“De Put van Cloedt”

Een beetje geschiedenis hoe Lakeside Paradise ,dé plaats om aan watersport te doen , is ontstaan.

De Watersnood van 1953 heeft ook in België schade veroorzaakt. Ook in Knokke was een groot deel van het strand weggeslagen. Om dit te herstellen wenste men zandopspuiting toe te passen. Het zand werd landinwaarts gewonnen, tussen de Isabellavaart en de spoorlijn, waar de duinengordel zich ooit landinwaarts uitstrekte. Baggeraar Decloedt begon hier met de zandwinning, en uiteindelijk werd een complete zandzuiger in de put toegepast, waarmee de put tot een diepte van 27 meter werd uitgegraven. Het zand werd via leidingen over de spoorweg naar het strand geleid. Uiteindelijk werd de put tot de kleibodem uitgegraven, waarna een vijver ontstond.

foto van internet: zo zag de put eruit na de zandopspuitingen. Het was rondom beplant met bomen en struiken en hermetisch afgesloten en bewaakt

De omgeving van de put bleef lange tijd gesloten voor het publiek. Sommigen kwamen er wel op watervogels jagen. In 2012 werd de Put van Decloedt onderdeel van het watersportcentrum Lakeside Paradise. De put heeft een oppervlakte van 11 ha en een diameter van ongeveer 350 meter.

Ik heb in een vorig logje verteld over het bouwproject Duinenwater maar meer over het bouwen en niet zoveel over het meer zelf. Toen zijn we daar ook niet rond gaan wandelen, was veel te koud!(klik)

Het grote gebouw op de foto’s is het zwembadencomplex met een sportbad, instructiebad, spectaculaire glijbanen, uitgebreide wellness, groepslessen, fitness, …Door corona tijdelijk gesloten. Een wandeling rond het Duinenwater meer duurt ongeveer een uur tenzij je het joggend doet. Veel sporters komen hier lopen en rondom staan fitnesstoestellen.

Er is ook een sporthostel met alle mogelijke accommodatie om te logeren ,te eten en te drinken, met mooie terrassen en zelfs een aangelegd strandje waar je zicht hebt op startende wakeboarders. Het was er gezien de wind toch betrekkelijk druk !

Terwijl we rond het meer wandelden zagen we in de verte de bouwkranen van het dorp in opbouw Je ziet het nieuwe dorp zo uit de grond rijzen ,aan een ongelooflijke snelheid.


Rechts van het meer wordt er een stadsrandbos gecreëerd. Dat heb ik in het vorig logje ook al verteld. Maar nu zijn de werken volop bezig en zie je immense massa’s aarde liggen en hier en daar ook al grindwegen .
Op maandag 25 januari 2021 vond in het akkerland ten westen van het Duinenwatermeer in Knokke-Heist de eerste spadesteek plaats voor het aanplanten van een volledig nieuw stadsrandbos. Deze bijkomende groene long, gelegen tussen Duinenwater en Duinbergen, zal bestaan uit een echt ecologisch natuurbos in combinatie met een speelbos. Het gebied wordt doorsneden door waterlopen en wandel-, fiets en ruiterpaden

Jongeren waren met mountainbikes en quads op de hellingen met opgehoogde aard aan het rijden . Of dit voor het stadsbos moet dienen weet ik niet.
Verrassingen zijn bij dit project nooit ver weg. In elk geval komt er nog all weather infrastructuur zoals een bowling en karting en een golf is ook al in aanleg… blijft te volgen.

Hoe “de put van Cloedt ” een totaal project is geworden onder de naam ” Duinenwater” !

18 gedachtes over ““De Put van Cloedt”

    • Ja geld willen ze wel verdienen, maar het is toch een grote meerwaarde geworden voor de gemeente. Heel mooie huizen in de omgeving en een waaier van vrijetijdsbestedingen aan redelijke prijzen in een heel mooie omgeving. Dat bos zal nog wel veel jaren op zich laten wachten ,maar in elk geval is het een lovenswaardig initiatief.

  1. Heel apart om te zien foto 1. Nou zie je hoe eruit ziet. Daar ben in de buurt geweest. Wat is daar belevenis om te kijken. Wel erg jammer van de naam niet meer heten. Echt zonde. Stadrandbos drukke bedoeling met de zand. ER worden daar druk gewerkt. Mooie foto’s geworden Magda.

    • Ja ik heb de put van cloedt zeker 60 jaar zo geweten zoals op de eerste foto. We mochten daar niet in de buurt komen want er was bewaking. en wat niet mag trekt aan hé :-); Mijn ouderlijk huis was daar ergens rechts op de foto (niet te zien) en samen met de kinderen in onze straat trokken we dikwijls eens langs een aarden weg tot aan de put van Cloedt. We probeerden dan door de omheining heen te kijken of we het water zagen . Maar dat was zo dichtbegroeid dat we niets zagen . We werden regelmatig weggejaagd door een bewaker. Onze ouders maakten ons bang dat die put wel 40 meter diep was. Nu zoveel was het niet maar 20 meter is ook wel erg diep.We stelden ons dan maar tevreden door op onderzoek te gaan in een bunker daar niet zover van daan. Neen dat was niet gevaarlijk want er had daar een gezin met twee kinderen in gewoond. Maar wij vonden het avontuurlijk om boven op de bunker met vlaggen te zwaaien! :-). Inderdaad jammer dat de naam’ put van cloedt” niet werd behouden!

