Geen schaatspret dit jaar ?

De hele week werd met spanning gewacht of er groen licht zou komen om oa. op de Damse vaart te kunnen schaatsen. Het is geleden van januari 2009 jaar dat de gemeente Damme en Sluis toestemming gaven om op de Damse Vaart te schaatsen. Meteen was dat echt een massa spektakel. Duizenden mensen schaatsten en wandelden op de Vaart. Maar dat zat er dit jaar niet in. Misschien op kleine grachten en ondergelopen weiden. Daarom was alle hoop gevestigd op de meersen in Ver-Assebroek( Dit gebied ten zuiden van Ver-Assebroek is een geheel van laaggelegen vochtige weiden en hooilanden omringd door knotwilgen en populieren  van 82 hectare)
Maar ook daar werd geen toestemming gegeven om te schaatsen. Wel zagen we kinderen en volwassenen op enkele  bevroren weiden rondlopen.
Maar er werd vooral gewandeld soms op slijkerige weggetjes of op grotere asfaltwegen. In de omgeving waar je kon starten stonden alle straten vol geparkeerd met auto’s. Ongelofelijk zicht. De tearoom vlakbij de start deed gouden  zaken( vooral warme afhaal drankjes en versnaperingen).
Wij hadden geluk dat er plaats was vòòr een grote camion- dicht bij een startplaats paadje -waar je gemakkelijk aan voorbijreed  eer je het opmerkte. Maar wij waren wèl bij de pinken 🙂

zicht vanaf de straat op de bevroren kleine plassen met spelende kinderen

winterpret op kleinere bevroren plassen, geen schaatsen te zien enkel een slede.

Op de grote ondergelopen weiden hing er een duidelijk verbodsteken. Toch waren er waaghalzen die er op wandelden.

Kleine grachten die het gebied doorkruisen liggen er  bevroren bij .

Paadjes genoeg om dit gebied te doorkruisen.

Op de asfalt weg kan je gemakkelijker wandelen en wordt er ook veel gefietst.

Schapen in een weide , er zijn grote stallingen vol hooi waar ze de nacht kunnen doorbrengen.

Bij één van de startplaatsen staan rustbanken, worden fietsen geparkeerd om van daaruit een wandeling in de meersen te doen. Kleine groepjes rusten er uit en hebben van daaruit een prachtig zicht op de meersen.

Bij het begin van de wandeling even achteruit gekeken. Links de witte muur van de tearoom en vlak voor de twee witte camions zie je een witte auto staan( eigenlijk zilvergrijs). Een dik uur later kwamen we terug aan de auto!
Mooie wandeling in dit natuurgebied, waar  ik al eens eerder wandelde maar dan in een ander seizoen !

16 gedachtes over “Geen schaatspret dit jaar ?

 1. […] En terwijl de zon de andere dag weer van de partij was trok ik er nog eens op uit. Deze keer reed ik richting Brugge naar een schoolvriendin om samen te wandelen in de Assebroekse Meersen. Ik heb er verleden jaar februari 2021 gewandeld toen het gevroren had. Op klik drukken om het verschil te zien:(klik) […]

 2. Inderdaad leuk gebied om er te wandelen. Er was toch nog redelijk veel volk te zien op de wandelpaden. hopelijk heeft iedereen zijn masker op zeker als je de anderhalve meter afstand niet kon respecteren

 3. Volgens mij was deze koudegolf te kort om het ijs echt stevig te maken om veilig te schaatsen. Ik lig er in ieder geval niet wakker van want ik zie mezelf eerder als een ijsbreker dan schaatser.

  • Wel op mijn zwembad in de tuin(dient tegenwoordig nog alleen om tijdens de zomer de tuin te besproeien) kon je schaatsen. De ijslaag was zeker meer dan 15 cm!! Ik zag me toch niet over de rand kruipen om daar eventjes te schaatsen ,hahaha!

  • Op de meersen heb ik geen enkele persoon gezien met schaatsen. Wel wandelen op een grote weide onder water, die bevroren was en daar stond toch duidelijk op de omheining niet het ijs bereden. De Damse vaart lag niet eens toe , daarvoor moest het nog een paar dagen langer gevroren hebben.

 4. Ach, België is ook geen echt schaatsland natuurlijk.. hier kon je geen slootje of vijver voorbij of er werd geschaatst..! 🙂 Maar dat er zelfs bij jullie van die waaghalzen zijn die voorbij zo’n verbodsbordje gaan..?? dacht dat alleen Hollanders zo eigenwijs waren hahahaha!

  • Zo zie je maar.Je hebt ze overal . Ik denk dat het hier niet zo hard of tenminste niet lang genoeg gevroren heeft. Op die natte weiden leek het me toch wel mogelijk. Maar ja ze namen het zekere voor het onzekere na een treurig ongeval een paar geleden

  • Op die plassen leek het mij wel mogelijk maar ik denk dat de gemeente niet vergeten is dat een paar geleden een schaatser een lelijke val heeft gemaaktop een zwakke ijsplek en zo lelijk is gevallen dat hij aan zijn verwondingen is bezweken

Geef een reactie