Half oogst

Ik herinner me de tijd dat ik als kind alle vakanties op de boerderij van een zuster van mijn moeder doorbracht. Vijftien augustus was de dag dat gevierd werd als de dag dat het oogsten van de gewassen was ingezet. Overal was er rond die datum op de landerijen een drukte van jewelste . Iedereen stak de handen uit de mouwen want toen waren er nog niet zoveel machines om het oogsten vlug te laten verlopen. Men sprak niet over 15 augustus , maar over halfoogst . Over een mijlpaal vanaf het zaaien, planten , bewerken van de gewassen waar veel werk en energie werd ingestoken. Die dag trakteerde de boer de mensen die kwamen helpen!

Ik heb vandaag mijn ebike uitgehaald en voor de eerste maal sedert de twee operaties is dat ook een soort mijlpaal. Ik heb niet meer gefietst sedert de twee operaties. Eerst mocht ik niet maar sedert een check up nog niet zo lang geleden bij de chirurg mag het weer. Ik aarzelde en stelde het alsmaar uit maar vandaag vond ik het een gepaste dag om opnieuw te starten. Ik ben gaan kijken of de oogst bijna binnen was! (Het fietsen viel reuze mee en ik heb een rondje in de wijk gefietst).


De oogst in mijn groentetuin is dit jaar een kleine ramp. Behalve de aardbeien die enorm veel aardbeitjes opleverden is de oogst van de rest maar magertjes. De tomaten groeiden en droegen veel tomaatjes maar rijpen deden ze niet. Ze gingen allemaal kapot. Hetzelfde lot ondergingen de augurken en komkommers en de boontjes leverden ook niet veel op. De groentetuin stond bij het stormweer gedeeltelijk onder water …
De pompoenen groeien en bloeien dat het een lieve lust is maar ik zie geen pompoentjes komen!
Alleen de vijgenboom draagt een vracht aan vijgen . Ik hoop dat die tenminste niet gaan rotten.
Wat wel leuk is al is het geen groente ;dit jaar zijn er ontzettend veel lampionnetjes aan de planten gekomen .

6 gedachtes over “Half oogst

 1. Halfoogst..? geen MariaHemelvaart? 😉
  Het is een erg raar jaar wat het weer betreft.. zal z’n weerslag hebben op je oogst!
  Ik zag toevallig tussen de middag ook een vijgenboom vól vijgen.. dáár is het zeker wél goed weer voor geweest? 😉

  • Ja 15 augustus is O.L.Vr Hemelvaart en ook een feestdag in België. Maar ik had het hier enkel over het feit dat de boeren die datum beschouwden als een soort mijlpaal: de oogst van veel graangewassen . Dan mocht de herfst beginnen voor hen. Het meeste werk was gedaan. Nog enkel de bieten ,mais en de aardappelen.

 2. Leuk dat het fietsen vlot verliep.
  Na 15 augustus begint het gewone leven opnieuw voor de meeste mensen.
  Nog een duwtje en de scholen gaan weer open. Wordt het weer drukker in het verkeer s’morgens en s’avonds.

  • Het fietsen viel enorm mee. Ik was er al bang voor omdat de chirurg het me na de twee operaties verboden had. Ik kreeg nu bij een checkup groen licht. Ik zoek nu ook niet onmiddellijk de drukte op want er zijn in de vakantiemaanden veel “zondags” fietsers onderweg
   De inwoners van de kuststeden gaan wat blij zijn dat het weer kalmer wordt. Nu ga ik omzeggens nooit op boodschappen in het centrum. Ga er enkel wandelen tijdens de week ,met de fiets durfde ik lange tijd niet en parkeren met de auto is een groot probleem. Ik woon niet ver van het centrum maar te voet is het toch een eindje en mijn ebike durf ik in het centrum niet achterlaten ( zelfs niet flink op slot) ;-(

  • Velen zullen dat indertijd niet kennen. En dat was bij de landbouwers niet alleen ,ook in de horeca aan de kust was 15 augustus zachtjes aan het einde van het seizoen. Weer of geen weer het werd van langsom kalmer en er werd al gekeken naar de laatste dagen van augustus wanneer de “valiezenkoers” begon. Niet iedereen bezat een auto en de taxichauffeurs hadden hun handen vol met koffers in- en uit te laden van de mensen die met de trein terug naar huis reisden. In september begonnen veel hotels aan de grote kuis en tegen oktober zag je de ramen van de hotels al met planken en rolluiken dichtgaan tot het volgende voorjaar. Het horeca personeel was gestart vòòr Pasen met de grote kuis en in september na nog eens de grote kuis trok veel hotelpersoneel terug naar huis . Velen kwamen uit de Westhoek en verbleven hier praktisch onafgebroken op hun werkplaats waar ze een kamer hadden in de kelderdieping . Sommige hoteluitbaters vroegen de identiteitspapieren van hun personeel die ze dan pas terugkregen toen ze vertrokken!! Ik heb als jobstudent in verschillende hotels gewerkt en heb de verblijfsomstandigheden van die mensen meegemaakt!

Geef een reactie