Even de grens over!

Het was minstens zes maanden geleden dat ik nog de grens was overgestoken om boodschappen te doen in Sluis. De berichtgevingen waren zo tegenstrijdig dat ik liever geen boete wilde oplopen. Een tijdje waren de grenscontroles ontzettend streng en de ene keer werd je teruggestuurd en de andere keer kreeg je een boete. Was me niet waard om het er op te wagen. .
Maar het is zo gemakkelijk voor mij en zo dichtbij en geen parkeerproblemen . De burgemeester van Sluis had in een plaatselijk weekblad onlangs een artikel geschreven dat ze ” de Belgen ” hartelijk terug welkom heette en dat er geen quarantaine maatregelen waren als je binnen de 48 uur het land weer verlaten had.
Vriendin drong er ook op aan omdat zij graag naar een drogisterij in Sluis gaat en naar de viswinkel die overwegend door toeristen en Belgen wordt bezocht.
Maar nooit rijd ik naar Sluis op een zaterdag-of zondagnamiddag. Gewoon niet te doen van de drukte. Gezien het gure weer hoopten we dat het niet te druk zou zijn. We waagden het toch maar en ik kon recht naar een kleine parking rijden midden de stad die nu praktisch leeg was. De meeste mensen kennen die parking niet en gaan naar de grote randparkings .Ook in de winkelstraten was het erg kalm.
Na de boodschappen in de auto gestopt te hebben konden we op eender welk terras kiezen aan welk tafeltje we wilden zitten! Wij vonden het fijn om terug eens samen boodschappen te doen “over de grens” en dan wat bijpraten op een terrasje. Gezellig? Ik vind het helemaal niet gezellig om onder een luifel in de wind te zitten!! Had het toen moeten regenen dan reden we zeker huiswaarts en dronken daar een kopje koffie.

Deze kerk in Sluis(NL) wordt omgebouwd tot een wooncomplex met 17 lofts. Vreemd zicht om de kerk zo opengebroken te zien.

Op zaterdagnamiddag is het anders over de koppen lopen in Sluis en zeker met het lange Pinksterweekend. Toegegeven het weer was niet denderend, donkere wolken en een restant wind na de hevige stormwind van de dag ervoor. Maar vanaf de middag heeft het niet meer geregend tot omstreeks 17 uur. Op het ogenblik dat we Sluis verlieten begon het te regenen!

Ik reed Sluis uit via een evenwijdige weg met de winkelstraat omdat ik eens een foto van de molen wilde vanuit een ander perspectief. Ik had nog geluk dat de wieken in mijn richting stonden.

17 gedachtes over “Even de grens over!

 1. Lekker makkelijk even over de grens gaan. Je hebt groot gelijk. Maar doen ook Nederlanders. Dan zie weer anders buurt. Toen mochten niet doen. Nu tijdje wel. Vaak gaan de Nederlanders om boodschappen te doen. In België is dan goedkoper zeggen ze….Kerk is bezig met renovatie. Straks word mooi uit. Molen is zeker bekend. Donkere wolken opkomst…..Mooie serie foto’s heb je gemaakt.

  • Ja Sluis ligt echt vlakbij en daar heb ik nooit parkeer problemen! IK ga ook niet tijdens de weekends winkelen ,meestal is het dan veel te druk. Maar door het gure weer en geen mogelijkheid om ergens binnen te zitten is het daar nog erg kalm.
   In Belgie zijn er nog niet zoveel kerken omgevormd ,het blijft voor ons toch nog altijd een zeldzaamheid . Hoewel daar nu toch ook verandering in komt. In deelgemeente Westkapelle is jaren geleden de kerk volledig door een grote brand vernield ,die is heropgebouwd maar er is nu een klein gedeelte waar er kerkdiensten kunnen doorgaan en de rest is een polyvalente ruimte geworden voor feesten, theater, lezingen, kunst…Een goeie oplossing want het kerkbezoek was fel teruggelopen.
   Toen we terug naar de auto gingen begon het te regenen, dus die donkere wolken voorspelden al niet veel goeds!

