Bouwwoede

Er is ook nog een andere bouwwoede in mijn omgeving : afbreken van huizen om er nadien een nieuwe te bouwen. Een woning van ongeveer 30 jaar oud werd op één dag tijd volledig afgebroken. Een gezin met drie kinderen heeft er gewoond en verliet het al jaren geleden om kleiner te gaan wonen. Andere bewoners kwamen en gingen en nu willen de nieuwe eigenaars een volledig nieuw huis bouwen.

Vrijdagavond laat hoorde ik een tijd lang enorm lawaai buiten . Ik dacht dat de buren iets aan het lossen waren  en gaf er verder geen aandacht aan.
Maar zaterdagochtend rond 7.30 uur werd ik gewekt door een geluid dat ik niet kon thuis brengen.  Zeker geen grasmachine en ook niet een machine om hout te zagen. Het leek eerder op ijzeren platen die met een dreun neergegooid werden. Ik kroop( bijna letterlijk want ik ben echt geen matinaal mens) uit mijn bed en trok het rolluik in mijn slaapkamer omhoog. Ik kon mijn ogen niet geloven. Daar stond een enorme bulldozer met grijparmen de muur van de woning twee huizen verder te bewerken.

Nu snapte ik dat de avond tevoren damplaten werden gelost en machinerie om dan ‘s morgens vroeg de beuk erin te slaan !
En het ging er  nogal heftig aan toe: draden en balken en boilers en chauffage elementen en poutrellen… Alles werd er uit gesleurd en op een camion geworpen. Dan volgden de muren die met grijparmen werden losgewrikt en eveneens op enorme camions werden gedropt.

Het was zaterdag mooi weer en ik ben het huis uit gevlucht om te ontsnappen aan dat vreselijke geluid. Ik ben gaan wandelen met een schoolvriendin in Brugge. Dat laat ik een volgende keer zien.
Vòòr het donker werd kwam ik weer thuis en kon zien dat het huis volledig was afgebroken. Zelfs de hoge dennen die als uit de voegen gegroeide afsluiting dienden waren afgerukt. Eén zielige boom midden in de tuin hadden ze laten staan.

Vandaag maandag is er de hele dag verder opgeruimd . Het was een aan en afrijden van enorme grote camions.  Morgen ga ik eens kijken en voeg er dan een laatste foto bij.

update 1.12.2020

Ik ben deze namiddag gaan kijken .Alles is netjes opgeruimd en de dennen zijn  gezaagd en liggen gestapeld. De werken voor een nieuwe woning kunnen beginnen ! Het voelt toch vreemd aan dat na al die jaren een woning op twee dagen tijd totaal verdwenen is . Alleen de herinnering bestaat nog.

17 gedachtes over “Bouwwoede

  • Dat mag je wel zeggen .Maar dat lawaai en stof is tijdelijk. Alleen ben ik wat geschrokken van het helse lawaai.De opbouw zal langer duren en dat brengt al meer hinder mee,dat heb ik al die jaren dat er rondom ons werd gebouwd al meegemaakt.och dat is in feite ook maar tijdelijk!

 1. Jeetje zeg. Het is niet normaal Magda. Het kan wel voorstellen dat je schrikt. Waarom hebben niet van te voren geschuwd. Ik zou dit niet pikken Magda.Lawaai overlas. Is dit naast jou tuin? Goh….. Dit is niet netjes. Huis 1 keer plat gemaakt. Nu moeten huis bouwen. Dit duurt wat langer. PS: Ik zal vanavond heel laat aan Ferry vragen. Hoe het komt foto niet kunnen plakken. Maar het zal wel morgen worden. Avonddienst deze week.

  • Het huis dat werd afgebroken is twee woningen van mij vandaan. Echt verwittigd waren we niet ,maar er hing wel een bekendmakingsbericht aan de woning dat de woning wordt afgebroken en dat er een nieuwe gebouwd zal worden. Zonder datum van start.
   Ja ik vind het zo jammer dat ik geen foto of plaatje kan meesturen!! Ik doe het zoals het voordien wel lukte. Bij mij is er niets veranderd.

 2. En kreeg je daar als buurtbewoner dan geen waarschuwing van vooraf? Zó’n herrie zó dichtbij?
  Hier hadden er dan alláng mensen aan de telefoon gehangen naar de gemeentelijke instanties, klagen over geluidsoverlast..!
  Wél mooi als je het zo goed kunt volgen.. en er dan over kunt bloggen hahaha!

  • Bij een nieuwbouw of heropbouw hangt er altijd een bekendmakingsbericht aan de omheining , aan het huis in kwestie of gewoon op een paaltje dat er daar werken zullen gebeuren en indien niet akkoord kan je een bezwaarschrift in dienen bij de betrokken instantie. Ik heb natuurlijk geen bezwaar dat er daar een nieuwe woning wordt gebouwd. Alleen weet je niet wanneer die werken een aanvang zullen nemen en dat was nu wel echt onverwachts en dan nog op een weekend!! Ik denk niet dat je een gebouw kan afbreken zonder geluidsoverlast. Dan denk ik maar ” hoe rapper het gaat hoe vlugger het gedaan is”. We zullen hier allemaal al veel meer hinder ondervinden als de bouwwerken echt aanvangen. Tegenwoordig wordt er voor alles zo’n enorme kranen, camions en materiaal gebruikt…

Geef een reactie