De maand met de kortste dagen van het jaar.

 

De maand december vind ik een heerlijke tijd. Velen klagen over de donkere dagen maar juist die donkere dagen vind ik zo gezellig.
Vroeg de rolluiken dicht, lichtjes en/of kaarsjes aan, de chauffage een tikje hoger en desnoods een dekentje op de knieën om het lekker warm te hebben.
Het huis versieren tegen Kerst . Ik doe het niet meer zo overdadig als vroeger  want dat opruimen vind ik nl niet zo gezellig.
Dit jaar heb ik voor de familie allemaal kersttruien gekocht. Ze hebben ze wel allemaal aangetrokken tot sommigen het te warm kregen. Hierboven staan Cédric en oma nog in vol kerstornaat.
Het is ook de tijd om kerstkaartjes te schrijven. Ik heb er toch een paar lange namiddagen aan besteed. Sommige kaartjes waren vergezeld met een korte kerstwens ,andere familieleden die veraf wonen kregen een brief erbij.  De eerste kaartjes die toekwamen waren van vrienden van wie ik het helemaal niet verwachtte en dat doet toch deugd.
En dan heb je nog de kerstfilms met de voorspelbare happy ends. Maar ik geniet er toch elk jaar van. Ik  neem die op en bekijk ze achteraf ( ik kan dan die ellenlange reclames doorspoelen). Ik heb er zeker al een twintigtal gezien. Ik doe ondertussen ook nog wel anders zoals schrijven, naaien , patatten schillen… Ik kan echt niet aan één stuk staren naar het scherm. Gevolg hoofdpijn.

Een kleine blik op het familiekerstfeest dat doorging op 15 december( krijg maar iedereen eens samen! ). De kinderen van de oudste zoon waren er niet bij. Ze hebben alle drie een gezinnetje en sommigen van hen moeten af en toe een zondag werken.
De lieve vriendin die me vanaf de operatie tot heden zo dikwijls heeft geholpen en gesteund als ik het moeilijk had heb ik ook op een zondag uitgenodigd samen met haar man en pleegzoon. Verleden jaar heeft ze me kerstavond en oudejaar opgevangen bij haar thuis zodat ik toch niet alleen thuis zou zitten. Echt vieren zat er toen helemaal niet in voor mij maar ik was niet alleen en gezien ze dichtbij woont was ik ook vlug weer thuis.

Kerstavond bij de zoon en Kerstdag bij de dochter. Feestelijke dagen heb ik achter de rug!  Behalve moe zijn heb ik er geen hinder van ondervonden , dat had ik tot een paar maanden niet moeten doen!
Ik kom van ver terug en 100% genezen na de zware operatie ben ik zeker niet. Wellicht krijg ik die veerkracht en die energie van voordien niet meer terug. Maar ik ben er nog en dat is het voornaamste. En mijn gewicht is ook weer oké ( 20 kg afvallen door medicatie voor een ziekte die je niet hebt is een aanslag op je gezondheid)
Ondertussen ben ik veel te weten gekomen , mijn leven heeft aan een zijden draadje gehangen . Dankzij het vlug optreden van een andere specialist ben ik er nog . Wat een verkeerde diagnose allemaal kan veroorzaken !
Ik ben dankbaar dat ik dit kan neerschrijven en ik  zie het leven ook milder : elke dag probeer ik te genieten van de kleine dingen , alles kan en mag  maar het is niet echt meer ” van moeten”.

De kleine geneugten om na een wandeling , bezoek aan iets , of een uitstap ergens neer te strijken en bij een babbel genieten van het zoete op aarde!! Reactie op zes maanden niet kunnen eten!

Kerstverlichtingen gaan bekijken, naar een schaatsbaan of iets drinken in een mooi verlicht danscafé , alles is in december mogelijk. De bloemententoonstelling in Damme staat nog op het to do lijstje( foto’s volgen –als ze lukken 😉  ). Ik haal alles uit de kast wat ik ruim een jaar niet kon doen wegens “verkeerde diagnose” !!

