  een knap verslag met mooie foto’s

  prettige avond Magda

  • Ja de molens zie ik vanop de ringweg dikwijls als ik naar mijn vriendin rij.. En af en toe wandel ik daar ook eens;. Het huis van Gezelle ligt in de straat achter de derde molen ( gaande van de Dampoort naar de Kruispoort.) Ik zet ook een vraagteken bij dit “kunstwerk”!

 4. Heb een paar van die mooie molens ook al eens mogen bewonderen. 🙂
  Dat oude huis van Gazelle.. en dat beeld van Jan Fabre.. geweldig. Maar die rode stellage rondom die boom.. da’s niet echt kunst waar mijn hartje harder van gaat kloppen hoor! Maar iedereen heeft een andere smaak natuurlijk.. en gelukkig maar, anders werd het maar saai hè! 😉

  • Ik vind dat steiger gedoe helemaal niet mooi en het is maar te hopen dat die oude boom er niet onder lijdt. Het is spectaculair ,ook de uitleg die eraan gegeven wordt is aanvaardbaar. Maar de grote tuin verweven met zijn gedichten en het huis waarin Gezelle heeft gewoond spreekt me meer aan.

Geef een reactie