Lente in stormweer!

Is het nu Lente tijdens stormweer, gezien  de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar?
Ik zit nu al dagen lang binnen gekluisterd met een serieuze verkoudheid. Twee dagen te ziek om rond te lopen en de andere dagen te mottig om iets te doen.
Mijn lieve apothekeres bezorgde me siroop en keeltabletten. Ze kent mijn recente ziekteverleden met massa’s verschillende medicamenten maar al te goed en zij was nu mijn toeverlaat want mijn huisdokter is met vakantie. En waar moet je anders naar toe? Spoed  of huisartsenpraktijk. Ach het is maar een verkoudheid hé en als je daar mee afkomt kijken ze wat meewarig naar je. Maar niet verzorgen daar heb ik ook geen boodschap aan.
Het weer is nu bepaald ook niet zo aanlokkelijk om naar buiten te gaan. Veel wind en regen en die ene keer dat ik inkopen voor een heel regiment heb binnengeslagen moest ik het achteraf bekopen met vreselijke hoestbuien en een gerafelde keel. Ik weet het wel  moest het maar vragen aan de kinderen , maar ze hebben in de voorbije tijd al zoveel voor me gedaan en de Colruyt is amper vijf minuten rijden van mijn huis.

Maar tussen de buiten ,regen en hagelvlagen was er af en toe ook eens een zonnetje. Goed ingeduffeld ( je had me moeten zien: ingepakt , alleen het mondkapje ontbrak maar dat werd opgevangen door een sjaal tot juist onder mijn ogen! ) trok ik de tuin in om foto’s te maken!
Het resultaat zie je hieronder

 

 

een weekje verschil tussen beide reeks foto’s van de bloesems van de kerselaar.

De tuinman had bij het snoeien van de kerselaar wat takken laten staan'(“saptrekkers” noemen ze dat in tuinjargon.) Die paar takken bloeien nu overdadig! overweldigend mooi op de kale knot.

Ik heb in het najaar geen bollen geplant omdat ik dat nog niet aankon. Maar dat is geen probleem want overal in de tuin zie ik hoge, lage,  kleine, dubbele paaslelies bloeien! Zelfs de blaadjes van tulpen piepen al boven tussen het mos dat ik gewoon in plakken kan afscheppen en laten drogen.

 

Een grote verrassing is de magnolia die op een paar dagen tijd volop in de knop staat.

Verleden jaar stond die pas  op 10 maart volop in bloei. Eén nacht vorst en de bloemknoppen vielen massaal uit de boom! Hopelijk dit jaar niet hetzelfde scenario

De kraai houdt vanop de gesnoeide treurwilg alles in de gaten. Wees maar zeker dat de andere vogels  als eksters en merels en zeker de kleine meesjes uit zijn buurt blijven! Neen het is geen kauw die vliegen hier ook genoeg rond, maar wel een pikzwarte raaf
Het eten voor de kleinere vogels hangt in de gesnoeide kerselaar open en bloot. Ze durven er niet massaal op af komen en daarom heb ik onder de aucuba plant de graankorrels gestrooid.

In het najaar was ik vergeten om de tulpenbollen te planten en die heb ik onlangs in bloempotten gestopt en zie ze komen al boven. Onder de rozen heb ik nog een toef wildemanskruid gevonden. Die plantjes zijn al straatoud en sommige jaren bloeien die niet eens!  Het zijn echt geen anemonen. al doet het bloemetje daar aan denken. De wilde aardbeien struikjes dragen al bloemetjes! In een hoek van de tuin heb ik tussen de nog “dooie” takken van de forsythia al gele bloemetjes ontdekt.

 

Omdat de driebubbel bloeiende en geurende paasbloemen geknakt lagen heb ik ze samen met een takje bloesem binnen in een vaasje gezet!

21 gedachtes over “Lente in stormweer!

 1. Wat naar dat je bent verkouden bent. Hopelijk is nu wat beter. Jou tuin ziet lente uit. Prachtig mangolies om te zien. Mooie kleur heeft deze bloem. Mooie foto’s heb je gemaakt uit jou tuin. Beterschap gewenst.

 2. hou je maar goed warm en enkel even de tuin in voor een frisse neus zoals je nu deed
  zo tof dat we wat bloemetjes beginnen zien
  de kerselaars doen het al goed zag ik ook in het park
  goh en je magnolia wordt echt weelderig

  • Ik had gehoopt dat ik dit jaar eens de wintermaanden zonder zware verkoudheid zou kunnen doorkomen ,maar het is niet gelukt. Het gaat maar langzaam beter en uitnodigend is het weer ook niet om een wandeling te maken. Gelukkig weet ik altijd wel wat om te doen. Desnoods oliebollen of wafels bakken 🙂

 3. Hallo Magda
  Door de bloemen die bloeien denk men algauw het is lente.De natuur staat wel een 3 tal weken voor maar voor echte lente zouden we al wat meer zon moeten hebben..maar elke mooie dag is er al één.Nog even over de paarse bloemetjes in je collage.,mizzD heeft het bij het rechte einde dit zijn anemoontjes die uit een knolletje groeien..De bloemen van wildemandskruid zijn veel groter met langere stengels en de bladeren van de bloem zijn altijd behaard..Wildemanskruid is een vaste plant

  • Als ik vergelijk met foto’s van verleden jaar ,staat de natuur inderdaad een paar weken vooruit. Ik geloof het wel dat het anemonen zijn. Maar knolletjes zijn het niet ( ik heb hiervoor al eens een paar uitgetrokken) en jaar na jaar zijn ze daar terug.

