Heulebrug

Op wandel in een nieuwe woonwijk palend aan de deelgemeente Heist. Prachtige alleenstaande huizen, rijwoningen en appartementsgebouwen. Er is een Sociaal Huis (klik), een apotheek, dokter, politie, recent een restaurant ,een busverbinding naar de andere deelgemeenten ,en dan vergeet ik nog wel het een en ander.

Jullie denken zeker ” wat krijgen we hier” Ja dit zijn allemaal namen uit de wereld van de visserij die je aantreft als straatnamen in de nieuwe wijk Heulebrug.

In de jaren ’70, van, de vorige eeuw werd een hele wijk gebouwd aan de achterkant van het station in Heist .In de verschillende straten die werden aangelegd ,werden telkens andere types van woningen gebouwd.
Omdat dit toen erg vooruitstrevend was kwamen veel mensen kijken naar deze woningen op de opendeur dagen. Al vlug kreeg het de naam Kijkdorp. De woningen kon je huren of later kopen.

106 prefab-woningen waren in juli en augustus 1973 door het publiek te bezoeken. Sindsdien zijn er nog sociale woningen bijgebouwd. Alle straten in die wijk werden genoemd naar zeebanken en geulen in de Noordzee: Breed Veertien, Kwinte, Roompot...”

Het was een succesvol onderneming. De tijd was rijp voor een verdere uitbreiding en begin de 20ste eeuw werd gestart met een nieuwe uitbreiding ,het kreeg de naam Heulebrug. klik

De oude schrijfwijze “Huelbrugghe”, heet nu kortweg:  “Heulebrug.” Een Heulebrug is een brug over een geul (verbinding tussen 2 waterlopen). Zo’n Heulebrug bestond vroeger aan de Heistlaan.

Voor de wijk “Heulebrug”, werd gekozen voor een thema uit de visserij. De termen zijn zo gekozen, dat het stratenplan min of meer overeenkomt met de ligging van de verschillende onderdelen van een vissersvaartuig en zijn onmiddellijke omgeving. Enkele voorbeelden: Achterstevenstraat, Visruimstraat, Bovendekplein, Redersplein, Bakboordlaan, Bootsankerstraat enz…

Deze uitbreiding kent tot heden zo’n succes dat er tegenwoordig al bijna 500 woningen zijn gebouwd. Het is een dorp op zich geworden. Meer dan 1000 inwoners telt Heulebrug terwijl er in de deelgemeente Ramskapelle ongeveer 900 inwoners zijn.

En het einde is nog lang niet in zicht . Terwijl het in het Kijkdorp meer sociale woningen gebleven zijn. Lijkt het erop dat Heulebrug niet enkel sociaal geprijsde woningen heeft.

Een kleine “bloemlezing” van de woningen die allemaal verschillend zijn soms enkel met kleine wijzigingen.

9 gedachtes over “Heulebrug

  1. mijn buurman is brievenbesteller in die wijk. Heb er ook al eens doorgereden met de auto en dacht eerst dat het gemeenschapshuis een kerk was !

    • Het is echt mooi om daar eens te wandelen. Ook helemaal niet druk en iedereen vindt wel zijn keuze in al die bouwstijlen. De nieuwe wijken die er in de buurt nu aankomen zijn helemaal niet zo mooi . Heulebrug vormt in al zijn verscheidenheid toch één geheel.

    • Het is er echt heel mooi en verzorgd al mag je niet bouwen zoals jij het wil. Er is keuze genoeg om er iets persoonlijks van te maken. Ook heeft iedereen een garage , is het niet aan de woning zelf dan achteraan te bereiken met een tussenstraatje waar dan ook een andere straat zijn garages heeft aan diezelfde achterkant. Allemaal mooi uitgekiend. Het eerste dorp ” het kijkdorp” is echt peanuts als je het met deze nieuwe verkaveling bekijkt. En toen werd het kijkdorp de hemel in geprezen. Maar veel te veel eenheidsworst.

  2. Je ziet dat toch steeds vaker.. dat de architecten van bouwprojecten teruggrijpen naar de bouwstijl van vroeger.. blijkbaar komt men terug van dat hele moderne, die blokkendozen van beton en glas als woningen. Ik vind dat zelf ook meer voor kantoren en openbare bouwsels geschikt hehe.
    Best leuke huizen allemaal daar.

    • Moest ik nog aan het begin van mijn leven zijn en willen bouwen dan zou mijn keuze vlug gemaakt zijn. Je kan daar echt iets met persoonlijkheid laten bouwen. Echt goedkoop is het niet meer ,maar blijkbaar best betaalbaar want er zouden anders niet zoveel jonge gezinnen daar hun intrek nemen

Geef een reactie