Mag het wat rustiger !

Pinkstermaandag stapte ik op mijn fiets om rustige wegen op te zoeken. Ik had beelden gezien op het nieuws van overvolle winkelstraten en drommen volk op de zeedijk. En niettegenstaande de drukte overwegend mensen zonder mondkapje!
Ik nam het brede fietspad van Westkapelle richting Retranchement. Zover zou ik niet rijden enkel tot de afslag  Retranchement en het Zoute.  Langs deze weg kan je niet beweren dat je  essentiële boodschappen gaat doen over de grens daarvoor moet je de officiële grens over via Sluis. Op dat ogenblik was de grens enkel open voor familiebezoek of essentiële boodschappen. Wat ik gezien heb tijdens die fietstocht tart elke verbeelding.

Dit brede fietspad vormt een beetje de uiterste grens van Knokke-Heist met Nederland. Het is er altijd erg rustig met aan de ene kant veel weiden waar koeien en paarden grazen en aan de andere kant landerijen en enkele boerderijen.

Op het eind van dit lange fietspad kan je op een voormalige trambedding rechts afslaan richting Retranchement en Cadzand. Blijkbaar reden veel fietsers naar Zeeuws Vlaanderen. De auto’s moeten via een korte slingerende weg rijden om iets verder linksaf te slaan .

Op de tweede foto hierboven loopt het fietspad tot de Oosthoek( een wijk)
Op de eerste foto hieronder is er achter de groene gordel het vergrootte Zwin waar je op een nieuwe dijk helemaal van Cadzand naar de Oosthoek  kan fietsen. En als ik me omdraaide zag ik in de verte de toren van de Kerk in St Anna ter Muiden(Sluis). De toren staat er niet helemaal op ,ik was verblind door de zon.
Ik koos de richting Het Zoute Knokke. Er was veel wind en de vele fietsers maakten het echt niet leuk om te fietsen.
Ter hoogte van de boerderij met dat rode dak kan je hoeve ijs kopen aan een raam. Daar  troepten zoveel mensen samen om een ijsje te likken of schoven ze aan om er eentje te kopen. Ze stonden zelfs op de rijweg! Neen ik ben niet afgestapt maar doorgereden. Een volgende keer als het kalmer is trek ik de remmen wel dicht.


De hele rit tot aan de Oosthoek heb ik met een bang hart gereden , het fietspad is daar erg smal. Het was precies of ik tegendraads reed en de fietsers bleven maar afkomen … Die mensen op hun fiets , gewone fietsen en ebikes en fietskarren  leken allemaal losgelaten wild. Grote bendes na elkaar luid roepend en gevaarlijk slingerend.
Eenmaal in de Oosthoek was het kalmer en kon ik op mijn gemak verder rijden . Mijn goesting om hier en daar af te stappen om foto’s te maken was allang over en bij het laatste stuk op de terugweg kwamen er weer bendes joelende fietsers op me af.
Was er niet gezegd dat je met een drietal mocht gaan fietsen op dat ogenblik ? Ze waren met zovelen dat ik ze niet eens kon tellen en weeral met die tweewielers met een bak voor kinderen tussen het voorwiel en het stuur of bakfietsen. Levensgevaarlijk als je die moet kruisen op een smal fietspad!  De meesten reden met een niet verantwoorde snelheid . Zonder te bellen flitsten ze me voorbij  of kruisten ze mij.
Thuisgekomen moest ik toch even  bekomen! Dat heb ik met mijn jarenlange fietservaring nog niet meegemaakt. Een paar keer vreesde ik in de gracht te duikelen of van het -op sommige plaatsen verhoogde- fietspad te geraken.
Mag ik eens giftig zijn? Ik ben blij dat er dit weekend veel wind is en geen al te mooi weer!

een oude wegwijzer ter hoogte van de vroegere trambedding.

19 gedachtes over “Mag het wat rustiger !

  1. Groot gelijk om drukte vermijden Magda. Dit doe ik ook. Groepen fietsers moet je ook beetje uitkijken. Kunnen ook daardoor besmet raken als veel fietser tegen komt heb ik gehoord. Vooral racefietser. Maar je kon mooie omgeving kijken. Wat is daar mooi Magda.Wandelen is zeker daar heel goed om rustig te doen. Mooie foto’s. Ik kijk wel uit met drukte. Ik ben al paarden niet eruit geweest. Allen in mijn omgeving bekennen. Waar geen mensen zowat niet tegen komt.

