de blokkendozen!

Samen met mijn vriendin gingen we een wandeling maken in de onmiddellijke omgeving. De bedoeling was om blokkendozen te fotograferen. Hiermee bedoel ik huizen die eruit zien alles gestapelde blokken. Sedert een paar jaar is het opvallend hoe de stijl van de huizen veranderd is van fermettestijl naar blokkendozen stijl. Op onze wandeling heb ik er een paar aangetroffen . Ik hou nu wel niet van veel tierlantijntjes maar die blokkendozen vind ik qua uitzicht helemaal niet mooi. Binnen zullen die woningen wel praktisch zijn. Wat me is opgevallen dat er een paar tussen zitten die verbouwd zijn. De dakverdieping werd weggenomen , een betonplaat werd gegoten en daar bovenop werden er rechthoekige blokken geplaatst (foto met de auto en rechtsonder). Die twee woningen ondergingen een echte transformatie

Op onze wandeling kwamen we ook een hele nieuwbouw wijk tegen. Een paar jaar geleden werd er met grote panelen reclame gemaakt dat deze wijk op wandelafstand van de zee lag. Dat moeten dan wel stevige wandelaars zijn! Met de auto is het zelfs nog een kwartier rijden voor je aan de zee bent. En zoals zo dikwijls bij dergelijke nieuwbouwwijken mag je niet de bezitter zijn van een grote auto. Die kan je maar beter buiten laten staan wil je geen schrammen op de zijkanten krijgen bij het binnenrijden van je garage! In elk geval woon je daar erg rustig! Zicht op weiden en in de verte de weg naar Sluis.

In veel tuinen zie je allerlei ornamenten . Een paar opvallende heb ik gefotografeerd. Ik hou daar niet zo van. Opa wel die heeft indertijd de tuin vol gezet met stenen beelden. Vele heb ik al weggegeven. Twee varkentjes en een paar vogels zijn gebleven. En de tuinkabouter als toppunt van kitsch is blijven staan. Ik weet eigenlijk niet waarom. Misschien als herinnering aan tuinen die vroeger soms volstonden met kabouters.

Bij deze puinhoop bleven we verwonderd staan kijken. Volgens mijn vriendin was er daar zeker een brand geweest. Maar we zagen niks zwartgeblakerd. Ramen en deuren eruit, merendeel van de dakpannen weg, garagepoorten verdwenen, zelfs het muurtje aan de straatkant was kapot. Ik herinner me deze puinhoop als een schattige villa waar je aan de ene kant inreed en aan de andere kant weer wegreed. In het midden stond een prachtige treurwilg die het zicht van de woning wat verborgen hield. Erg oud was deze villa niet.

Toen ik een overbuur zag uitstappen vroeg ik aan de vrouw wat er met deze villa gebeurd was. O afbraak om er een nieuwe op te zetten. Mo how seg!!!

Veel groen en bloemen, reuze helleborussen in een verwaarloosde tuin, een lang leegstaande villa waar de bomen groeien tussen de stenen oprijlaan. Daar kan zeker geen auto meer in de garage ! Het Maria kapelletje werd ingehuldigd in 1937 en jaarlijks is er een bedevaart in mei. Speenkruid alom in de grachten.

20 gedachtes over “de blokkendozen!

 1. […] Toen ik verder wandelde naar de Natiënlaan toe waar de glascontainer staat zag ik een bungalow waar het dak was afgenomen en nu plaatsen ze er een een soort blokken op. Aan de overkant stond een grote villa in Uvorm met plat dak. Nu zijn daar ook blokkendozen opgezet! Niet mijn favoriete bouwstijl. Zie het logje over de blokkendozen […]

 2. Inderdaad als je te voet wandelt kun je nog veel meer details zien . Heb ik zelf ondervonden met te wandelen

 3. Ik vind de blokkendozen wel mooi, als ze laag blijven. Je eerste foto vind ik niet mooi, teveel mastodont. Mijn vraag blijft op de daken niet gaan lekken op de duur? En je mist zolderruimte, wat ook wel het voordeel geeft dat je tenminste niet gaat stapelen.
  ik hou van vrij veel stijlen, van Tiny-house tot een volledig glazen huis.
  Huizen die op elkaar gelijken, zoals in Nederland, geeft wel vaak rust voor het oog. Teveel verschillende stijlen in één straat oogt druk.
  Les gouts en les couleurs…..

