De Hulstboom

Ik heb wat foto’s gemaakt van de hulstboom in mijn tuin. Van klein plantje is die in de jaren uitgegroeid tot een grote boom. Ik denk dat die er toch al een 30 jaar staat. En ik las dat de boom zo’n 10 m hoog kan worden en gemiddeld 100 jaar oud. Hij heeft dus nog een flink aantal jaartjes te gaan.
Hulst is een symbolische plant vanwege zijn altijd groene verschijning. Volgens oud bijgeloof zou hulst bescherming bieden tegen blikseminslag en tegen vijandige machten zoals demonen en heksen. De boom stond er nog niet toen de bliksem in het begin we hier woonden op ons huis is gevallen. Gelukkig enkel materiele schade. Ik was thuis samen met de kinderen . Zo’n inslag vergeet je van je hele leven niet . Ik was bezig aan het aanrecht en werd door de keuken gesmeten. Een levensles: nooit met  water bezig zijn als het bliksemt !

De leerachtige bladeren van de hulst zijn getand en voorzien van stekels. Een wijd verbreid idee is dat alleen de onderste takken van een hulstboom stekels hebben, maar dit klopt niet, zelfs aan takken op grote hoogte  zijn stekels aan de bladeren te zien. De boom heeft lange slingerende takken daarom noem ik die ook “mijn slingerboom”. Alleen aan de toppen van die slingers hangen er bladeren en komen er rode bessen aan. De vogels zijn gek op de rode bessen , blijkbaar niet giftig voor hen,wel voor de mens.

Het is de enige boom in de tuin waar er altijd veel vogels in zitten van eksters, duiven, merels , en de kleinere vogeltjes als meesjes en laatst zag ik een roodborstje. Wellicht omdat de boom zo’n open zicht heeft door de weinige bladeren, dat zie je goed als je onder de boom staat.

 


Toen het nog een boompje was is er een zijtak afgezaagd. ( rechts een soort knobbel)

Veel en lange takken met op het uiteinde wat bladeren en bessen.

Als je onder de boom naar boven kijkt is het maar een kale bedoening.

Deze zomer bij de hitte dagen vielen de bladeren en de bessen zomaar op de grond. Ik heb dagelijks een emmer water gegeven en nu bedek ik de voet met snoeisel van bloemen die gemakkelijk verteren en een natuurlijke vorm van mest is. Telkens de bladeren en bessen massaal afvielen kwamen er telkens weer nieuwe bladeren en bessen aan. Taaie boom!

Hoewel het helemaal geen mooie boom is ,vind ik die zo speciaal !

6 gedachtes over “De Hulstboom

  1. Wij hebben ook zo’n boom in de achtertuin.. die is zo’n 30 jaar oud en heeft ook van die slingertakken. Ik wílde schrijven ‘maar die van ons heeft geen stekelranden aan de bladeren’.. zoals jij in je tekst schrijft.. maar ik zie dat die van jou dat ook niet meer heeft..! 🙂 In de voortuin staat er ook eentje, die heeft wél stekelige blaadjes. Die heeft een vogeltje daar denk ik geplant door een poepje met een zaadje te laten vallen. Ik vind ‘m mooier dan die oude slingerhulst in de achtertuin..! En elk jaar hangen we er een lampjesnet eroverheen en door de vorm lijkt het dan in het donker net een kerstboom! 🙂

    • hoho dan raad ik je niet aan om aan de bladeren te komen .De stekels zijn misschien kleiner maar zonder handschonen werk ik niet rond die boom. Deze zomer heb ik een vracht bladeren moeten bijeenharken en oprapen. Dikke tuinhandschoenen had ik nodig hoor!

Geef een reactie