tuin en dieren(3)

Denk maar niet dat het al was van dieren die hier rondliepen.
Na de tegenslag met Noxy die de kinderen en wijzelf  niet zo vlug verwerkt hebben  is er jaren lang geen hond meer in huis gekomen tot ik op een dag thuiskwam na mijn werk en ‘t Vrouwtje ( zo werd onze poetshulp genoemd door de kinderen en op den duur zei de hele familie zijzelf incluis ” ‘t Vrouwtje” tegen haar) me opgewonden tegemoet snelde ” er ligt een hond op de bloemen in de garage en die doet zo lelijk als ik hem wil verjagen”
In de garage stonden verschillende bakken met allerlei plantjes in om in de tuin uit te planten. Op één van die bakken lag een teckeltje. Zonder nadenken stormde ik de garage in en nam het beestje bij zijn nekvel en deponeerde haar in een poezenmand die als reserve in de garage stond. Het hondje was wellicht zo verbouwereerd dat het niet blafte maar stilletjes bleef liggen. ‘t Vrouwtje was wellicht nog meer verbouwereerd dan de hond. Zij had het niet zo voor honden en wellicht voelde het beestje dat.

Ik deed aangifte bij de politie en zei dat ik het diertje wel zolang zou bijhouden . Ik vond het zo zielig om het naar het asiel te brengen. De kinderen waren op slag weg van het beestje, een bruin kortharig teckeltje. Het beestje voelde zich al vlug thuis en de kinderen  zeiden ” ik hoop dat er niemand om komt”. Na een week kreeg ik bericht dat een mevrouw aangifte kwam doen van een weggelopen hondje. Ik vond dat zelf toch rijkelijk laat , daar ze in de gemeente zelf woonde. Toen ze het hondje kwam halen was dochterlief zo van streek en maar huilen. De mevrouw vertelde dat het hondje 14 jaar was en een kweekdiertje was geweest. Zij had een klein dierenasiel en kweekte ook honden. Het was een gerenommeerde zaak niet eens  zo ver van onze woning. Het beestje was al enige tijd “op pensioen” maar ze hielden haar nog bij. Wellicht was ze weggelopen door het lawaai van de andere honden, zei ze. Toen ze dochterlief zo zag huilen met het teckeltje in haar armen vroeg ze of ik het beestje wilde houden. Ik moest niet eens antwoorden dat deden de kinderen in mijn plaats.  Het hondje kreeg de nam Suzy naar de naam van de dierenzaak!
Suzy was een gelukkig hondje en de kinderen waren dat ook! Je kon bijna niet geloven dat ze al 14 jaar was. Maar we hadden haar nog geen jaar toen we haar op een morgen dood aantroffen in haar mandje. Ze had alles uit haar verblijf bij ons gehaald wat er te rapen viel , teveel voor haar leeftijd . Vreemd genoeg begrepen de kinderen dit en waren niet enkel verdrietig maar ook blij dat  Suzy nog een héél jaar zorgeloos heeft kunnen leven.

Dit is een foto van internet. De foto’s die ik heb waar zij op staat zijn te verkleurd. Maar zo herinner ik me Suzy het best.

Kort nadien is mijn man thuisgekomen met een kleine puppy van een onbestemd ras. De moeder moet vreemd zijn gegaan . Want normaal moest de puppy helemaal beige zijn maar hij was letterlijk het zwarte schaap in dat nest. Hij geleek het meest op een schipperke. Het spijtige is dat zijn staart was geknipt en om welke reden is ons nooit duidelijk geweest.. Hij zou een mooie pluimstaart gehad hebben. Snoopy heeft 18 jaar geleefd en was overal mee waar wij naar toe gingen. Zelfs op het trouwfeest van dochterlief was de hond  aanwezig en bleef bij de feestmaaltijd braafjes onder de tafel in zijn mand liggen . Hij werd nooit alleen gelaten. Hij verbleef overdag bij mijn ouders en na mijn werk haalde ik Snoopy op. Hij zag iedereen in het gezin graag ,wie er ook thuiskwam hij ging die uitbundig groeten.
Toen hij fysiek achteruitging en wij er aan dachten om de dierenarts in te schakelen gebeurde het. De  kinderen waren allemaal thuis op een dag dat er eentje normaal op kot zat. Er werd druk over en weer gepraat en Snoopy lag met zijn kopje op de rand van de mand onder de salontafel naar iedereen te kijken. Toen ik na een tijd in de gaten kreeg dat zijn kopje niet meer bewoog ,wist ik het. Hij had zijn moment gekozen om heen te gaan : Iedereen was thuis.

Sedertdien is er geen hond meer in huis gekomen zoals er nu ook geen nieuwe poes meer in huis komt.
Het doet zo’n zeer als het afscheid komt.