    • Ik koos dat fietspad omdat het er altijd zo rustig is. Ja in het begin ging het nog maar hoe verder ik reed hoe drukker het werd. En allemaal zo vlug en wild rijden dat die fietsers deden. Ik voelde me helemaal niet op mijn gemak.

  2. veel fietsfanaten de laatste paar maanden , door de corona beperkingen in combinatie me mooi weer Magda..

    en dat heeft zijn gevolgen…

    de regels moeten uiteraard gerespecteerd worden, maar sommigen denken dat deze voor de andere zijn….

    met jouw weerbericht, ben ik maar binnen gebleven vandaag

    groeten

    • Ik ben vandaag ook binnengebleven: erg veel wind en af en toe regenbuien en gisteren was het nog erger.
      Het is wel leuk als je zoveel mensen met een fiets ziet rijden, maar ze mogen toch echt anderen niet in gevaar brengen door roekeloos te rijden.

    • Ja die maanden waren lastig voor iedereen ,maar dat rechtvaardigt toch niet zo’n roekeloos gedrag. Ik heb het toch verschillende keren mijn hart vastgehouden als die fietsers met kruisten of voorbij reden . Ik ben echt geen “traagrijder”.

  3. Groot gelijk om de drukte te vermijden. Ook in niet corona tijden zou ik het doen, de rust opzoeken.
    We moeten corona niet uitdagen door massaal naar het strand, bos of waar dan ook te trekken.
    Mooie foto’s van je tocht.

    • Ik koos een fietsroute waarvan zeker drievierde ervan erg rustig is. Ik laat dat stuk aan de ijs boerderij nog in het midden. Want wat is nu leuker om halverwege eens de remmen te kunnen toetrekken om een hoeve ijsje te eten ! Het is het fietsgedrag dat ergerlijk is. Ze rijden abnormaal snel en willen zoveel mogelijk naast elkaar rijden en dan die fietskarren die in feite te breed zijn voor een smal fietspad. Het zal dit weekend wel kalmer geweest zijn want er was veel wind en we hadden hier ook regelmatig regenbuien, hèhè i

  4. Of het nu wandelaars, fietsers, jongeren, motards of kampeerders enz. zijn.. iedereen in een grote groep bij elkaar gedraagt zich vaak asociaal naar de rest van de wereld.. hoe dat komt weet ik niet, maar het is bijzonder vervelend om zo’n groep tegen te komen.

    • Bijzonder vervelend maar ook gevaarlijk als je die tegenkomt. Moet maar eens denken aan die fietskarren die zoveel plaats innemen,ze zijn een gevaar op een smal fietspad ! Het gaat niet altijd over een grote groep als één bubbel. Maar anderen sluiten zich in die sliert fietsers aan en als die allemaal je moeten kruisen of voorbijsteken,pppf

      • Ah ja.. maar als die enkelingen zich aansluiten bij die groep, wórden ze ook deel van die groep.. dat heb je zelf ook toch? als je bij een zebrapad aankomt, waar een grote groep mensen stond te wachten tot het licht groen werd en over zijn gaan steken.. dan denk je ‘oh ik kan ook nog wel mee over’.. ook al staat het licht dan inmiddels allang weer op rood..! 😉

        Sommige fietspaden zijn absoluut niet berekend op de breedte van die nieuwerwetse bakfietsen, fietsen met aanhangkarretjes en scootmobiels.. daar zouden ze echt iets op moeten verzinnen, want dat gaat vast nog eens gruwelijk mis.

      • Ja dat gaat inderdaad zo. Maar zelf zou ik me nooit aansluiten bij een lange rij fietsers want je kent ze niet en je kan ook niet voorzien hoe hun rijgedrag is.
        Dat van die bakfietsen en andere soorten die breder zijn dan een normale fiets daar zijn de meeste fietspaden hier niet op voorzien. Vooral omdat de meeste fietspaden met een haagje afgeschermd zijn van de autoweg en de andere kant is dikwijls een gracht. Fietsen over de grens is hier een zaligheid. Dikwijls zijn het oude wegen die gebruikt worden als fietspad en ernaast is dan een nieuwe autoweg aangelegd.

  5. Dat is hetzelfde bij wandelen langs de vaart daar rijden ze wandelaars bijna omver of roepen dingen als onozel wijf ,opzij.Ik dacht nochtans dat men ook respect moet hebben voor de wandelaar Er zijn stikkers op de grond gekleefd dit is zowel een fiets als wandelpad.Maar heel wat fietsers gedragen zich als terroristen

Geef een reactie