Zwinduinen omgekeerd

Ik bedoel dat ik deze keer in omgekeerde richting door de Zwinbosjes heb gewandeld. Kleinzoon kwam een paar dagen naar Oma en ik had hem verteld van de geitenbokken die ik van ver heb gezien en van de konikpaardjes. Hij wilde daar ook eens gaan wandelen. 
We reden naar de rand van de Zwinbosjes en parkeerden de auto dichtbij een pad waar we even door een duinengebied konden wandelen( gelegen dichtbij het knuppelpad waar ik zo dikwijls gewandeld heb toen de twee kleinzoons nog jonger waren. Elke keer ze naar oma kwamen wilden ze daar wandelen. Ze vonden het altijd  leuk om op een plankenpad boven het onder water gelopen duinengebied te wandelen).

Waar we bij een vorige wandeling op dit zelfde pad een heel grote plas vonden en we aan de slijkerige rand  moesten lopen zagen we nu enkel een klein plasje . Verder stonden er veel struiken mooi in bloei en zagen we de knoppen bijna openbarsten van de duindoorn die in het najaar zo mooi rood-oranje bessen draagt. We kwamen op het pad uit waar een gedeelte voorbehouden is voor fietsers en een deel voor voetgangers. Het was druk maar genoeg ruimte voor iedereen. 

We wandelden tot we aan het draaipoortje kwamen om in de Zwinbosjes te geraken. Ik geloof dat veel wandelaars kozen voor deze weg want te voet is het nog een flink stuk wandelen tot aan de Haas van Flanagan  of nog verder tot aan het Zwinnatuurreservaat.

Ik wilde een foto van  Sébastien en toen snelde een dame toe en vroeg of ze geen foto moest maken van ons beidjes! Lief toch.

We wandelden dan verder en hopla daar stapten twee konikpaardjes  rustig door de zanderige weg en stoorden zich helemaal niet aan de wandelaars die langs hen liepen en foto’s maakten. In de struiken was een derde paardje aan het knabbelen aan de struiken. 
De geiten zag ik pas toen we al lang weer op de zeedijk wandelden. Ze lagen met een aantal in een duinpanne te zonnen. .

Blijkbaar vinden veel mensen het fijn om door dit duinengebied te kunnen wandelen. Het is redelijk groot en je loopt er elkaar niet voor de voeten.

Dichtbij de zeedijk stapten we terug door zo’n poortje en wandelden een eindje de zeedijk af en trokken dan naar het strand .

Deze plek is vooral geliefd voor “waterratten” . Twee surfersclubs zorgen dat ze aan hun trekken komen. Bij de ene was er blijkbar een les bezig en bij de andere werden catamarans op het droge gesleept ( het was al ver in de namiddag)

De werken om het strand te verhogen en te effenen waren nog volop bezig. Bij de winterstormen heeft de ene surfclub veel schade geleden . Daarom waren ze bezig met zand aan te voeren en te verhogen. Ik las in de plaatselijke krant dat het zand vrijgekomen bij de werken aan het Albertplein ( place m’as tu vu ) voor de bouw van ondergrondse garages overgebracht werd naar het strand vlak vòòr deze surfclub. Het werd daar ter plaatse met zeewater gezeefd en dan op het strand uitgestort. Ik kon er niet dichterbij komen.( klik de foto’s aan )

12 gedachtes over “Zwinduinen omgekeerd

 1. Ik ben benieuwd hoe het deze zomer aan de kust zal zijn. Laten we in ieder geval hopen dat het een mooie zomer wordt en dat corona even een ommetoer maakt.

  • Ik weet niet wat ik van de komende zomer moet denken als je nu de beelden op TV ziet van honderden jongeren die samentroepen op het strand en op de zeedijk.! Gaat iedereen dan losgeslagen zijn als er serieuze versoepelingen zullen zijn? Ik denk dat het veiliger zal zijn in mijn eigen omgeving.

  • Ik heb de liefde voor wandelen en fietsen doorgegeven aan mijn twee kleinzoons, die gaan allebei zo graag wandelen of fietsen ( binnenkort mag ik weer starten met fietsen.).en ik ben ook erg blij dat ze allebei nog zo graag komen.

 2. Mooie wandeling weer! altijd lekker bij zee hè!
  Vind het ook altijd aardig als mensen vragen of ze een foto moeten nemen, vind het alleen jammer dat het altijd mensen zijn die niet kunnen fotograferen.. altijd die voeten eraf..! 🙂

  • Ja dat is waar . Het is leuk als anderen een foto willen maken maar meestal staan je benen er niet op of nemen ze de foto van veel te ver. Och ik denk dan het is goed bedoeld en we staan er toch eens samen op. Het lukt me niet altijd goed om selfies of twelfies te maken zoals jij dat zo mooi noemt 🙂

 3. Wat heerlijk dat je kleinzoon bent weggeweest zijn. Wat is daar mooie omgeving. Aan de strand is zeker druk bezig. Surfers staat al klaar om beginnen. Echt voor de jonge lui om te doen. Mooie foto’s. Paarden en pony’s lopen daar vrij Magda? Staat natuurlijk hek omheen.

  • Ik ben altijd zo blij als de kleinzoons komen. In coronatijd is dat fel verminderd natuurlijk Maar de jongens en de zoon en mijn dochter zijn wel mijn bubbel. Toch blijven we altijd erg voorzichtig.
   Ja de paarden en de geiten lopen daar vrij rond in een groot afgebakend gebied. en als je rustig door dit gebied wandelt doen ze echt niks.

 4. Mooie foto’s! En wat een mooi weer aan ‘t zeetje. Wij zouden volgende week willen gaan, maar ik ben wat bang dat de wind te koud gaat zijn (aan mijn gezicht) om te fietsen.

Geef een reactie