   • Er waren daar enkele platenzaken die LP’s verkochten die hier niet of moeilijk te vinden waren. Ik spreek eind jaren 1970. Ook later met de vrouw er langs geweest om er iets te eten.

 2. terrasjes weer is het bepaald niet Magda

  lofts in een kerkgebouw, waarom ook niet..

  ik wil dat project wel eens zien

  als ik naar Cadzand-Bad rij stop ik meestal ook in Sluis, toch een mooie vestingsstad…

  groeten

  • Moet je zeker doen. Nu is het nog maar de start en wellicht heb je dan al een beter zicht op de werken Het doet wat vreemd aan als je daar altijd een kerk hebt geweten.
   Sluis is zeker een mooie vestingstad. Ik ga er graag wandelen op de vestingen. En als het weer wat beter is ( en ikzelf ook) dan ga ik er fietsen

 3. Woningen in een kerkgebouw (of winkels) is hier al jaren aan de orde van de dag.. het kerkbezoek liep zó terug, dat die mooie oude gebouwen anders gewoon leeg stonden.. en dat is ook zonde. Afbreken en iets moderns neerzetten kan ook, maar ik vind hergebruik als het kan toch altijd mooier.. zo’n kerk bepaalt toch vaak het aanzicht van een stukje stad.
  Een molen is altijd goed.. van welke kant dan ook! hahahaha!

  • Ja beter verbouwen dan afbreken ,zo blijft de herinnering aan het vroegere bestaan van een kerk toch nog levendig. De eerste kerk die ik omgevormd zag en ik vol verbazing stond te bekijken was de eeuwenoude Dominicanen kerk in Maastricht. Een heel bijzondere bibliotheek . Ik was er toen samen met de Limburgse vriendin!
   De molen, in Sluis houden ze in ere , het is ook een aantrekkingspunt in het stadje. Jaja die is aan alle kanten mooi ,maar toch leuk dat de wieken in mijn richting stonden die dag 🙂

 4. een loft in een kerk, tja, beter dan helemaal af te breken
  is dat die kerk waar ze soms missietentoonstellingen gaven?
  t is fris voor een terrasje maar goed ingeduffeld lukt dat wel, mijn eerste terrasje was in de regen, gelukkig onder een grote terrasparaplu

  • Ik denk het wel want ik weet in Sluis toch geen andere Roomse kerk. Bijzonder was deze kerk eigenlijk niet. We zaten ook ingeduffeld toen we in Sluis even op dat terras zaten en plaats was er genoeg. In feite moet je toch een beetje gek zijn om in de koude en de tocht een koffietje te willen drinken ,gelukkig wachtte het met regenen toen we de portieren van de auto openden

  • Ja het deed deugd vooral omdat we allebei bepaalde boodschappen konden doen die we altijd deden in Sluis! Vis bij een drukbezochte zaak en ik was er al een jaar niet meer geweest en mijn vriendin haar Etos waar ze altijd haar vitaminen en andere zaken koopt.

 5. Mijn viswinkel is ook over de grens en aangezien wij vaak vis eten… Bij ons is er nooit controle geweest en in ben ook altijd over de grens blijven winkelen.

  • Ik heb zo ongeveer een jaar lang geen boodschappen gedaan in Sluis . De controles waren met periodes niet minnetjes. En dan mocht je weer wel en dan weer niet. Al die tegenstrijdige berichten zetten ook niet aan om de grens over te steken.

   • Bij ons was er alleen controle tijdens de eerste lockdown. Toen was alles gewoon afgesloten met hekken, zelfs met containers dwars over de straat.

  • Er is ook maar één grote grensovergang en daar stonden ze aan weerskanten van de grens . Ook zogenaamde vliegende controles zoals via Middelburg(B) en Retranchement (Nl)waar er niet alleen versperringen waren. Daar kon je vliegende controle krijgen zoals ze hier zeggen. Je kon het maar beter niet proberen.

Geef een reactie