 

 

 

21 gedachtes over “De maand met de kortste dagen van het jaar.

 1. U hebt duidelijk genoten van de kerst en het eindejaar, Magda. En u bent omringd door warme mensen, familie en vrienden.
  Ik wens u een zeer gelukkig en gezond 2020 toe.

  • Dank je wel voor de wensen! Kan het geloven dat ik genoten heb. Verleden jaar die periode was ik uitgeteld en was er van feesten en genieten weinig sprake.. Ik stond aan de vooravond van een zware operatie ( wat ik toen eigenlijk niet vatte). Nu geniet ik van elk moment dat er met vrienden en familie te genieten valt. Soms wel wat te veel,maar een dagje rusten maakt alles weer goed.. Ik besef maar al te goed dat ik dit allemaal niet meer had kunnen beleven door die grove fout van een dokter.

 2. Met jullie familie hebben leuke kerstdagen gehad. Wat is daar heel gezellig op de foto’s van je kleinkinderen en je familie. En jullie hebben lekker gegeten. Je had zware jaar achter de rug gehad. Wat fijn dat je vriendin ook veel steun kreeg toen jij zware operatie ondergaan geweest. Gelukkig is goed gekomen. Maar nog niet helemaal. Moet steeds herstellen met je gezondheid. Hopel met je nieuwe jaar beter gaat met je. Leuke foto’s collages heb je van gemaakt. We wensen je een gelukkig nieuwjaar 2020 en goede gezondheid toe.

  • Dank je wel voor de lieve wensen. Wees maar zeker dat ik er alles zal aan doen om van 2020 een reuze jaar te maken. Hier zeggen we dan ” een boerenjaar”.. Na een erg moeilijk anderhalf jaar besef ik maar al te goed dat elke dag een geschenk is !

 3. dat ziet er pas allemaal gezellig uit
  net zoals in die kerstfilms 🙂
  k heb er ook opgenomen om de reclame door te spoelen, normaal kijk ik nooit naar zo’n zeemzoete films behalve rond kerst 🙂

  k wens je een heel gezond 2020!!

 4. Ziet er supergezellig uit allemaal.. en hip ook vooral.. Cedric en jij in die grappige truien hehe! 🙂
  Ben heel blij te lezen dat het allemaal weer wat de goede kant op gaat.. langzaam gaat ook hè, reken maar!
  Alle goeds voor het nieuwe jaar gewenst!

  • Dank je wel voor de wensen en we zullen er alles aan doen om het jaar 2020 goed te laten verlopen! Ja die verkleedpartij was echt leuk. Op het kerstfeest bij Serge droegen ze ook allemaal zo’n trui. Schoondochter had haar zus en familie ook aangepord om een kersttrui aan te trekken. Maar ook daar trokken de meesten na een tijdje hun kersttrui uit wegens ….te warm 🙂 . In Brugge lopen opvallend veel mensen gewoon te winkelen in een kersttrui zei schoon dochter . Een nieuwe rage ?

  • Dank je voor de wensen! Ja je beseft maar als je iets “mankeert” wat een goede gezondheid betekent! Ik ben zelf zo happy dat het echt beter gaat dat dit ook aanstekelijk werkt op mijn omgeving. Ik heb al menig feestje achter de rug de laatste paar weken! Gewoon er bij zijn betekent voor mij al een ” feestje” 🙂

 5. Je hebt het toch weer allemaal kunnen doen dat is het voornaamste.
  Hier was de feestdag een beetje kalmer.
  Nu ze uit het nest zijn moet de schoonfamilie ook aan de beurt komen.
  Nog een fijn eindejaar en we zien ons weer in 2020 🥂🍾

  • Ik ben blij dat ik van mezelf ervaar dat ik meer en meer kan en niet zo vlug meer “plat” ben!
   Ja dat is hier ook zo. De kinderen hebben familie aan beide kanten en om daar een goeie mix in te vinden is niet gemakkelijk hé 🙂

Geef een reactie