zandopspuitingen aan de kust

Er wordt al volop gedacht aan een mooie zomer met veel toeristen die op het strand  komen genieten van het mooie of  winderige , of regenachtige weer. Het weer kan je niet kiezen , je moet het nemen zoals het komt. Maar laat ons maar denken dat we een mooie zonnige zomer tegemoet gaan zonder al teveel coronaregeltjes. In elk geval doen de werken die op til zijn aan de rand van de zeedijk daar toch aan denken.

Deze week ben ik eens gaan kijken bij het natuurreservaat ” de Baai van Heist waar enorme buizen geplaatst worden om dan in de nabije toekomst zand vanuit de zee op te spuiten op de stranden. Het gaat maar liefst over 800.000 m3 zand.


foto internet

“De sleephopperzuiger Pedro Alvares Cabral ligt vanaf 26 februari 2021 voor anker in het Brittanniadok in de haven van Zeebrugge. Vanuit het schip vertrekt een persleiding over de Baai van Heist naar het strand van Duinbergen. Hierdoor zijn de zandopspuitingen iets minder afhankelijk van het getij. Uiteraard moet het schip de haven nog steeds verlaten om zand te gaan winnen in de winzone op zee. Het opspuiten zal ongeveer 5 weken in beslag nemen.”
Als alles meezit zal alles afgewerkt zijn tegen de paasvakantie.
Volgend jaar starten de zandopspuitingen vanaf het Rubensplein tot aan het Zoute -Lekkerbek met een kubiek van 2,4 miljoen

Samen met de kleinzoon die kwam uitrusten na een maand examens, reden we aanvankelijk naar Zeebrugge omdat we wilden uitwaaien op de strekdam. Daar kan je een heel eind de zee in wandelen en eens lekker uitwaaien ,dat ging hem wel deugd doen.  Maar het verkeer was geblokkeerd aan de kleine Visartbrug  en dat is ook de enige weg om verder te rijden langs de kust. We zijn niet blijven aanschuiven en keerden om en reden naar “de Baai van Heist” Om daar te geraken was het ook niet zo eenvoudig gezien de grote werken aan de doorgang van Heist. Niet alleen vlak bij mijn deur zijn er grote werken bij de aanleg van een grote rotonde( werken die 2 jaar gaan duren) maar ook in het centrum van Heist is het echt je weg zoeken. En daar gaan nog wel een paar jaartjes over gaan. Het resultaat zal verbluffend zijn ( wordt gezegd)

We konden moeilijk de grote baan oversteken , dan maar geparkeerd waar we konden en over de lichtenbrug richting zee gewandeld.

Maar eerst liepen we langs  een paadje vlak bij het natuurgebied de Sashul. Een favoriet broedgebied voor vogels.

De sierlijke lichtenburg over de grote kustbaan gaande van het natuurgebied tot aan de zee.

Een mooi zicht heb je bovenop de brug. Hier zicht richting Zeebrugge. In de verte zie je havenkranen en meer vooraan een brug over de Vandamme sluis staat open en dan moet je een eind omrijden om over een tweede brug verder te kunnen rijden. Zeebrugge is dikwijls een pijnpunt voor het gewone autoverkeer met files als gevolg.
Mijn auto staat links op de foto vlak voor een camion geparkeerd..

Vlak bij de zeedijk liggen de buizen waar straks het zand door gespoten zal worden.

De baai is indertijd ontstaan door de  uitbreiding van de haven van Zeebrugge. Het is een mooi natuurgebied geworden met vogels en wilde konijntjes en veel mos en helmgras.

Tijdens de zandopspuitingen kan je met een trap over de buizen gaan om te wandelen in het natuurgebied  weliswaar op afgebakende paadjes.

De Baai is een geliefkoosde  broedplaats voor veel zangvogels en  er  staan veel zandminnende planten.

Het weer sloeg plots om en het begon te regenen. Ik wilde nog een foto maken van de drie vuurtorens die één lichtenlijn vormen maar daarvoor regende het te veel. Je kan vanaf de zeedijk de drie lichttorens op één rij achter elkaar staand fotograferen, daarom noemt de brug ook de lichtenlijnbrug ! Ik zal het per gelegenheid eens fotograferen en plaatsen.

