Begrafenis

Vandaag is met een sobere plechtigheid aan het Stadhuis van Knokke-Heist afscheid genomen van  Burgemeester Graaf Leopold Lippens . Het  Schepencollege condoleerde de familie en de Last Post werd gespeeld. Enkele kransen lagen op de trappen van het stadhuis en één grote krans van het Gemeentebestuur Knokke -Heist werd bevestigd op de lijkwagen. Een beeltenis van wijlen de Burgemeester hing op de pui van het stadhuis.
De plechtigheid voor de begrafenis gebeurde verder in intieme krijg ( wegenis de corona maatregelen) in de Kapel  Kristus Koning in Duinbergen .
Morgen eindigt de week van rouw afgekondigd door het Gemeentebestuur op het middaguur met een minuut stilte en het luiden van de kerkklokken en het afgaan van de sirenes van de Brandweer.

De bevolking had een manier gevonden om elk op zijn manier hun burgervader eer te betuigen. In de dreef die naar zijn woning leidde werden honderden papieren bloemen in de berm tussen de
bomen geplant (Vlaanderen heeft onlangs de strandbloemen aan de kust erkend als immaterieel erfgoed )

.

Rust in Vrede  Graaf Leopold Lippens .
Hij was  gedurende 40 jaar Burgemeester  van Knokke-Heist.

13 gedachtes over “Begrafenis

 1. Mooi en typerend voor de kust, die papieren bloemen.
  Hij deed heel veel voor het eigen volk, een goede burgervader!, maar was minder geliefd erbuiten.
  Ik las ook je verhaal over het poesje, ontroerend.

 2. Hij was on-Vlaams rechttoe-rechtaan.. maar zei daarbij dan soms weleens erg domme dingen. Zoals vorig jaar nog, toen ie zei dat er geen Nederlanders naar de Belgische kust mochten komen, want wij brachten het virus mee. Dat er alsmaar Belgen de grens naar hiér over gingen was ‘m blijkbaar ontgaan.. of dacht ie dat zij allemaal immuun waren..? 😉
  Ik wist trouwens niet dat ie overleden was.. dat was bij ons niet op het nieuws.. hij overleed ongeveer gelijktijdig met oud-burgemeester Jan Mans, die was burgemeester van Enschede tijdens de vuurwerkramp.. voor NL iets interessanter.

  • Ja hij was altijd direct in zijn uitspraken en wond er nooit doekjes om. Dat is hem dikwijls kwalijk genomen .maar daar trok hij zich niets van aan en dikwijls had hij achteraf nog gelijk ook. Die uitspraak over frigobox toeristen zal hem eeuwig achtervolgen en de woordkeuze was ongelukkig gekozen. Het ging er grotendeels over dat de toeristen hun eten en drinken meebrachten en niets gunden aan de handelaars en als ze ‘ s avonds naar huis gingen op de koop toe hun afval achterlieten.( Van dat afval is er tot op heden niet veel verbetering te merken en niet alleen in onze gemeente.)

   Waarom hij zo geliefd was door de eigen bevolking kan ik met een voorbeeld aantonen en wil ik hier graag neerschrijven.
   Lang geleden was een jong poesje van ons in een populier geklommen en durfde er niet meer uitkomen. De boom had zeker een hoogte van 20 meter (Een hele rij populieren zijn niet zoveel later gekapt wegens gevaar om op huizen te vallen bij stormweer. Die bomen stonden bij een voormalige boerderij . Er kwam een nieuwe verkaveling en er werd veel gebouwd).
   Het beestje heeft vijf dagen in die boom gezeten. Buren hielpen met ladders maar het poesje klom steeds hoger. Dagenlang hoorde de hele buurt het beestje klagelijk miauwen. Maar niemand durfde zo hoog die boom in klimmen. Ik ben toen naar de brandweer gestapt en die lachten me uit dat ze voor zoiets de ladderwagen niet gebruikten. Ik ben daarop naar het kabinet van de burgemeester gegaan en heb hem gevraagd of hij me wilde helpen. Hij nam de telefoon en beval de poes uit de boom te halen. Een half uur later stond de ladderwagen bij de populier en met een nijdig gezicht klom er een brandweerman met een zak in de hand tot bijna in de kruin ,,stak poes in de zak en nog niet eens beneden liet hij het beestje er al uitvallen.
   Poes overleefde dit avontuur en de brandweerman gromde eens toen ik hem bedankte .en reed terug naar de kazerne.
   Kort nadien stond de Burgemeester aan mijn deur om te zien of poes gezond en wel was en raadde me aan om het niet teveel eten ineens te geven. Behalve hem bedanken voor zijn tussenkomst wist ik niets zinnigs uit te kramen , want dat had ik nu echt niet verwacht. Ik heb ook nooit een rekening gekregen voor die tussenkomst!
   In mijn job waar de Burgemeester administratief hoofd was ,heb ik dikwijls meegemaakt dat hij persoonlijk mensen die in nood waren anoniem hielp. Die mensen wisten nooit wie de weldoener was.

 3. In Knokke was hij duidelijk erg geliefd. Daarbuiten dan weer niet. Denk maar aan de hedze destijds over de frigoboxtoeristen. Dat hij in Knokke zal gemist worden is een feit.

  • Het overgrote deel van de inwoners hebben een grote sympathie en respect voor hem. Hij bekommerde zich oprecht om zijn eigen inwoners en heeft altijd geijverd voor een mooi imago van zijn badstad, hoewel zijn, uitspraken niet altijd in dank werden aanvaard! Altijd recht voor de raap.

  • Mijn vriendin en ik hebben beiden ook een bloempje geplant( oa die met het hartje) Ik kan je verzekeren dat je daar echt met een krop loopt . Overwegend anonieme bloemetjes , groot ,klein ,indrukwekkende, noem maar op. Het is het mooiste eerbetoon in al zijn eenvoud dat je voor onze Burgemeester kon bedenken. Waar je ook komt, er is maar één onderwerp deze week onder de inwoners . Hij kende zijn volk en velen kunnen er van meespreken. Hoe eigengereid hij ook was, we zullen hem missen.

   • Eigengereid, maar hij deed wel alles voor zijn Knokke, voor zijn inwoners. Ik geloof best dat hij zal gemist worden.

Geef een reactie