Bergjesbos,een speelbos

Vorige zondag ben ik nog eens naar Brugge geweest . De wind was ginder in elk geval niet zo ijzig als hier aan de kust. Met zijn drietjes (twee vriendinnen en ik zelf zoals met de wandeling in Brugge zelf). We gingen wandelen in een klein stukje bos in de omgeving van het AZ St Lucas. Ook in de omgeving van dit ziekenhuis waren we al eens wandelen in de Steenbrugse bosjes.
Dat klein stukje was toch anderhalf uur wandelen. Het bosgedeelte is niet zo omvangrijk , maar we wandelden ook op brede zanderige paden en langs villa’s verborgen achter struiken en langs weiden.
Onlangs zijn er opknappingswerken geweest in het bos zelf en ook op de wandelpaden om deze wandeling aangenamer te maken . Er werden her en der banken geplaatst waar je even kan uitrusten ( tegenwoordig om een drankje of snoepje binnen te slaan 🙂 )

Officieel noemt dit stukje natuurschoon Bergjesbos . Het is oa een speelbos en eigendom van de stad Brugge. In alle speelbossen of speelzones in bossen mag je bosspelen houden en de paden verlaten. Je hoeft er geen bijzondere toelating voor te vragen. Je mag er kampen bouwen en in bomen klimmen. Maar na elke activiteit moet alles wat gebruikt en meegebracht werd voor een bosspel weer opgeruimd worden. Ideaal toch voor jeugdverenigingen !

Een afgesloten plek in het bos toont sporen van gebruik. Er zijn daar buurtfeesten ingericht geworden! Ik heb foto’s gezien dat het gezellig en lekker was! ( geen foto geplaatst wegens privacy). Wellicht mag het ook gebruikt worden door jeugdverenigingen.

we wandelden verder op de zanderige bosweg met opgedroogde sporen van slijkerige gedeelten, langs afgesloten weiden, en mooi vergezichten van groenkleurende loofbomen .

Hier en daar grote villa’s die blijkbaar betere tijden gekend hebben. Zelfs een open garage met een een dak vol kapotte shingels, en woningen met een tuin die meer dan slordig is. Gelukkig ook woningen met een prachtige inrijpoort en een residentie waar het goed wonen is in een groene omgeving.

Natuurlijk hebben we wat zitten genieten in het zonnetje op één van de nieuwe zitbanken en we beëindigden de wandeling met een goeiendag aan een drietal vaarzen die ons kwamen begroeten.

Op de achtergrond: daar trokken we het bos in om in een grote lus een heel eind verder terug op dezelfde straat uit te komen!

Een geslaagde en gezellige namiddag en we hebben daar alleszins geen last gehad van de ijzige wind !

14 gedachtes over “Bergjesbos,een speelbos

 1. Bergjesbos is zeker mooi om te wandelen. Dichtbij de stad nog wel. Deze bos is wel moeite waard om te kijken. Koeien staat mooi op de foto. Dia foto’s is zeker leuk om te zien hoed daar omgeving is. Houten stammetje is best eng om speeltje om te doen. Gelukkig was mooi weer. Nu bij ons regent heel erg. Goed voor de natuur. Ook voor mijn plantjes op de balkon. Fijne dag.

 2. Ik heb een hele lieve vriendin in Assebroek.. maar dat is niet zo’n wandelaarster en ze heeft ook geen hond maar een kat.. dus ik vraag me af of ze dat bos ook kent. 🙂 Met een hond weet je zulke dingen algauw te vinden.. het zijn de leukere wandelingetjes hè, door het groen!

  • Als ze in Assebroek woont denk ik wel dat ze dit plekje zal kennen. Het is nu natuurlijk opgewaardeerd door de corona en er wandelen ook meer mensen dan vroeger en de mond en mond reclame doet ook veel.. Die twee bosjes deze en de Steenbrugse bosjes liggen vlakbij het st Lucas ziekenhuis.. Werkt ze niet in een ziekenhuis ? Ik vind de benaming bergjesbos wel wat overdreven want zo groot is dat bos niet ,maar het is wel een mooi wandelgebied.

  • Mijn Knokse vriendin kan het niet laten om in die ijzige wind boodschappen te doen. Je weet wel mensen die alle dagen wel iets moeten halen in een of andere winkel. Gevolg : ze zit al meer dan 10 dagen rot verkouden en ziek thuis!!! En ik mag van haar niet langs komen ,zo bang is ze dat ik het ook zou krijgen. Gelijk heeft ze wel.., gelukkig heeft ze nog haar zoon en pleegzoon. Haar man is ondertussen ook snip verkouden geworden.
   Ik trek dus naar het binnenland om te wandelen en ik zwaai dan eens vanuit mijn auto naar die sliert auto’s die ik de stad zie binnenrijden. terwijl ik de weg voor mij alleen heb in de omgekeerde richting ,hahaha!

  • Ja maar in deze tijden heb je er ook niet veel aan als je nergens eens een koffie kan drinken. Gelukkig stonden er banken . Ik heb al gezegd dat ik de volgende keer een thermos kokende water meeneem om een theetje te drinken en een koekje mag er ook nog bij 😉

Geef een reactie