Wandelen op de zeedijk

Eenmaal uit het “Bosje van Heist” sta ik hier op de zeedijk zelf met op de achtergrond nog juist zichtbaar de “twee redders”.
Van hieruit wandelden mijn vriendin en ik langs de zeedijk tot het Rubensplein. Mutsje op en sjaal goed rond mijn hals want het was koud .Handschoenen in de handtas want anders kan ik geen foto’s maken ūüėČ

Op het strand staan er “zandvangers want anders geraakt de zeedijk bij de minste stormwind vanuit zee onder het zand.
De eerste foto met zicht op Zeebrugge en de andere met zicht richting Knokke

Het strand bij de bocht van Duinbergen tot aan het Rubensplein ligt er “maagdelijk ” bij. Alleen het rode kruis gebouwtje rechts in de verte¬† is blijven staan.

Verboden te zwemmen maar de honden mogen nu over het hele strand rennen.

De Residence Duin in Duinbergen wordt afgebroken! Jammer !  Ik heb dit gebouw mijn hele leven daar geweten.

“R√©sidence Duin” is opgetrokken ca. 1936 op de net verkavelde gronden van het Albertstrand. Binnen deze verkaveling krijgt het gebouw een beeldbepalende rol, omdat het op de Zeedijk de grens aangeeft tussen Duinbergen en het Albertstrand.

Het gebouw is ontworpen door architect P. Agon, een Duinbergse architect die in het interbellum instond voor tal van villa’s en andere gebouwen in een diversiteit van stijlen. De stijl van dit gebouw kan getypeerd worden als een combinatie van art deco en Internationale Stijl, een vormgeving die uniek is voor Duinbergen.( Vlaanderen onroerend Erfgoed)

Bulldozers zijn bezig om het strand op te hogen en te nivelleren. Nu maar hopen dat er geen winterstormen meer komen!

 

Grappig , mooi geparkeerde step en fietsje. De vermoedelijke eigenaars doen een wandelingetje op het strand.

Zelf hebben we ons even opgewarmd op een verwarmd terras op het Rubensplein vooraleer verder te wandelen naar de auto die aan het station geparkeerd stond.

11 gedachtes over “Wandelen op de zeedijk

 1. Leuk dat je met vriendin aan het strand uitwaaien geweest. √Čne gebouw is zeker zonde dat weg gaat. Het is wel rustig aan de strand. Hebben afgeschermd met net. Leuke foto’s geworden.

 2. Er wordt tegenwoordig van alles en nog wat afgebroken en wat er in de plaats komt is meestal zielloos.
  Hier waaide het ook erg vandaag. Het zal aan zee niet anders geweest zijn toen jullie daar wandelden.

 3. Maar als het ‘erfgoed’ is.. dan mag je er niet eens wat aan ver√°nderen aan de buitenkant. laat staan afbreken?? ik snap er niks van.
  Lekker rustig nog op het strand.. de betere dagen om naar het strand te gaan!

  • Erfgoed is niet altijd beschermd erfgoed. Hier blijkbaar niet. Erg jammer want het was een echte blikvanger. Nu is het echt heerlijk om op de dijk of op het strand te wandelen. Vriendin loopt niet graag op het strand zelf ( rugkwetsuur) maar zelf doe ik het h√©√©l graag en dan ga ik wel een keertje in mijn eentje het strand op.

  • Ik heb het even opgezocht: het was beschermd erfgoed maar in 2014 is er een opheffingsbesluit geweest waardoor het niet langer beschermd erfgoed was! Waarom ? niet moeilijk, afbreken en er een gloednieuw en dikwijls hoge appartementsgebouw opzetten brengt meer op ,dan erg dure renovatie !

  • Alles vliegt hier tegen de vlakte en nadien zeggen ze “o wat jammer ,het was een typisch voorbeeld van een bepaalde bouwstijl” Bij sommige gebouwen gaan er jaren vooraf met allerlei procedures om het tegen te houden . Maar uiteindelijk wordt het toch afgebroken. Dit gebouw vind ik echt jammer en het staat er ook al wat verwaarloosd bij. Dat is tegenwoordig de tactiek. Je merkte dat hier niet zo goed door de terrassen die er tegenaan werden gebouwd. Een druk bezochte tearoom-restaurant.
   En die bulldozers op het strand is echt een hopeloze zaak en nog kostelijk op de koop toe. Een storm met wind uit zee en je hebt weer hoge kliffen . Die moeten natuurlijk weer effen gemaakt worden . Vrees voor ongelukken !

Geef een reactie