Afrikamuseum bis

Toen kwamen we aan een gedeelte van het museum waar in het midden van de zaal opgezette dieren stonden. Aan weerszijden stonden glazenkasten met kleine opgezette dieren. Hoewel het bijna zeker is dat de mensen allemaal al eens een dierentuin hebben bezocht was de aantrekkingskracht om zo dicht bij deze “wilde dieren” te kunnen staan groot. De glazenkasten met kleinere dieren kregen opvallend minder aandacht.
De in het hoofdgebouw tentoongestelde voorwerpen en dieren vormen minder dan 5 % van de totale museumverzameling. Het principe less is more is hier toegepast. Voor mij mochten er in dit mooie gebouw toch wat meer tentoongesteld worden. Ik ben er lang geleden als kind op schoolreis geweest en later met mijn ouders en nog eens later met mijn man . Ik heb het gevoel dat er meer en meer in de kelders is gestopt: waar zijn de enorme collectie vlinders  en de skeletten van uitgestorven dieren…  Maar het blijft wel een mooi museum en het bezoeken waard.

De natuurlijke rijkdommen van Congo kwamen ook aan bod .

Fascinerend waren de maskers en de daarbij behorende ceremoniën en rituelen.

Het Liavela-masker dateert uit de 8ste of 9de eeuw en is de oudste houten sculptuur die ooit in Centraal-Afrika (Angola) is gevonden. Mogelijk stelt het een aardvarken voor dat geassocieerd werd met de wereld van doden en geesten. Het is uniek omdat men in Afrika vernietigde wat geen nut meer had.

Wij hadden een gids die vol vuur en passie vertelde over alles uit de vroegere Kolonie . Hier ging het over de reden waarom sommige tekeningen en kleuren in stoffen werden gebruikt.  Er is ook zoveel over het koloniale verleden geschreven en gesproken ,met voor en tegen, dat bij de opening van het gerestaureerde museum besloten werd om het aan het publiek over te laten wat ze willen of niet willen horen over de geschiedenis en de betrokkenheid van ons land in de kolonisatie van Congo. Als teken dat niet iedereen akkoord is met hetgeen vroeger is gebeurd in de Congo, werd in het museum een borstbeeld van Leopold II met afgewend gezicht geplaatst ( zie de foto boven de doosnee van een boomstam. Per toeval getrokken en achteraf vernomen van de gids)

In de oude inkomhal is weinig veranderd. Op sokkels hoog boven de hoofden van de bezoekers staan grote vergulde beelden van Belgische “weldoeners en beschavers “en donkerkleurige beelden  en kleiner van gestalte de Afrikanen voorgesteld als” krijgers en geseksualiseerde vrouwen”;
De beelden mochten niet verwijderd worden van Monumentenzorg.  Om het evenwicht te bewaren in dit Koloniaal verleden werd de Congolese kunstenaar Aimé Mpané (klik) aangesproken. Hij heeft het werk Nouveau souffle ( Nieuwe adem of Ontluikend Congo) gemaakt , een levensgroot beeldhouwwerk dat in dialoog treedt met de koloniale standbeelden. Dit beeld heeft de vorm van Congo!

Plots staan we in een zaal met een enorme robot!
Voor de chaotische verkeerssituaties en vele verkeersdoden in Kinshasa hebben Thérèse Izay Kirongozi (klik) en Women’s Technology  een hedendaagse oplossing bedacht. Moseka, de onomkoopbare robot van 2,9 meter en 160 kg, inclusief oorringen en gevoed door zonnepanelen

Wie is deze vrouw: Kirongozi is letterlijk een grote vrouw nl bijna twee meter groot. Zij bezit een ingenieursdiploma, heeft een voorliefde voor elektromechanica en de bokssport. Ze heeft een stevige dosis ondernemerszin en een uitgesproken maatschappelijk engagement.