  2. Ik vind het best jammer dat het geen Put van Cloedt meer heet.. staat toch veel meer voor de (overigens treurige) geschiedenis van die plas? Duinenwater.. pff, afgezaagd hè.. klonk zeker sjieker! 😉
    Wel mooi hoe dat helemaal zo geëvolueerd is ja.. mooi log!

    ps. kan m’n inloggegevens voor deze blog niet meer aanpassen dus de link klopt niet hè!
    Het is https://mizzd2.wordpress.com

    • Ja inderdaad jammer dat de naam niet behouden werd ,maar ik denk dat het eerder een compromis is tussen Duinbergen en Knokke . Het is niet gemakkelijker om al die deelgemeenten tevreden te stellen!! Ja het kan ook zijn dat die naam sjieker klinkt. Maar voor ons is het nog altijd de put van Cloedt.
      Vreemd met die inloggegevens.

      • Och hemel nee.. zoveel mensen die wat in de pap te brokkelen hebben waarschijnlijk..!

        Ja, ineens was er weer eens iets veranderd.. alleen op de laptop, dus het zal met de browser te maken hebben.. die op de vaste pc is een andere (oudere!). Ik zie in het reactievenstertje nog maar één regel ook als ik schrijf.. dus dat is vervelend.. veel meer kans op typfoutjes want ik zie het zelf niet terug. En die gegevens.. die staan dus nog op ‘mizzdieke’.. kon ik normaal aanpassen maar nu schiet je hele blog dan omhoog naar de titel hahahaaa! Nou ja.. is niet zo heel erg belangrijk, maar ik lees en reageer meestal overdag op de laptop en dan gaat het niet zo gemakkelijk dus.

      • jammer toch dat er plots van die veranderingen aankomen waar jezelf niets kunt aan veranderen. Ik heb ook een Ipad en ik moet bekennen dat ik alles liever en vlugger doe op mijn pc.

  3. Een mooi locatie voor watersporten Magda

    maar corona al aan het project geen deugd gedaan hebben

    Het verwondert me altijd om al die nieuwbouw te zien, terwijl de burgemeester er voor pleit het aantal 2de verblijvers te beperken…..

    Groeten

    • Ik geloof niet dat corona een rem heeft gezet op de bouwwoede in Duinenwater. Als je ene paar maanden daar niet hebt gewandeld dan zie je het verschil! Ik denk niet dat het allemaal tweede verblijvers zijn die daar wonen. Ik weet toch al een aantal mensen van Knokke zelf die daar gaan wonen zijn. Meestal in gezinswoningen en ook niet altijd kapitaalkrachtigen. Maar inderdaad er staan daar huizen en villa’s tussen de appartementsblokken die jan met de pet niet kan betalen. Er wordt gestreefd naar een gezonde mix. De burgemeester heeft er wel naar gestreefd om die tweede verblijvers een domicilie aan te raden. Alleen de cijfers van het echte bevolkingsaantal zal het uitwijzen.
      Die watersportlocatie blijft maar uitbreiden en is een ongelooflijk succes over de hele lijn! Maar corona heeft daar ook wel pijn gedaan. Nu is er weer leven in de brouwerij( voornamelijk buiten)maar alles heeft lang stilgelegen.

      • het zwembad en de horeca aan het meer zullen wel geen gouden zaken gedaan hebben..

        de burgemeester wil wel betaalbare woningen voor de eigen inwoners hebben, als ik hem goed begrepen heb….

        Prettige avond

    • Inderdaad dat was de bedoeling van de burgemeester: betaalbare woningen voor de mensen van Knokke-Heist zelf. In Duinenwater zijn er blijkbaar toch betaalbare èèngezinswoningen gezien er redelijk veel inwoners daar gaan wonen zijn. Maar de prijzen hier zijn ook niet te vergelijken met een dorp ergens in Vlaanderen. Dat is het gevolg van de bekendheid van onze gemeente. Waar ik woon is het voor jonge mensen niet meer te betalen als ze geen startkapitaal hebben. Waanzinnige prijzen. Maar indertijd was de grond hier goedkoop. Nu zijn er mooie wijken in Ramskapelle waar ik een log over schreef en ook in Heist (dat log komt er aan) waar het nog enigszins betaalbaar is.
      En door corona is het zwembad en de horeca nog altijd gesloten. Dus geen inkomsten. Er is een goed draaiende take away aan Surfers paradise zelf. Maar tijdens de wintermaanden was daar ook alles gesloten.

    • Jaaaren heeft het geduurd eer er verandering kwam. Maar nu gaat het bijna ieders begrip te boven hoe vlug het daar evolueert!! Het is er mooi want alles is daar ook nieuw en als je al die kranen even weg denkt is het er ook gezellig om rond te wandelen.

Geef een reactie