Voor de liefhebbers…

Donderdag bezocht ik samen met nog drie vriendinnen de tentoonstelling  in het Museum voor Schone Kunsten in Gent over Van Eyck, An optical Revolution. Er wordt storm gelopen voor deze unieke tentoonstelling die maar een drietal maanden duurt ( tot einde april 2020 )..
Stormde het niet letterlijk die dag dan regende het met tussenpozen des te meer.
We wandelden er droog naar toe maar kwamen verregend terug in het station Gent St Pieters.
Foto’s maken in de tentoonstellingszalen zat er niet in en daar keken de zaalwachters oplettend op toe. Ach in feite is dit ook niet te doen al die zalen doorlopend in het halfduister en met overal spots. Je krijgt wel genoeg informatie met de gratis audiofoon en de teksten op de muren en specifieke inlichtingen( je audiofoon voor een zwarte knop houden) naast de schilderijen gaven je nog meer duiding.
Wij hadden gekozen voor een bezoek over de middag en dat was ideaal . Niet te druk en genoeg ruimte om op je gemak alles te bekijken. Twee uur later kwamen we terug in de ontvangsthal: Een beetje versleten door het slenteren en in de laatste zalen was het toen al  druk en werd het moeilijker om alles van dichtbij te bekijken en te beluisteren. Niet iedereen houdt er hetzelfde tempo op na hé.

We gingen dan een hapje eten in het aanpalende restaurant . Geen uitgebreid menu  “Only Menu” stond er . Een Van Eyck Menu met keuze uit voor- en hoofdgerecht of  hoofdgerecht en dessert , of alles. Lekker maar ik denk niet dat Van Eyck dit zal gegeten hebben: Stoofvlees met krieltjes en gesnipperd witloof,  als toetje ( wat dacht je wel 🙂 ) een ijsje met een muffinachtig stukje taart. Allemaal lekker. Nog vermelden:  water en een glas wijn gratis erbij.
En wat doen vriendinnen dan ? Gezellig bijpraten! Dan terug naar huis met een voorbeeldige trein ! Op tijd vertrokken en op tijd terug in het eindstation.

Voor liefhebbers een must!

 

Wij hebben een ideaal moment uitgekozen ,want kijk eens hoe druk het was toen we om half vier het museum achter ons lieten. Een lange sliert wachtenden buiten en binnen dubbel zoveel. Je bent verplicht om mantels en jassen achter te laten in de vestiaires en handtassen die niet pasten in een bakje (als standaard ) mochten ook niet mee binnen! Niemand die tegenpruttelde en alles verliep vlot. Ook het weer ophalen van kledij en tassen aan een aparte balie. Gratis service.

 

14 gedachtes over “Voor de liefhebbers…

 1. Ik vond de tentoonstelling echt de moeite. Ik schreef er ook een logje over 🙂

  Wij hebben deze ‘s avonds bezocht (nocturne) en het volk viel eigenlijk goed mee.
  Via de audiofoon kon je veel bijleren.

  We waren zo ‘dom’ geweest om met de auto te gaan….

  • Aan een nocturne waag ik me niet want dan raak ik niet meer thuis. Ik ga met de trein en geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om naar Gent te rijden met de auto! Pech voor jullie 🙂
   Ik denk dat er in de namiddagen wel een toevloed van mensen is, want we zagen hele groepen de trappen opgaan ! Die tijdsblokken zullen ze wel in acht nemen anders kan je echt niet genieten en loop je in ieders weg..
   Ik ga eens kijken wat jij geschreven hebt!!

 2. Wat drukte bij museum. Het was toch daar gezellig als mensen ziet. Mooie gebouw heeft het.
  Volgens mij is moeilijk om te zien als te veel mensen er zijn. Toch leuke foto’s geworden.

  • Een heel mooie tentoonstelling en die drukte viel nogal mee; Je kunt ook niet verlangen dat je daar in je eentje mag lopen hé. . Dan zou het een tentoonstelling worden met veel verlies voor de organisatoren. Uitkijken dus voor de stillere momenten.

  • Ik was in mijn jonge jaren een fan van kunstgeschiedenis en probeerde zoveel mogelijk kennis op te doen over schilder- en woordkunst. In het hoger middelbaar hadden we een lerares die ons meesleepte in deze materie. Zij liet ons besprekingen maken over bijvoorbeeld een schilderij en wees ons op details die je bij een eerste aanblik over het hoofd ziet. Later heb ik een wekelijkse rubriek gevolgd van een freelance journalist /schrijver die leerde hoe je een schilderij moest bekijken.( https://ericrinckhout.wordpress.com/ ) De fascinatie is me tot heden bijgebleven. Deze tentoonstelling is in de media inderdaad breed uitgesmeerd, maar als je bedenkt dat er een dertigtal originele werken van over de hele wereld op één plaats zijn bijeengebracht en dat er ook aandacht werd besteed aan kunstenaars die veel hebben overgenomen van Van Eyck dan wil ik dit wel eens met eigen ogen zien. Prijzig inderdaad 25 euro en om iedereen maximaal te laten genieten zijn er tijdsblokken ingesteld om binnen te komen vermeld op je ticket.
   De twee topwerken die niet uitgeleend werden van het Groeninge museum in Brugge ( zie Willy) heb ik vroeger al bekeken in Brugge. Jammer genoeg ben ik geen Bruggelinge want die mogen gratis in alle musea van Brugge. Vanaf half maart is er daar ook een tentoonstelling over Van Eyck over zijn Brugse periode en de ingang is daar 12 euro.

   • Zo was ik een paar jaar geleden al eens bijna naar de speciale Rembrandt-tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam gegaan. Eentje over zijn hele leven.. en ik vind Rembrandt dus echt stáán voor de Nederlandse oude kunst, prachtig schilderwerk én lekker eigenwijs door z’n eigen dingen te doen. Maar het hele gedoe eromheen stond me echt niet aan.. en de prijs ( wat nog een veelvoud was van die 25 euro bij jou!!), plús dan nog de treinkosten, hebben me er maar van doen afzien.

 3. het Van Eyck jaar in Gent

  en daar wordt enorme publiciteit voor gemaakt

  iets voor de liefhebbers dus, meen ik begrepen te hebben…

  uiteindelijk weet men van de gebroeders toch niet zoveel …

  ook in Groeninge museum in Brugge kan je twee topwerken van de kunstenaar bewonderen, maar het uitlenen van hun werken zagen ze wel niet zitten..

  prettige dag

  • De tentoonstelling is heel mooi ingericht met niet enkel schilderijen van Van Eyck ( die steken allemaal achter glas) en van tijdsgenoten en schilders die geïnspireerd zijn door de werken van Van Eyck. Er is vermeld dat bepaalde musea het niet zagen zitten om werken van deze meester uit te lenen oa Brugge. En die heb ik in het groeninge museum al gezien.
   In elk geval de moeite om deze tentoonstelling te zien.

  • Dat begrijp ik. Maar we hadden overal ruimte genoeg ,daarvoor kan je enkel in blokken binnen en dan moet je weer 20 minuten wachten. Alleen in de twee laatste ruimtes was het druk alsof de mensen aarzelden om naar buiten te gaan en uit de sfeer van deze tentoonstelling te stappen !
   Ik hoop dat de genezing verder goed verloopt en je vlug weer op stap kunt gaan!!

Geef een reactie