De vier vuurtorens

Wisten jullie dat Knokke-Heist vroeger vier vuurtorens had waarvan er nu nog één werkzaam is.
Hieronder drie vuurtorens in de deelgemeente Heist die op één lijn liggen!

De Hoge vuurtoren van Heist (helemaal achteraan) is  gebouwd tussen 1905 en 1907. Samen met de Lage vuurtoren van Heist  (helemaal vooraan)vormen ze  één lichtenlijn voor schepen die de haven van Zeebrugge wilden binnenvaren. De hoge vuurtoren was een van de allereerste volledig betonnen constructies in België en was verfraaid met Jugendstilelementen en baksteenmotieven.
In de toren brandde er een bestendig wit licht dat tot elf mijl uit de kust zichtbaar was. De lichtlijn was zichtbaar voor schepen die de goede koers van 136 graden hadden, zodat het licht van de lage vuurtoren en dit van de hoge vuurtoren zich op één lijn bevonden. Door de uitbreiding van de haven van Zeebrugge verloor de vuurtoren zijn functie en werd het licht in 1983 gedoofd.

In 1998 werden er plannen gemaakt om de beide vuurtorens te restaureren en dit werk was in 2004 klaar. In april 2005 werd de gerestaureerde Hoge vuurtoren van Heist officieel ingehuldigd.

De sierlijke brug vlakbij de vuurtorens die van het strand over de drukke Elizabetlaan loopt richting naar een natuurgebied noemt … lichtenlijnbrug !!

De huidige lichten (1987)zijn  buismasten  in rode en witte geschilderde horizontale banden en uitgerust met automatische, zelfregelende, gecombineerde en geprogrammeerde dag- en nachtlichten met een merkelijk sterkere lichtenlijn.

Over de lichtenlijnbrug wandelden we naar de Hoge vuurtoren. Op het einde van een mooi aangelegd en ‘s avonds verlicht pad kun je tot bij de vuurtoren wandelen. Deze is gelegen in een natuurgebied  genaamd “de vuurtorenweiden” zijnde lage vochtige weilanden waar je beter niet kan inlopen en op het aangelegde pad blijft.

Momenteel staat er veel water in de weiden, water dat hier en daar er nog wat bevroren erbij ligt.

 

 

Mooie wandeling om vanaf de Elizabetlaan tot aan de vuurtoren te wandelen. Bij schemer sfeervol om op het verlichte pad te wandelen.  Je kan de vuurtoren echter niet beklimmen.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
(groep: Knokke vroeger en nu)

De deelgemeente van Knokke-Heist nl Knokke heeft indertijd ook een vuurtoren gehad : De vuurtoren van Knokke stond van 1872 tot 1952 op de plaats van het huidige kantoor van de gemeentelijke toeristische dienst op de Zeedijk bij het Lichttorenplein. Het is een replica van de oude vuurtoren., om meer over de woelige geschiedenis van deze vuurtoren te weten klik op meer over deze vuurtoren 

18 gedachtes over “De vier vuurtorens

 1. Mijn man heeft met zijn bedrijf ooit een van die vuurtorens moeten verzetten boven op een riooldeksel en toen hij er een opmerking over maakte zei men dat het zo moest Enkele maanden later heeft hij het weer moeten verzetten op een andere plaats …Van efifcientie gesproken….

 2. Daar weten niks van. Omdat in België staat. Buismasten is apart om te zien. Het is wel dichtbij om te zien. De andere vuurtoren is zeker prachtig om te zien. Heel mooi! Ik vind vuurtoren altijd bijzonder om te zien. Mooie foto’s!

 3. Over Heist weet ik niets behalve dat onze karatetrainer en zijn neven uit Heist kwamen. Als je durfde te zeggen dat ze van Knokke kwamen waren ze niet meer te houden en knokten ze het pand tegen de grond.
  Mooie foto’s. Zo leer ik deze deelgemeente beter kennen.

  • Ja dat ligt nog steeds gevoelig bij de Heistenaren. En dan te weten dat de fusie er al is sedert 1971 !! Het ligt zeker gevoelig in het vissersmilieu. Hoewel er tegenwoordig niet meer zoveel vissers zijn. Maar ja dat zit nog altijd in hun bloed. Ik hoor het mijn vader nog vertellen dat er gevochten werd als je in hun ” gemeente ” kwam en toen woonden er nog geen “dikke nekken” in Knokke. Dus heeft dit allemaal niets te maken met het feit dat er méér villa’s staan in Knokke en ook volk aantrekt die dat kunnen betalen. Het is gewoon hun mentaliteit

   • ik ben er 71 en vroeger was dat zo , je vertel er zijn bijna geen vissers meer , dat klop , maar er zijn bijna geen heistenaars mee , ik denk 2 verblijvers of mensen met veel geld , het is niet te doen voor onse kinderen , om nog een huis te kopen in heist

   • Ook in Knokke kunnen onze kinderen bijna geen huis meer kopen. Mijn drie kinderen wonen buiten Knokke !!! U bent 71 en ik ben 80 jaar . Dus ik ken de evolutie ook.

 4. Die brug is mooi! Maar je foto’s van het pad naar de hoge vuurtoren vind ik pas echt geweldig. En dan nog een art nouveau vuurtoren.. prachtige deur!

  • De lichtenlijn brug wordt meer gebruikt dan je denkt. Ik ben daar nog nooit alleen over gewandeld, altijd zie je mensen naar zee of naar de achterliggende natuurgebieden wandelen.. Nu is het er erg nat maar wat verder in het jaar is het de moeite om daar eens te wandelen. Ik heb er al meer logjes over gemaakt

Geef een reactie