“De bekendste verwezenlijking van Kirongozi en haar vereniging is ongetwijfeld het in 2013 gestarte project Robot Roulage, waarbij robots, voorzien van kleurenschermen en camera’s, werden ingezet om de verkeersveiligheid op gevaarlijke kruispunten in Kinshasa te verhogen. Het project, dat de interesse wekte van verschillende andere Afrikaanse landen, is volgens Kirongozi een voorbeeld van de weg die Congo economisch moet inslaan: afzien van de afhankelijkheid van grondstoffen en volop inzetten op de talenten en de creativiteit van de Congolese bevolking.”

~~~~~~

Toen zat de rondleiding met een super gemotiveerde gids er op en ver na sluitingstijd (=17 uur) liet de gids ons buiten aan de-niet-gewone -uitgang en op zijn aanraden zijn we naar café “In den Congo” ,Dorpsplein 11, 3080 Vossem gegaan om te bekomen van het urenlange wandelen in het Museum.  Een dorpscafé onder de kerktoren waar alle gewone drank als bier, limonade, koffie 1 euro kostte en het bier van hoge gisting 2 euro!!
Waar iedereen tegen iedereen een praatje slaat! Gezelligheid troef. Een vlekkeloze terugrit van meer dan 2 uur  sloot deze mooie dag af.

12 gedachtes over “Afrikamuseum bis

 1. Heel indrukwekkend, Magda. Natuurlijk zijn die opgezette dieren interessant, maar zelf vind ik die Afrikaanse maskers en beelden boeiender. Ons koloniaal verleden in Congo is niet iets om fier op te zijn. Er gaan ook stemmen op, naar ik heb vernomen, om veel van deze Afrikaanse kunstwerken terug te geven aan Congo.
  Een robot met oorringen, hoe vinden ze het uit ? 🙂

 2. Het ziet er prachtig uit.Vroeger ben ik er al geweest maar de vernieuwde uitvoering heb k nog niet bezocht

  • Hoewel ik na de restauratie meer verwachtte over hoe de kolonisatie écht is verlopen, wordt er niet veel over gerept. Ik vind dat het best mag verteld worden dat dit allemaal niet zo proper is verlopen. Maar in ieder geval is dit museum zeker een bezoek waard.

 3. ‘Het beeld heeft de vorm van Afrika’?.. dat hoofd bedoel je? ik zie daar Afrika niet in.
  Vind er wel genoeg te zien.. wél jammer dat er geen kanttekeningen gemaakt zijn over die kolonisatie als ze de boel tóch gemoderniseerd hebben.. is toch wel een belangrijk aspect van die geschiedenis hè.

  • Oei de hele tijd maar denken aan dat Afrikamuseum ,maar dat hoofd heeft de vorm van Congo. Heb het aangepast!! thanks.
   De opmerking dat er niets over de kolonisatie wordt gerept valt iedereen op.. De gids heeft er des te meer over verteld. Het ligt zodanig gevoelig dat er nergens een geschreven woord terug te vinden is. Zelfs deze avond was er op TV ook sprake over teruggave van “gestolen” kunst aan Congo. Daar zal nog menig woordje over gezegd worden! Er werden zelfs beelden getoond die in de glazen kasten stonden!
   Persoonlijk had ik toch iets anders verwacht van de restauratie. Het is en blijft wel een museum de moeite waard om te bezoeken.

   • Oooh Cóngo.. ja daar weet ik niet van hoe het eruit ziet zo uit m’n hoofd hehe. Is dat dezelfde vorm als het hoofd van een duidelijk negroïde man..? toevallig hè!

   • Nou, heb het even gegoogeld.. maar nee hoor.. ook Congo (Kinshasa) lijkt hier niet echt op.. het lijkt me toch gewoon het hoofd van een Afrikaanse man. Ik zag ‘m bij willy op z’n blog ook en vroeg me toen al af waarom dat rare pluimpje erop moest.

 4. een interessant en gedetailleerd verslag Magda

  een museum dat zeker het bezoek meer dan waard is

  maar het Afrikamuseum gaat hoofdzakelijk over “Congo”en over de koloniale geschiedenis kom je weinig of niets te weten

  tevens had ik een “déjà vu” gevoel zoals met die opgezette dieren,

  als ik op de website van het museum kijk, ben ik verwonderd over over het groot aantal objecten waarover ze beschikken, zoals 10 000 000 zoölogische specimens enz

  er zijn zowat 250 personeelsleden waarvan 70 wetenschappers..

  maar dit alles hebben we te danken aan Leopold II…

  groeten

  • Ik schreef het al hierboven: ik had meer verwacht van de restauratie. De gids heeft ons ook verteld dat er meer opgeslagen ligt in de kelders dan dat er tentoon is gesteld! Waar is daar het nut van? Er zit soms ook geen lijn in de tentoonstelling: je ziet een paar kasten met vlinders en in het midden in dezelfde zaal een paar krokodillen in een glazenkast. Ik herinner me dat er héél vroeger een hele zaal met vlinders waren en een hele zaal met skeletten van exotische dieren. Alleen die opgezette dieren zijn overgebleven en dat vind ik nog niet zo mis.
   Over de kolonisatie en de gevolgen wordt hier en daar allusie gemaakt: dat schilderij als je de trappen opgaat en het zaaltje met al die beelden die verdrukking tot en met uitbeelden. en dat ene borstbeeld van Leopold II dat opzettelijk verkeerd werd geplaatst. Wel heeft de gids veel verteld over deze periode en de wreedheden die e r toen zijn geweest. Het zou een bewuste keuze zijn om zo min mogelijk geschreven teksten, foto’s en getuigenissen te plaatsen omdat de hele materie zo gevoelig ligt . Deze avond op het TVnieuws werd er gesproken over teruggave van de “gestolen kunstwerken” die volgens de spreker toebehoren aan de Congolese bevolking.!
   Jammer dat die periode doodgezwegen wordt (al weet iedereen het ).Velen hebben er nog altijd belang bij dat er in dat potje niet geroerd wordt !!

Geef een reactie