  • Vroeger waren ze heel streng met de bouwvoorschriften. Je mocht niet zomaar een huis bouwen. Het moest goedgekeurd worden. Zeker qua bouwstijl . Zo had een buur van twee huizen verder een huis gebouwd met een plat dak. Hij kreeg geen toestemming maar bouwde toch zijn huis met een plat dak. Er werd geprocedeerd en uiteindelijk heeft de man er toch een (klein) dak moeten opbouwen. Nu zovele jaren later worden er echt blokkendozen gebouwd of oudere huizen worden ontdaan van, een verdieping met dak en daarop worden er dan blokkendozen gezet. Nu kan je het zo gek niet bedenken of het wordt zo gebouwd. Er mag gerust variatie zijn maar het gaat tegenwoordig alle kanten uit. Een strooien dak was verboden, alle huizen moesten wit geschilderd worden. De wijkagent kwam controle doen want het stond in de bouwvoorwaarden. Een wit geschilderd huis geeft ook rust en dan mogen de stijlen wel erg van elkaar verschillen. Ook de strooien daken rijzen tegenwoordig de pan uit.
   Naar aanleiding van die wandeling heb ik ook andere buurten bezocht . Komt er nog aan…

 4. Er is hier bij het parkje met de planken bruggetjes ook zo’n blokkendoos.. daar zijn ze al járen mee bezig en het wordt net niks.. ik vind dat soort huizen net een modern kantoor. Maar ja.. ik hoef er niet te wonen.. de mensen zélf zullen er wel blij mee zijn hè! 😉

  • Ik vind het niet echt mooi maar ruimte zal er wel zijn binnenin. Geen schuine muren om te beginnen en altijd ferm grote ramen. Ik heb er maar een paar op de foto gezet maar het zijn er echt nog veel meer. Bij een volgende wandeling gaan we eens een andere kant opgaan.

  • Ja dat is waar en dan nog netjes in een rij! Dan is de verkaveling van Duinenwater vlakbij het station waar een héél nieuw dorp wordt gebouwd wel anders. Er is zoveel variatie en er zijn zoveel bouwstijlen. Natuurlijk ook grote appartementsblokken ,maar ook allemaal verschillend en meer in villastijl. Ik ben geen appartementsmens ,dus zou ik liever een gezinswoning hebben. Maar ja afwachten wat de toekomst brengt. Ik voel me nog altijd erg gelukkig in mijn huidige woning.

   • zolang het nog mogelijk is en je je goed voelt blijf je best in je huis wonen. Veranderen is niet altijd zo leuk, vooral niet met al die herinneringen in huis.

 5. Ik ben ook niet zo van de blokkendozen en wat zonde van die mooie villa. Ik hou meer van oud … bij ons in Nederland de jaren 20/30 van de vorige eeuw. En stenen beelden? Prachtig .. zelfs kabouters en kippen.

  • Mijn hart doet pijn als ik die redelijk recente villaatjes zomaar zie afgebroken worden om plaats te ruimen voor blokkendozen! Ik heb liever niet teveel beelden in mijn tuin, ik wil het groen houden. Een kleintje hier en daar oke.

 6. Ik hou wel van blokkendozen, al zijn er ook bij die totaal mijn smaak niet zijn. Maar liever een blokkendoos dan een (eenheidsworst)huis van de nieuwbouwwijk.

  • Ik vind het ook jammer dat er huizen in series worden gebouwd. Dat deden ze jàren geleden toen er hele wijken gebouwd werden om de mensen de gelegenheid te geven een eigen woning aan te kopen. Dat was werkelijk eenheidsworst. Maar om dat heden te doen in de vorm van “villawijken ” vind ik er echt over. Die woningen zijn peperduur en niet iedereen kan zich zo’n woning permitteren. Niet zover van mijn woning is er een dubbele woonst gebouwd voor de prijs van elk ongeveer 700.000 euro. Praktisch geen tuin errond en juist een garage voor elk huis. Zelfs niet eens het uitzicht van een villawoning. Het is enkel de ligging die hier telt.
   Toen wij de grond hier kochten stonden er een paar oude boerderijtjes en was het voor twee werkende mensen goed betaalbaar. Nu moet je echt al een startkapitaal hebben anders moet je er niet aan beginnen. De oorspronkelijke bewoners die naar het rustoord zijn gegaan of naar een appartement hebben héél veel geld gekregen voor hun villawoning! Zelf hoop ik echt om hier nog héél lang te kunnen blijven wonen. Ik voel me hier goed .

Geef een reactie