de N49

Toen ik op wandel was in mijn eigen omgeving kwam ik uit op de Natiënlaan ,de grote invalsweg naar Knokke-Heist. Alle weekends is het erg druk in de voormiddag richting zee en in de namiddag richting binnenland.
Tijdens de zomermaanden is het voor de inwoners aan de rand van Knokke-Heist dikwijls een probleem om ergens te geraken in de gemeente zelf maar eveneens om er weg te geraken richting binnenland. Je went daar nooit aan want je moet dikwijls denken ” hoe rijd ik van hieruit( thuis) het best om niet te veel hinder te ondervinden. ” En dat is al lang zo. Toen opa nog leefde ( en hij is ondertussen al  8 jaar overleden ) geraakten we na een bezoek aan de dochter die toen in het centrum woonde met moeite terug thuis. We namen niet eens die fameuze Natiënlaan maar de oude verbindingsweg van Knokke naar Westkapelle. Wat een ritje van 5 minuten moest zijn werd er eentje van driekwartier. Veel chauffeurs hadden die alternatieve weg ontdekt om vlugger uit de stad weg te geraken ,maar ze vergaten dat ze weliswaar een paar km verder terug op de Natiënlaan kwamen . En er was nog een andere weg dwars door de polders die eveneens leidde naar datzelfde kruispunt. Ik woon aan de rand van het centrum en meestal gebruik ik de fiets maar nu mag het even niet na mijn operatie.

Dus ik kwam uit op de Natiënlaan waar ik de ondergaande zon nog mooi kon fotograferen.

Ik dacht nu ik hier toch ben laat ik maar dat stuk eens te voet doen tot aan de verkeerslichten en daar dan weer afdraaien naar huis toe. Ik zag al onmiddellijk een heleboel verkeersborden . De auto’s moeten tijdens de werkzaamheden heen en terug op één baanvak rijden . Om dan na een paar honderd meters terug op het juiste baanvak verder te mogen rijden.

Zolang het nog helder is lijkt het eenvoudig. Maar eenmaal de duisternis is ingevallen rijd ik daar toch met een klein hartje. Je merkt dat iedereen ook wat behoedzamer rijdt.

En hier kom je aan het kruispunt waar  grote werken een aanvang hebben genomen.
Er wordt nl een balkonrotonde gebouwd en die werken gaan meer dan één jaar duren. Verkeerslichten aan het kruispunt verdwijnen en voetgangers en fietsers gaan onderdoor kunnen en het autoverkeer bovengronds. Twee balkonrotondes op nog geen km van elkaar. Die eerste bezorgt al problemen bij druk verkeer wat gaat deze in de toekomst betekenen. Een druk kruispunt : naar het ziekenhuis, de parkbegraafplaats en het industrie terrein aan de ene kant en een verbindingsweg naar een grote woonwijk , naar Sluis en de oude verbindingsweg naar Knokke aan de andere kant. Elke dag ellenlange files op de spitsuren…en nu is het zoeken om op je werk of thuis te geraken.

Op een weekend werden er betonnen blokken gelegd zodat we niet meer over het kruispunt konden komen. Tot bij mij hoor ik de slagen van een  heimachine wat me doet terugdenken aan de werken indertijd aan de A11 waar het maandenlang het dagelijks lawaai was! Eenmaal de A11 af was en de hinder verleden tijd waren we die ongemakken als verkeershinder en omrijden vlug vergeten. Dan denk ik” ach al het ongemak wat we nu ondervinden zal ook wel vlug vergeten zijn als de werken zullen klaar zijn”. Of deze vernieuwing  een verbetering wordt moeten we afwachten

Zoals de auto op de onderste foto kunnen wij enkel richting Knokke rijden om dan halverwege op een tijdelijk aangelegde rotonde terug  richting binnenland te rijden. Er kan nog voor de optie gekozen worden om richting Sluis te rijden en dan af te draaien op de weg Sluis-Westkapelle. Een flinke omweg.

De gevolgen zijn in de omgeving van deze werken al zichtbaar: een grote meubelzaak is al vertrokken( de zaak zal minder goed te bereiken zijn ) ,verschillende villa’s zijn al verkocht of staan te koop( hebben een flink deel van hun tuin moeten afstaan).

Ik ben dan verder naar huis toe gewandeld waar de lichtjes van de kerstboom me verwelkomden!

10 gedachtes over “de N49

 1. Amai Serieuze werken
  hopelijk kun je nog je huis verlaten zonder teveel te moeten omrijden en geraak je nog tot in Brugge waar we nog eens gezellig kunnen wandelen zoals we al eens hebben gedaan.

 2. Er worden daar veel gewekt. De wegen moet ook opgeknapt worden. Voor de verkeer is dit heel vervelend. Je thuis ziet heel prachtig uit. Mooie lichtjes houden wij erg van. Bij ons balkon is ook versierd. Fijne week gewenst.

 3. Mooi licht in je foto’s!
  Het hele verkeers- en werkzaamhedenverhaal vond ik wat onduidelijk, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik daar totáál geen weg weet hehe. Ik zie wel dat het er behoorlijk druk is.. en dat terwijl het de bedoeling is dat we allemaal thuis werken hè..! Of is dat bij jullie niet?

  • Ik begrijp helemaal dat het niet duidelijk is voor je. Het komt er op neer dat er op dit kruispunt een rotonde wordt gemaakt. Omdat ze de baan niet volledig kunnen afsluiten omdat er geen deftige alternatieven zijn, wordt het oversteken van de Natiënlaan( en dat is echt de grote invalsweg naar het centrum van Knokke-Heist) onmogelijk gemaakt zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant door het plaatsen van betonnen blokken midden op de oversteek. De werken beginnen aan de tweevaksbaan richting binnenland. De tweevaksbaan richting zee wordt zodanig ingericht dat er in beide richtingen één vak is waar de auto’s kunnen rijden. Een heel stuk verder kan het verkeer dan weer normaal rijden. Dat veroorzaak natuurlijk enorme files en niet enkel het weekend..
   Voor de bewoners van de wijk waar ik woon is er enkel mogelijkheid om richting zee te rijden om dan bijna in Knokke op een voorlopig aangelegde rotonde terug te draaien wil ik bijvoorbeeld naar Brugge rijden. Ik moet dan wel nog een stuk verder rijden tot bijna aan de eerste rotonde en daar afdraaien wil ik terug naar huis kunnen. Als je het nu niet snapt raad ik je aan om liever niet naar de kust te komen ,hahahaha! Onlangs ben ik langs een landelijke weg echt te midden van de velden terug naar huis gereden. Het verkeer zat op de Natiënlaan compleet vast tot in het centrum.
   Met wat omrijden geraken wij er wel maar leuk is anders .

  • Wij houden ons hart vast als die rotonde zal klaar zijn. Er zijn nu al problemen op drukke dagen op de eerste balkonrotonde omdat de auto’s die van Sluis komen voorrang hebben op deze die van Knokke komen!. Politie leidt deze autostroom af naar de oude weg die dan aan verkeerslichten in Westkapelle uitkomt waar de doorstroming dan via verkeerslichten wordt geregeld!!

  • Op het grondgebied Knokke-Heist zijn er enorme grote werken aan de gang. Er is echt geen coördinatie tussen de verschillende bouwheren en verantwoordelijken. Grote renovatieplannen voor de kern van Heist, vernieuwing aan het fameuze “place m’as tu vu” in het Zoute , rioleringswerken overal…

Geef een reactie