De zee

Gisteren was het ideaal weer om een wandeling te maken op het strand. De zon was er en er was praktisch geen wind. Ik reed  in de namiddag naar de Lekkerbek. Het verste punt waar je met de auto tot bij het strand  kan rijden. Wil je tot aan het Zwin wandelen dan moet je met de fiets verder rijden of te voet verder wandelen op de smalle zeedijk.. Tijdens de week kan je daar gemakkelijk je auto kwijt en heb je gewoon de helling op te stappen tot op de zeedijk.

Ondertussen was de zon verdwenen maar het was toch gewoonweg genieten van het strand ,de kabbelende zee en het zicht op de duinen. Het was geen helder weer en dan -vreemd genoeg- zie je dikwijls de hoge gebouwen in Vlissingen(nl) .
Het was eb en dan is het strand uitgestrekt en moet je een eind lopen tot aan de waterlijn.. Weinig wandelaars en zelfs weinig baasjes met hun hond  want daar mogen ze vrij lopen… de honden hé 🙂

Ik zag een paar vissers en ging kijken . Ze waren juist al hun materiaal aan het verzamelen. Eén man herkende ik . Ze waren allen afkomstig uit de gemeente en waren van ‘s morgens 10 uur aan het vissen. De vangst was niet denderend geweest en de man  die juist de laatste vis had binnengehaald toonde zijn vangst. “t Is maar een kleintje.”
Hun lijnen moeten ze van de rand van het water een 100 meter ver in zee werpen om vis te kunnen vangen. Het was toen 16 uur en ze sloten de dag af. Ik wenste hen nog een fijne avond toe.

Op het strand lagen enorm veel mosselen  en allerlei kleine oesters en krabben. Zelfs op de golfbrekers zaten veel mosselen op de rotsen. Toen ik nog klein was gingen veel mensen mosselen plukken op die golfbrekers. Later is dit wegens gevaar voor de volksgezondheid verboden

De golfbrekers waren glibberig door het zeewier. Ik ben maar een einde terug gewandeld tot waar de rotsen niet meer zo glibberig erbij lagen

De duinenrij naar het Zwin toe die indertijd bij de Sinterklaasstorm op 6.12.2013  fel zijn afgekalfd. Als je deze foto en de vorige foto naast elkaar zou leggen dan zie je een pracht van een roze lijn die de avond aankondigt;

En die roze lijn loopt verder door over de rustig deinende zee

In de verte zag ik het beeld staan van een menselijk figuur ,een kunstwerk van Gormley (klik) op het verste punt van een golfbreker. Het beeld is enkel bij eb helemaal te zien. Eén keer ben ik tot op een tiental meter  bij het beeld geraakt en dan nog moest ik op de rotsen in het water stappen om zover te geraken. Ik begrijp nu niet hoe ik dat toen gedurfd heb!  Er zat een meeuw op het hoofd van  het beeld,  die hoort wel niet bij het kunstwerk.

Een verlaten surfers Paradise. ‘s Zomers krioelt het hier van mensen die alle vormen van surfen leren en beoefenen.

Langs dit gebouwtje wandelen de meeste strandbezoekers  naar het strand en terug. Die dag zijn er blijkbaar al veel mensen langs gewandeld.

En vòòr de duisternis inviel reed ik door het bos terug naar huis. Je kunt hier in feite niet parkeren maar ik heb de auto gezet  dicht bij een rustbank aan de kant van de weg .

Het was echt genieten en het heeft me weer energie gegeven!

13 gedachtes over “De zee

  1. Jij profiteer om heerlijk te wandelen aan de zee.
    Mooie foto’s geworden. Ach deze meneer heeft kleine vis gevangen. Dit kan ook gebeuren. Je hebt flinke wandeling gemaakt.Ik kom weinig naar buiten. Ferris is dan morgen jarig. Zaterdag gaan iets kleins vieren. Onze broer komt bij ons eten. Beetje gezellig maken.

    • dank je wel. Doet deugd om eens een flinke wandeling te maken langs het strand zonder dat de wind om je oren raast! Ik heb dat beeld ook een tijdlang moeten zoeken eer ik het vond. Ja met hoog water staat die helemaal onder en wellicht was ik er in het begin als die geplaatst werd steeds als het hoogwater was..Eigenlijk staat het beeld ook ver van de bewoonde wereld. Ik sta nog altijd versteld dat ik er toen zo dichtbij ben geraakt ,bijna op handen en voeten.en gedeeltelijk in het water. Zoals ik schreef nu zou ik dat echt niet meer durven doen.

  2. Toch wel heel erg lekker als je de kust zó dichtbij hebt.. dan kun je zomaar eens doordeweeks erheen gaan. Als we hier in het weekend gaan, is het over de hoofden lopen vrees ik.. en dat wil je nu niet hè!

    • O zelfs in de zomer is het hier niet erg druk als je even voorbij die surfclub wandelt. Het is ook mijn geliefkoosd stukje om te wandelen. Dat doe ik meestal in mijn eentje in dat stukje pure natuur . Af en toe eens nodig om alle muizenissen in je hoofd te laten verdwijnen.

Geef een reactie