In de tuin

Het liefst mijmer ik wanneer ik in de tuin aan het werken ben. Ik loop dan in gedachten verzonken rond met hark, snoeischaar , kleine heggenschaar, bloembakken , bloemaarde, stokken om in de groentetuin te markeren waar ik gezaaid heb of met netten om opkomende groenten te beschermen tegen de vogels die jonge scheuten maar al te lekker vinden.
Ik spring soms letterlijk van de hak op de tak en ben dan met van alles terzelfdertijd bezig . Ik moet mezelf dan wel eens tot de orde roepen en eerst doen wat het meest nodig is.

Ik krijg ook af en toe gezelschap van Turbi, de poes die niet mijn poes bleek te zijn toen ik ontdekte dat hij gechipt was. Hij verbleef een jaar bij mij en een bezoek aan de dierenarts bracht aan het licht dat hij een andere thuis had een paar straten verder. Maar hij komt na een opsluitingperiode bij zijn rechtmatig baasje bijna elke dag terug langs om goedendag te zeggen en geaaid te worden. Soms heeft hij het spelen in en daagt hij me uit door rond me te springen. Ik vertik het om hem weg te jagen maar trek hem ook niet overdadig aan. Na een tijdje verdwijnt hij terug om de andere dag terug te komen. In ieder geval zorgt hij ervoor dat er geen andere poes hier hun thuis zouden maken. Behalve het kleine volledig zwarte poesje dat hier al van vòòr hem af en toe langskomt die mag langskomen maar o wee als dat kleine poesje probeert binnen te komen in de keuken!

In de groententuin is alles flink aan het groeien. Zachter weer en af en toe een regenvlaag dat doet de plantjes goed. Groeien doet de rabarberstruik zelfs te veel want die krijgt zaadscheuten. Mooi om in een vaas te zetten.

Ondertussen zijn de bloembakken gekuist en opgevuld met bloemaarde. De bloembakken die een likje verf konden verdragen zijn ondertussen ook al geschilderd en opgevuld met aarde maar wachten nog op bloemetjes.
Zaadjes die ik verleden jaar verzameld heb zijn grotendeels al uitgeplant en andere staan nog in de kleine bloempotjes te wachten tot ze groter zijn. Als alles geplant is dan maak ik een collage van de tuin.

Ik doe mee aan de actie Maai Mei Niet. Ik denk niet dat dit voor herhaling vatbaar is. We zijn nog maar halverwege mei en mijn tuin is echt een wildernis. Zelfs de vogels die elke dag eten krijgen vinden het echt niet meer leuk dat merk ik aan de lange sprieten die uit het gras omhoog groeien. Zaden die niet opgegeten zijn maar nu hoge sprieten graan zijn geworden zoals haver, gerst…

De tuin ligt vol met hoopjes aarde van mieren, neen het zijn geen molshopen daarvoor zijn ze te klein . En dan die struikjes vals gras met die dikke brede bladeren . Ik heb madeliefjes, paardenbloemen, een soort distels en uitgezaaide sieruitjes in het gras en niet te vergeten hele plakken uitgezaaide campanula’s . En dan die uitwaaierende plantjes met minuscule blauwe of gele bloemetjes . Ik zie dat de Phlomis( hoge plant met harige bladeren en gele bloemkop) zich uitgezaaid heeft in het gras. Ik heb ook al ontelbare scheutjes van de canadese esdoorn uitgetrokken ( die staan op het voetpad).

Ik wacht niet tot het einde van mei ,het gras wordt gemillimeterd . Ik heb mijn best gedaan. Ik ben geen maniak maar zo wil ik mijn grasveld niet zien. Ik ben al héél tolerant in de bloemenborders Daar laat ik veel planten en bloemen groeien waar het bovenkomt en met een beetje intomen is dat best te doen.

Deze namiddag ben ik bij een plantenkweker een tweede lading plantjes gaan kopen. Deze heeft een groter gamma plantjes dan de dichtbij gelegen Aveve. Het is altijd leuk om nieuwe planten te ontdekken. En in een vijftal grote serres kweken ze zelf vaste planten, kruiden en één jarige.
Nu nog planten en dan wordt het een zomerlang genieten op mijn eigen terras!

