De zomervakantie nadert!

De zomervakantie komt al dichtbij.Het besef is er ook bij het gemeentebestuur dat er deze zomer geen plaats is voor grote evenementen. Ik denk dat ze goed bezig zijn om het toch voor iedere vakantieganger naar de zin te maken.
Gisteren reed ik tot in Heist en parkeerde de auto vlak bij het ” Bosje ” ( Het Directeur Generaal Willemspark) Het is aangenaam wandelen in dit helemaal opgeknapte stukje bos en duinen. Er is flink in “gekuist” tot ergernis van veel mensen die alles liever bij het oude  wilden laten. Maar met een beetje geduld en tijd ziet het er nu toch fris en opgeknapt uit. Snoeien van bomen en struiken was zeker eens nodig( klachten over exhibitionisten ) en terzelfdertijd is er ook een en ander aangepast en vernieuwd zoals het speelpleintje , de paden kregen naambordjes  en de zitbanken werden vernieuwd.

We troffen vlakbij het speelpleintje deze twee plakkaten! Omdat het cartoonfestival op het strand in een grote tent dit jaar niet doorgaat heeft de gemeente gekozen om overal  van die humoristische  plakkaten  neer te zetten. Jaren terug ben ik nog met de fiets door de vier deelgemeenten gereden met de 2 kleinzoons om er telkens een foto van te maken. De kleinzoons zijn er nu  niet maar mijn vriendin en ik maakten een foto van elkaar !!

Langs slingerende paadjes bereikten we  de zeedijk  In de verte zagen we  het mooie beeld van de twee strandredders die over de zee turen. Deze keer klommen we de trappen niet op maar wandelden verder op het brede pad.

Wat verder zagen we al een glimp van een kunstwerk in opbouw. Dat mag je zelfs letterlijk nemen .Op een 22 meter hoge paal – flink in beton vast gezet- werden er per keer vier of 5 bronzen hoofden over de paal geschoven. Op TV hadden ze er de dag ervoor een stukje van getoond maar toen ik er de andere dag aankwam waren ze nog volop verder bezig. De kunstenaar, Thomas Lerooy, kwam zelf even kijken hoe de werken vorderden. 49 hoofden in brons gegoten . Ze lijken allemaal dezelfde maar zijn in feite verschillend. Omdat de kunstenaar de neuzen allemaal in dezelfde richting wilde hebben lijken ze op elkaar. Nu zien ze er nog zwart uit maar het koper verwerkt in het brons zal met de tijd ervoor zorgen dat de hoofden groenig worden zodat ze opgaan in de groene omgeving van het achterliggend “bosje”. In elk geval een imposant werk dat op die plaats zijn vaste stek krijgt.

“‘Tower’ is meteen de eerste permanente sculptuur van Lerooy in de openbare ruimte. Ze bestaat uit 49 bronzen bustes die alle recht naar de zee kijken. De gezichten werden zodanig gemanipuleerd – de neuzen, ogen, oren, kinnen en oren staan allemaal op eenzelfde verticale as – dat ze allemaal op elkaar lijken. Het brons kreeg een zwarte patine. Het zal mettertijd groener worden onder invloed van zon, regen, zeezout en de zeewind en zo volledig integreren met het groene plein waarop het kunstwerk staat geïnstalleerd. Het werk weegt in totaal zo’n 13 ton. “( bron HLN)

 

De kunstenaar Thomas Leeroy gaf de omstaanders uitleg over dit kunstwerk.
De zee en het achterliggende landschap zijn horizontaal en eindeloos. Zijn sculptuur reikt als evenwicht verticaal naar de hemel en hij laat ook alle neuzen in dezelfde richting kijken nl naar de eindeloze zee.

 

Er is deze zomer ook opnieuw een beeldenroute gespreid over de kustlijn van Knokke -Heist tot Heist West (27e Sculpture Link Knokke-Heist). Dit jaar zijn het werken van Antoine Leclerq.
Toen we langs de rustige zeedijk richting Heist wandelden kwamen we een werk tegen van deze kunstenaar. Willen we alle beelden zien dan zal het een flinke wandeling langs de zeedijk worden. Ik denk dat ik dit ga doen met de fiets op een rustige weekdag!

13 gedachtes over “De zomervakantie nadert!

 1. geen grootste evenementen om de bekende reden Magda…..

  wat niet belet dat ik wel eens zal komen kijken Magda

  de Zoute Grand Prix zal allicht wel doorgaan

  prettige zondag

 2. Vakantie komen zeker eraan. Bij ons ook. Laatste week voor ons. Wat is daar mooie buurt om te wandelen. Het ziet goed uit. Gezichten op elkaar is zeker heel apart om te zien. Grappig! Het is wel beleven jou in de buurt. Leuke foto’s. Zie ook mail van ons.

 3. Ah ja.. dat soort dingen die je alleen of met een heel klein groepje kunt doen kúnnen natuurlijk gewoon. M’n zussies en ik hopen dat de fotopuzzeltocht in Dordrecht ook weer uitgeschreven wordt hoor.. zou volgens ons ook gewoon kunnen. Naar mijn mening zouden georganiseerde wandeltochten ook wel kunnen, als de startlocaties goed ingericht werden met eenrichtingsverkeer. Maar blijkbaar mag dat nog niet.. nu zetten een heleboel wandelverenigingen de routes van de afgelaste tochten maar online.. kun je ze zelf doen.

  • Aan de ene kant zijn ze erg voorzichtig en aan de andere dan weer niet. Sommige maatregelen die ze nemen snap ik niet. Ik denk dat het ook moeilijk is om alles tot in de puntjes te regelen. Dan maar liever nog wat een afwachtende houding aannemen. Kijk bij de kapper krijg je geen kopje koffie meer of mag je geen boekje inkijken( je eigen krant of zo meebrengen mag wel) en evenmin naar het toilet gaan. Maar in een cafe mag dit wel allemaal. En zo zijn er nog tal van voorbeelden.
   Ik verdiep er me niet meer teveel in. Ik blijf overwegend thuis en sinds kort ga ik met mijn vriendin terug op stap. Zij hoort bij die tien personen die ik mag zien ( ondertussen mag je er al vijftien per week zien) en we houden ook afstand van elkaar-letterlijk- dus geen kus of omhelzing …

Geef een reactie