12 gedachtes over “zandopspuitingen aan de kust

 1. […] De zandopspuitingen zijn gedaan voor dit jaar. De buizen worden afgebroken en met groot materiaal worden ze klaar gelegd om met vrachtwagens weg te voeren. Volgend jaar worden de zandopspuitingen verder gezet vanaf   het Rubensplein tot aan het Zoute -Lekkerbek met een kubiek van 2,4 miljoen ( klik) […]

 2. Leuke stapje heb je gedaan met je kleinzoon. Grote jongen is geworden. Wat leuk dat jou kleinzoon ook meegegaan is. Aan de strand zijn wel erg bezig met grote ijzer buizen neer te legen. Aan de duinen is zeker prachtig om te zien. Kleinzoon had wel koud. En jij ook. Blijft de buizen zolang liggen? Gaat later in grond? Of niet. Mooie foto’s heb je gemaakt. Leuke winterse foto bij ons neerzet. Ligt nog steeds sneeuw bij ons. En ook hard gevroren. Toch is Ferry met zijn scooter gegaan van de week al. Dan ben je niet aanhankelijk voor ander. Fijne dag Magda. 😀

  • Ja als Cédric naar oma komt is het eerste wat hij wil doen een wandeling op het strand of op de zeedijk maken. Het was die dag koud vooral de wind maakte het koud.
   Neen die buizen gaan niet de grond in. Het zand gemengd met water wordt door deze buizen gestuwd, En eenmaal het water dan op het strand verdwijnt wordt het zand met bulldozers open getrokken. Kost een bom geld en bij de eerste zware stormen zowel in het voorjaar of tegen aan de winter spoelen er massa’s zand terug de zee in. Nu zijn ze ook bezig om een soort zandbuffer te maken een einde van de kust vandaan.

  • Ja het is al héél lang geleden dat Cédric hier was . Sébastien is een tijdje geleden eens een nachtje blijven slapen.. Cédric heeft een lange blokperiode en een maand examens achter de rug. Ik hoor af en toe wel via whatsapp van hem. Nu is het ook eerder toevallig: Sébastien was in quarantaine wegens contact op school ( één week school en één week thuis onderricht) met een superverspreider.. Dus iedereen naar huis. Gelukkig is het resultaat bij de tweede test negatief. Maar toen Cédric dit hoorde wilde hij na het laatste examen niet naar huis gaan. Hij moet nl nu drie maanden stage doen in een ziekenhuis in Brugge en wilde vermijden dat hij bij de tweede test van zijn broer ook in quarantaine zou vliegen. De oplossing was …naar oma. Hij is al zo dikwijls getest geweest dat we er allebei gerust in waren. . Terzelfdertijd kon hij hier uitrusten en dat was broodnodig. Online studeren is geen pretje bij Univ onderricht. Hij vindt het altijd erg fijn om met mij naar zee te gaan. Dus dan doen we dat ook hé!

 3. Altijd interessant om deze werken in het kader van de kustbescherming te zien Magda..

  Een werk dat nooit af is…

  Drie vuurtorens..

  Zoveel weet ik er daar niet staan

  ik kijk al uit naar de foto

  prettige zondagavond

  • Inderdaad een werk dat nooit af is. Maar er wordt ook vòòr de kust een soort zandbuffer aangelegd om het ergste op te vangen bij een eventuele superstorm. Is ook nodig want ik herinner me de fameuze Sinterklaas storm en toen zijn voorbij de Lekkerbek enorme stukken duin weggespoeld. Het werd vlug gecamoufleerd met bulldozers die de rechte stukken wat schuiner maakten. Je zag de meterslange wortels van duinhelm en andere duinplanten meters bloot hangen.

   • O ik vergeet er nog aan toe te voegen dat het weer toch wat beter moet zijn om een foto te maken van de drie vuurtorens die je echt achter elkaar kan zien, als het ware op één lijn.

  • Ja ik vind dat ook interessant om te zien hoe ze de stranden opspuiten, om dan te constateren dat het zand weer weg is bij de eerste najaarsstormen 😉 . Enne het kan in het voorjaar ook nog flink stormen. Nu halen ze het zand ergens uit zee. Maar vroeger kwam het oa uit het ontginnen van een kleilaag waaronder er zand werd gevonden. Dit noemden ze de Put van CLoedt ( Decloedt had de baggerwerken gedaan) en nu is deze put een ferm meer geworden en wordt uitgebaat als recreatie voor watersporten. Als je met de trein naar Knokke komt kun je dit zien en ondertussen wordt er daar een nieuw dorp gebouwd met de naam “Duinenwater” .Zoek dit maar een keertje op via internet.

Geef een reactie