Buren bij kunstenaars

Buren bij kunstenaars, dat is het jaarlijkse open-atelierweekend in West-Vlaanderen. Beeldend kunstenaars zetten dan de deuren van hun atelier open en gunnen je een kijkje achter de schermen. Het ideale moment om beeldend werk en inspirerende ateliers te ontdekken! Dit jaar vond  Buren bij kunstenaars plaats op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 oktober 2019.

Er waren verschillende adressen waar je terecht kon om kunstwerken te bewonderen zowel bij particulieren als op plaatsen waar verschillende kunstenaars samen tentoonstelden. Ik koos voor dat laatste . Dan had je ook geen gedoe om telkens een parkeerplaats te vinden en op een zondag is het niet zo vanzelfsprekend om een parkeerplaatsje te vinden.
Zo was  er een tentoonstelling in een school in Heist

Een kleine greep van de tentoongestelde werken. De kunstwerken door verschillende personen gemaakt stonden tentoon in een grote zaal in een school in de deelgemeente Heist.
De kunstenaars waren er aanwezig en je kon een babbeltje slaan. De mandala schilderijen waren heel expressief ( bovenste foto links) maar de mandala pompoenen in aardewerk ( links onder) moesten niet onderdoen

~~~~~~

Wij wandelden verder naar een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is nl. de Spelotheek De Wip ( een steunpunt voor opvoeding, onderwijs, therapie en vrijetijd).

Deze kunstenares verzamelde alles wat ze gebruikte als materialen in een  naslagwerk. Het bovenste kunstwerk bestond oa uit bewerkte theezakjes en geweven stof. Prachtig om zien.

Kunstwerkjes gemaakt met theezakjes!!

Patchwerk en schilderijen.

Mijn voorkeur ging uit naar de poppetjes in ragfijne stof gekleed en bewerkt  met verf /vernis ?

Ook De Vuurtoren( basisschool voor buitengewoon onderwijs) deed mee aan Buren bij Kunstenaars. Met touw, parels en veren maakten de leerlingen dromenvangers om de slechte dromen tegen te gaan.

Twee verdiepingen vol kunstwerkjes ,teveel om hier allemaal te tonen. Op de bovenste verdieping werd je getrakteerd op een snoepje en een drankje in een gezellige ruimte met een keukentje , tafel met stoelen en zetels rond een salontafeltje. Je kon er ook even napraten.

~~~~~~

We hadden ons vergist van inkom toen we de school wilden binnenstappen. Op de folder stond een verkeerd huisnummer. We werden binnengelaten en wij maar op zoek naar de tentoonstellingszaal. We vonden die niet tot we te weten kwamen dat we in het rusthuis zaten! Zij die ons binnenlieten dachten dat we op bezoek kwamen bij een van de bewoners. Iemand heeft ons dan begeleid want je kon enkel naar buiten door een code in te tikken. Om weglopen van de bewoners te verhinderen!!
Enkele beelden van dit rusthuis  dat al volop in herfstsfeer baadde en waar de pompoenen ook kunstwerkjes waren! Prachtige glasramen en een buitenterras waar het bij zomers weer aangenaam zitten is en een kapel met een mooi glasraam waar kan gemediteerd worden.

13 gedachtes over “Buren bij kunstenaars

 1. Altijd leuk om kunst wat dichter bij de mensen te brengen.. op welke manier dan ook. Er is heel wat mooi werk tussen.

  (De foto’s van de ouderen in dat tehuis had ik niet geplaatst.. vind het niet kies en je kunt er problemen mee krijgen wat de privacywet betreft.)

 2. buren bij kunstenaars is een initiatief dat hier ook veel volk trekt. Altijd leuk om bekenden hun hobby te zien. Dit jaar ben ik niet geweest. Volgend jaar ga ik ook weer kijken.

  • Ik ben al verschillende jaren na elkaar gaan kijken en ik vind dat het niveau van de kunstwerken telkens omhoog gaat. Er worden ook meer en meer cursussen ingericht waar je je als hobbyist bij een of andere discipline kunt inschrijven.

 3. Beeldend kunstenaars ziet daar prachtig uit. Vooral rode bloem is zeker mooi door de Linda gemaakt.Quilten ziet prachtig uit. Veel werk ingestoken. Ik weet toen bij Brussel bij station ook dit gedaan hebben om dames Quilten te maken. Wij hadden toen foto’s gemaakt.Theezakjes hebben werkelijk heel mooi veel werk aan gedaan. Zo mooi. Kun je nagaan theezakjes kunnen ook wat verzinnen. School ziet inderdaad vreemd uit ingang. Gelukkig kon je naar binnen gaan. Maar goed dat iemand daar was. In de rusthuis is zeker mooi gedaan met herfstsfeer. Loodramen ziet prachtig uit. Mooie serie foto’s van gemaakt. Fijne dag.

  • Ik was blij om eens te zien wat er met die theezakjes gemaakt werd. Ik verzamel die theezakjes en geef ze dan door aan een vereniging maar nog nooit zag ik wat er mee gedaan werd. Hier is het een Chinese mijnheer die prachtige dingen heeft gemaakt. Ik heb er maar enkele getoond hier.
   Ach we hebben wat afgelachen toen we per abuis in het Rustoord terecht kwamen en er niet op eigen houtje weer buiten konden stappen. Ja die glasramen waren prachtig om zien en het Rusthuis is op zich ook al erg mooi. Maar ik denk er nog niet aan om een plaatsje te bespreken hihihi!

Geef een reactie