  • Deze namiddag viel er hier ook even sneeuw maar ze bleef niet liggen. Het was op dat ogenblik erg koud met scherpe wind. Ach in de tuin zijn er wel al lenteplekjes te zien maar mooi is de tuin helemaal nog niet. Er moet nog flink wat opgekuist worden van onkruid en bladeren.

   • Gisteren was er hier vooral smeltende sneeuw en hagel. Echt weer om binnen te blijven. Best wat wachten met de tuin totdat we weer normale temperaturen hebben.

 4. ‘t Is een kraai, die zwarte vogel, geen raaf.. die komen niet zo heel veel voor hier hoor.
  Mooi die kersenbloesem.. doet echt lenteachtig aan hè. Net als de narcisjes. Bij mij staan die ook her en der in de tuin, vooral die hele kleintjes, maar na die laag natte prut-sneeuw gisteren liggen er veel plat. De lange takken van de vlinderstruik die ik nog niet gesnoeid had ook.. hopelijk zijn die niet te ver ingescheurd, anders kost dat ene laagje sneeuw me nog de mooie donkerpaars bloeiende struik..!

  • Vergeet ik nog: dat is dus echt wél de anemone blanda en niét het wildemanskruid op dat fotootje linksonder in die collage. Wildemanskruid of pulsatilla heeft bloemetjes met maar 6 kroonblaadjes, die ook nog eens veel meer paars dan blauw zijn op grijsharige stelen staan.

   • Ik kan alleen maar zeggen dat ik in mijn tuinboek het kartonnen plaatje met de naam wildemanskruid op nog altijd liggen heb.. Maar ik geloof je wel. en als je de plaatjes vergelijkt lijkt het inderdaad eerder op een anemoon. Die discussie hebben we vroeger ook al gehad, 🙂

  • Oei hoe kom ik daar nu bij. Ik zie die kraai bijna dagelijks ! En dan schrijf ik op “raaf”. Ik heb het vlug verbeterd!
   De kraaienfamilie woont hier allang in de omgeving. In de tijd dat Sandra nog met haar fietsje naar school reed , moesten we meegaan tot de hoek van de straat want één van die kraaien dook altijd op haar af. Ze was als de dood voor kraaien.. Tot ze op een moment besefte dat als zij kabaal maakte die kraai zo zou schrikken en weg zou blijven. Wat ook is gebeurd. Maar ze is het ook nog nooit vergeten.
   Ik hoop nu maar dat het ‘s nachts niet gaat vriezen want dan is de magnolia eraan. Die bloeit wel vroeg maar tot nu nooit zo vroeg als dit jaar. De vlinderstruik is in het najaar door de tuinman helemaal kort gezet. Werd te groot en inderdaad de takken zouden hier ook wel afgekraakt zijn door de stormwinden.. Eigenlijk heb ik geluk dat alles in het najaar zo kort werd gesnoeid( wat me wel opmerkingen heeft gekost van” o het is hier nu zo kaal”)

  • Met mij? heb je die discussie met mij al eerder gehad? 🙂
   Komt misschien omdat ik het vrij zeker weet hahaha..! Het heet in het Nederlands een oosters anemoontje.. en dat heeft precies die bloemetjes en dat blad. In het wit zie je het vaak in het wild. Je zou er eens op moeten googelen magda.. het is heel gemakkelijk te vinden op de site van de Tuinen van Appeltern bijvoorbeeld.. die hebben een uitgebreide plantencatalogus online staan.. dan zie je zelf ook dat het klopt wat ik zeg. Ik denk trouwens dat ‘Natuurfreak’ het je ook kan vertellen.. zij heeft er nog veel meer verstand van dan ik.

   • Jij en Natuurfreak hebben gelijk hoor! Inderdaad ik heb gekeken bij de tuinen van Appeltern. Dan hebben ze me lang geleden iets wijsgemaakt . Er stak een kaartje bij en die dingen bewaar ik altijd in een plantenboek. Ik heb dit dan voor waar aangenomen. Zal het niet meer vergeten 🙂 🙂 🙂

  • Ja gelukkig weet ik altijd wel wat doen binnenshuis. Momenteel ruik ik naar de boenwas ,hahaha, heb de stoelen en zetels ingesmeerd en nu trakteer ik mezelf op een aflevering van Endeavour languit in de zetel met Vlekje tegen me aan gekluisterd! Die is daar volledig mee akkoord!

Geef een reactie