Behalve poezen en honden  hadden we een dwergkonijn met hangoren die gewoon in huis rondliep  en hadden we ook vier colibri’s die dikwijls vrij in huis rondvlogen en hun nest hadden in een christus doorn en ook een grote kooi hadden. Van een nicht kregen we eens een héél groot albino konijn. Die liep vrij in de tuin rond en liep liefst rond mijn man als die in de tuin aan het werken was. En dan was er eens een klein egeltje die wellicht vergeten was zijn winterslaap te houden en de kinderen installeerden het beestje in een berg stro onder in een grote kast in de garage . De hele winter hield het van die korte slaapjes en vroeg ook eten. Het liefst at die yoghurt met beschuit. In het voorjaar is het egeltje  naar buiten getrokken als een ferme grote egel. Zou het kunnen dat we door die opvang jaarlijks egels zien rondlopen in de tuin 😉

Had ik mijn man en kinderen willen geloven dan haalden ze nog kippen en ganzen  in huis en een minischaapje… Ik vond het al welletjes !

14 gedachtes over “tuin en dieren(3)

 1. een huisdier maakt als het ware deel uit van het gezin Magda

  en er afscheid van moeten nemen werkt zeker op het gemoed..

  sinds de kinderen het huis uit zijn, heb ik er geen meer..

  en dat zal wel zo blijven

  prettige zondag

  • Een hond schept nog een grotere verplichting qua verzorging dan een poes.. Daar heb ik allang geleden ene punt van gemaakt bij de kinderen. jullie moeten niet afkomen met een hondje zodat ik gezelschap zou hebben. Gezien ik graag op stap ga of op reis ,zie ik dat niet zitten. Altijd iemand moeten vragen om op te passen. Een poes kan je al eens alleen laten voor een dagje ,maar anders is het ook hetzelfde :zoeken voor oppas! . Ik speel nog enkel oppas voor mezelf,hahaha!

 2. Afscheid nemen van een huisdier is altijd enorm zwaar.. maar alle liefde die je van zo’n beestje krijgt tijdens zijn/haar leven weegt er wel tegenop vind ik. Ik zou alleen maar geen hond meer nemen, als we er niet meer goed voor konden zorgen, doordat we te oud zijn om nog genoeg te gaan wandelen.. als de kans dat het óns zou overleven groter wordt. Daarom denk ik dat Jaxon de laatste setter is die we gaan hebben.. hoewel ik daar nú al deemoedig van wordt, van dat idee..

  • Een hond heb ik allang afgeschreven. Ik kan het niet meer opbrengen om er dagelijks mee te gaan wandelen. En elke keer dat ik een paar dagen op stap ben moet ik iemand anders inschakelen voor de verzorging. Een poes kan al eens een dagje alleen blijven, Gezien haar leeftijd liet ik haar nooit in het tuinhuis slapen wanneer ik weg ging voor een paar dagen.

 3. Toen onze trouwe kater na 14 jaar bij ons thuis stierf, heb ik hem lang gemist. Een HUISdier hoort bij de familie.
  Jij hebt er meerdere moeten afgeven. Dat is ook de reden waarom ik geen nieuwe kat meer wil. Eigenlijk geen goede reden, want bij liefde en leven hoort de dood nu eenmaal.

  • Inderdaad je weet dat het leven van een huisdier vlugger ten einde loopt dan bij een mens. Maar gezien mijn leeftijd wil ik geen huisdier meer bij me nemen. Er komen hier genoeg poezen langs die ik kan aaien en die ik wat eten geef. Sommige proberen binnen te geraken maar daar begin ik niet meer aan. Tenslotte hebben ze ergens in de omgeving ook hun thuis.

 4. Afscheid nemen van een huisdier is nooit leuk. Hier hebben we een kater die achteruit gaat en het waarschijnlijk niet lang meer zal trekken. Ook dat doet pijn.

  • Ja dat was met Vlekje ook zo . Je ziet dat ze achtergaat en toch stel je het alsmaar uit om die definitieve beslissing te nemen.Ze kon nog met moeite slikken dan moet je wel de knoop doorhakken hé !

 5. Zo hebt al zoveel dieren gehad. Mooie herinnering was het geweest prachtig honden om te zien. Afscheid nemen doet altijd zo pijn. Leuk dat je ook konijnen hadden gehad. Ook hangoortje. Heb je dan foto? Ik ben wel nieuwsgierig ernaar. Het was toen bij jullie hadden wel veel dieren omheen gehad. Was een leuke tijd gehad. Mooie foto’s. Fijne dag gewenst.

  • Ja ik woon hier ook al lang ! Jammergenoeg heb ik geen foto van de konijnen. Dat was nog in de tijd dat ik nog gen digitaal apparaat had en dan trok je ook minder foto’s.. Van de egels wel maar niet van die overwinterde in de kast in de garage. Als het aan mijn man en dekinderen lag dan hadden we nog meer dieren in huis gehad. Je moet ook altijd rekening houden dat we toen beiden uitwerken gingen!

 6. Je hebt heel wat dieren gehad die zich blijkbaar erg goed bij jullie voelden maar afscheid nemen is altijd een triestige zaak wat ze behoren bij je huisgezin.

  • Ik ben al een tijdje allen en je hecht je nog meer aan je huisdier. Ik neem er geen meer in huis.. Ik heb genoeg aan de paar poezen die langskomen en zich laten aaien en natuurlijk dan wat eten krijgen.

Geef een reactie