Vissers en mijnen

De vissers zijn een groep mensen die ook dikwijls slachtoffer waren in oorlogstijd en al te dikwijls vergeten worden . Niet enkel de weersomstandigheden zijn de oorzaak van scheepsrampen .
In het Museum For Freedom in Ramskapelle ( grondgebied Knokke-Heist ) is ter nagedachtenis van deze slachtoffers een hangar ingericht .
Binnen de hangar hangt er een soort nevel en hoor je om de haverklap een ontploffende mijn en is er een korte lichtflits. Weer een schip dat op een zeemijn is gevaren!! Het is een beklemmende ervaring

Het For Freedom museum in Ramskapelle

Zicht  vanop de straat op de twee hangars waar de rechtse nu is ingericht als herdenking voor de Vissers. In de  linkse hangar staan legervoertuigen.

De ingang van de hangar

De gids geeft  ons uitleg in een ruimte die opzettelijk in nevel gehuld is.

Een duikboot met torpedo en mijnen. Het gevaar voor de vissers kon ook komen van kleine duikboten die torpedo’s afvuurden.

Er hangen doorschijnende gordijnen met daarop de namen van  overleden vissers.

Je loopt op de zeebodem en boven je zijn de zeemijnen en daarboven de kleine vissersbootjes.

Bij ieder schip dat een zeemijn raakt hoor je een ontploffing gepaard met een lichtflits.

 

morgen  het museum zelf.

14 gedachtes over “Vissers en mijnen

  1. We hebben hier in Rotterdam wel het Koopvaardijmonument, de Boeg dat aan de Boompjes staat.. voor alle 3500 slachtoffers op vrachtschepen die in de Tweede Wereldoorlog vielen. Rotterdam is meer een havenstad dan een vissersstad natuurlijk..
    Wel mooi dat er daar een heel museum aan die visserijslachtoffers gewijd is.

    • Het is enkel deze hangar die nu een herdenkingsplaats is voor de overleden vissers. Het museum zelf is ondergebracht in het voormalig gemeentehuis van Ramskapelle , later diende het gebouw als dorpsschool en nu is het al verschillende jaren een museum gewijd aan de bevrijding van Knokke door de Canadezen .

  2. Deze museum is zeker heel apart om mistig te zien op je foto’s. Dit maakt indrukwekkend om deze museum te kijken Magda. Daar sta je toch stil van. Wat er vroeger gebeurt is geweest. Je hebt goede foto’s gemaakt van mistig uitdrukken op je foto’s. Net als oude foto ziet. Toch knap gedaan. En goed gelukt.

    • Deze hangar is een onderdeel van het For Freedom Museum en zoals ik bij Suske schreef is het een mooie huldiging aan de vissers( voornamelijk uit de deelgemeente Heist) die tijdens de oorlog het leven verloren door al die zeemijnen. Het beroep van visser is zo al gevaarlijk .

    • Hoewel ik aan de kust woon stond ik er ook niet bij stil dat er onder deze mensen ook oorlogsslachtoffers gevallen zijn. Pas een bericht gelezen dat er een Belgische visser uit Nieuwpoort verdronken is in Wales. Een beroep met grote risico’s !

Geef een reactie