De Canadamars

Voor de 46 ste keer ging de Canadese Bevrijdingsmars door met een wandeltocht van 33km vanuit Hoofdplaat( Nl) naar Oostburg en over Zuidzande ,Retranchement naar Knokke-Heist.
Behalve de wandeltocht wordt er jaarlijks  en dit sedert 1945 door het gemeentebestuur van Knokke-Heist een afvaardiging naar de militaire begraafplaats in Adegem gestuurd als eerbetoon aan de gestorven Canadezen. Uit Canada kwamen dit jaar jongeren van een school uit Kingston, Ontario, die samen met leerlingen van het Zwincollege deelnamen aan de 33 kilometer lange mars van Hoofdplaat naar Knokke.
Ook familieleden van Canadese militairen houden er aan om deze plechtigheden bij te wonen. Zelf heb ik een paar jaar terug nog kunnen spreken met een paar Canadese veteranen! Deze mensen vinden het ongelooflijk dat zoveel jaren na de oorlog de Canadese bevrijders nog steeds herdacht worden.

Er was slecht weer voorspeld met veel regen , maar de regen is dit jaar niet echt spelbreker geweest . Gelukkig maar voor al deze deelnemers .

De foto’s zijn genomen ter hoogte van de Hickmanbrug

Natuurlijk worden ook de oude legerauto’s niet vergeten!

Vlaggen van de verschillende deelnemende landen aan de mars.

De Belgische en Nederlandse Politie hielden een oogje in het zeil toen een kleine plechtigheid doorging in Retranchement bij de Hickmanbrug.

Deze mars wordt muzikaal begeleid door de For Freedom Pipes &Drums uit Knokke-Heist , de Koninklijke Harmonie St Cecilia  van Heist en de Scoutsband St Leo uit Brugge.

Een hele rij legervoertuigen stonden opgesteld vlak bij het kleine monument.  Daar werd een korte speech gehouden en werden er door verschillende gemeenten en instanties uit België en Nederland bloemen neergelegd.

De brug is vernoemd naar sergeant John L Hickman van the Royal Canadian Engineers, die in oktober 1944 bij de montage van de toenmalige Baileybrug over het afwateringskanaal sneuvelde.

Dit jaar ben ik er  heen gereden via Sluis omdat ik vreesde voor een verkeersopstopping.
Na de korte plechtigheid ben ik  via Sluis teruggereden. Er was geen doorkomen aan . De auto’s moesten op het stuk smalle weg tot aan het rondpunt om naar de Oosthoek te gaan achter de wandelaars blijven en zij die richting Retranchement reden dienden te wachten tot de Hickmanbrug weer vrij was!!

 

 

12 gedachtes over “De Canadamars

 1. […] Onder oorverdovende lawaai van bombardementen wordt hier een beeld getoond hoe de Canadese genie onder leiding van Sgt Hickman met bootjes naast elkaar het kanaal in Retranchement overstaken nadat de brug door de Duitse luchtmacht en ook de Bailey brug die ze aan het opbouwen waren was vernield Dit is hen gelukt  maar Sgt Hickman bezweek aan zijn verwondingen . De vernieuwde brug in Retranchement draagt ter zijner nagedachtenis  naam ” Hickman brug”. Elk jaar wordt aan deze brug  in Retranchement bij een kleine plechtigheid een eresaluut gebracht. Ik toonde hier foto’s van in het logje ” de Canadamars”( klik) […]

 2. indrukwekkende foto’s van de bevrijdingsmars…

  de rol van de Canadezen bij de bevrijding wordt wel eens vergeten..

  gelukkig is dat bij jullie anders..

  prettige dag

  ps: ik zou niet graag in de file gestaan hebben

  • Dat zijn echt wel kippenvelmomenten ! Ik probeer toch elk jaar ergens aanwezig te zijn als eerbetoon want hun bijdrage voor de bevrijding is voor de bevolking alhier erg groot geweest. De oorlog zelf heeft in de familie aan moedeskant diepe wonden nagelaten.

 3. Het is daar indrukwekkend om te zien. Mag nooit vergeten toen vroeger gebeurd was geweest. Erg…. Was daar veel belangstelling geweest. Herdacht moeten altijd blijven. Zo jij hebt lange wandeling gemaakt met deze weer. Brrr… Bij ons regen eergisteren en gisteren. Bah… Nog water te kort in Nederland zeggen ze. Ik geloof helemaal niks van. Mooie foto’s geworden.

  • O neen ik heb niet zo’n lange wandeling gedaan . Ik zou dat niet eens kunnen. Maar ik probeer elk jaar toch ergens te zijn waar ik de wandelaars kan aanmoedigen. Al met al is het weer meegevallen dat zeggen de wandelaars zelf.

  • De Canadese bevolking is erg dankbaar dat de bevolking dit tot heden nog steeds herdenkt. Met het museum For freedom wordt gezorgd voor de contacten in Canada en regelmatig komen er delegaties naar hier . Wij zijn in onze streek een van de laatsten geweest die bevrijd werden.

 4. Indrukwekkend weer, zoals altijd.. het mag ook nooit vergeten en moet altijd herdacht worden hè!
  Maar 33km wandelen.. in niet zulk best weer.. ik geef het je te doen! Ik zou dat niet meer kunnen hoor!

  • Ik probeer toch elk jaar ergens op die 33km de wandelaars aan te moedigen ,dit jaar was het dus Retranchement. Ooit geraak ik wel eens tot Hoofdplaat waar de start is of desnoods Oostburg . Dat hangt een beetje van het weer af. Dit jaar was het gelukkig droog in Retranchement. Want je staat daar maar in open veld zonder enige beschutting. Het was nu wel niet koud ,maar mooi weer is nog wat anders 😉

Geef een reactie