12 gedachtes over “In de tuin

 1. Wij hebben gelukkig al héél lang geen gras meer in de tuin.. dus ik kan moeiteloos meedoen met MaaiMeiNiet haha. Maar ik doe zelf al járen KnipNietVoorMei.. dat wil zeggen, dat ik nóóit de ligusterhaag vóór mei knip, anders kan je de hele zomer blíjven knippen, zei m’n vader altijd.. pas ná 1 mei de schaar erin en het groeit veel langzamer.

  • Ja te vroeg snoeien is nooit aan te bevelen ook niet voor mijn laurierhaag. Dan mag je inderdaad een paar maanden later opnieuw beginnen. Maar het gras ga ik toch niet meer zolang laten groeien ,je hebt er nadien dubbel zoveel werk aan om het weer netjes te krijgen( en als je het laat doen ,wat ik nu sinds kort laat doen ,dan kost het je het ook dubbel 😉 )

 2. Onze Louis heeft het druk met de buurtkatten weg te houden. Na een uur rondjes maken in de buurt komt hij naar binnen eet zijn buikje rond en valt dan in een diepe slaap.
  Mijn tuin is ook een oerwoud nadat ik beslist had mee te doen met maai mei niet. Ook moet er nog gesnoeid worden, maar door dat natte weer zie ik dat niet zo zitten. Alles is doorweekt.

  • Tja hier was het ook een kleine ramp maar nu is het toch in orde gekomen.. MaaiMeiNiet heb ik toch niet volgehouden . De tuinman zuchtte toen hij dat lange gras en ander onkruid zag. Hij heeft meer dan één keer moeten maaien. Eerst de machine hoog zetten want hij blokkeerde en dan wat lager . Zal dat toch niet meer doen, al raden ze dat aan voor de diversiteit van (on)kruid in je gras.Je hebt er nadien dubbel zoveel werk aan.
   En de poes had het die dag echt naar de zin. Hij deed zo onnozel zoals een kat kan doen. Bokkesprongen maken ,tegen mij opspringen en miauwen voor droogvoer! Niet te verwonderen dat het nadien weer pijpestelen regende!

 3. die poes kijkt naar het werk van zijn onderdanen Magda

  maaien zou ik anders weleens moeten doen

  maar door de hevige onweersbuien komt het er niet van

  prettige avond

 4. Ik werk nooit in de tuin. Ik zal wel orders geven aan mijn echtgenoot.
  MaaiMeiNiet komt goed van pas hier. Er valt niet veel meer te maaien met een grasveld vol mos en klaver.

  • Dat MaaiMeiNiet heb ik niet kunnen volhouden . De tuinman heeft drie keer moeten maaien om het weer ordentelijk te krijgen 🙂 . Daarna ben ik de klaver en madeliefjes en paardenbloemen te lijf gegaan. Ik wil een gazon zoals mijn man het altijd voor mekaar kreeg. Zijn biljartveldje ! De bloemenborders zijn altijd mijn dada geweest en als het allemaal groeit en bloeit heb je er ook geen werk meer aan. Onkruid vindt er geen plaats meer tussen !

 5. Ja tuin is zeker veel werk aan. Tuin is zeker bij jou erg mooi om te zien.Leuk eens te weten hoe gras informatie gezet om te weten. Moestuin is zeker leuk om te zien groeien. Leuk toch weer poes kwam kijken. Grappig poes is dit. Lekker dollen in de tuinstoel. Je zult hele zomer van genieten prachtig tuin en moestuin.

  • De tuin wacht nu echt op mooi weer, maar ja dan gaat het misschien snikheet worden en dan zie ik me al rond lopen met een gieter om alles water te geven. Het weer is nooit ideaal ,ach dan weten we weer wat te doen. Poes komt nog regelmatig langs, zet zijn keel open om wat eten te krijgen ,wil spelen en gegen me aanspringen. Echt een gek beestje!

Geef een reactie