De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge

De Onze-Lieve-VrouweKerk ligt vlak naast het Gruuthuse . Deze kerk bepaalt met zijn 115 m hoge torenspits, samen met het Belfort en de Sint-Salvatorskathedraal, de skyline van Brugge. De kerk heeft een grote en lange restauratie achter de rug en in feite is die restauratie nog niet helemaal klaar. Omdat de kerk zo’n grote aantrekkingskracht heeft wordt er tegenwoordig inkomgeld gevraagd voor een gedeelte van de kerk( oa de praalgraven en het hoogkoor). Na verschillende restauraties is het interieur van deze kerk één pracht en praal .

Bij het binnenkomen zie je prachtig bewerkte biechtstoelen

Deze kerk geniet onder meer bekendheid omdat Maria van Bourgondië er begraven ligt. Tijdens archeologisch onderzoek in 1979 werd haar stoffelijk overschot geïdentificeerd. De praalgraven bevinden zich in het hoogkoor van de kerk.
Het praalgraf naast Maria van Bourgondië is die van haar vader Karel de Stoute. Hij ligt er evenwel niet begraven. Aan hun voeten fungeren leeuw en hond als symbolen van de mannelijke kracht en de vrouwelijke trouw.

Onder de praalgraven werden drie graven blootgelegd die rijk beschilderd zijn. Hier eentje van de drie

Boven de koorbanken hangen dertig wapenschilden van ridders van het Gulden Vlies.  De wapenschilden herinneren aan het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies dat in 1468 in deze kerk werd gehouden.

Een van de kapellen rondom het hoogkoor met de taferelen van de kruisweg.

De mis wordt opgedragen vòòr het hoogkoor afgesloten met een fraaie poort.

 

 

Het pronkstuk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is de Madonna met kind

Het wereldbekende werk van Michelangelo, Madonna met kind, is een van de voornaamste kunstwerken  in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het werd in Italië aangekocht door de Brugse koopman Jan van Moeskroen (Giovanni di Moscerone) en in 1514 aan de kerk geschonken. Het familiegraf van de schenker ligt aan de voet van het altaar, vóór het beeld.
De restauratie werken zijn op deze plaats nog steeds bezig.

 

De bewogen geschiedenis van het beeld:

Het beeld werd in 1794 door de Franse bezetter en in 1944 door de Duitse bezetter weggehaald, maar kon telkens opnieuw naar Brugge worden teruggebracht. In september 1944 werd het beeld opnieuw gestolen ditmaal door Duitse soldaten in opdracht van Hitler. De Madonna belandde in de zoutmijnen van Altaussee in Oostenrijk  waar ze gestapeld lag tussen ontelbare andere gestolen kunstwerken! Het beeld werd  op 17 mei 1945 gevonden door een korps van kunstkenners. Tijdens de tweede wereldoorlog werd een speciale eenheid  vnl museummedewerkers aangesteld en naar de fronten gestuurd om kunstwerken en historische gebouwen te beschermen. Na de val van Nazi-Duitsland moesten zij de gestolen schatten in mijnen en bunkers opsporen.

Over deze zoektocht is een film gemaakt met bekende acteurs zoals George Clooney, Bill Murray, Matt Demon, Cate Blanchett, John Goodman… (klik). Ik heb deze film gezien en is zeker het bekijken waard

13 gedachtes over “De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge

 1. de madonna van Michelangelo was oorspronkelijk besteld door de kathedraal van Siena in Italie; Maar door ruzie tussen de kerk en Michelangelo vroeg Michelangelo plots meer voor het beeld van de Madonna en Siena had niet het nodige geld; Daardoor is het in Brugge terecht gekomen Het is een van de weinige werken van de kunstenaar die buiten Italie te zien zijn
  De film die gemaakt werd over de zoektocht naar het beeld na de tweede wereldoorlog heet “The monument man” en is zeker de moeite om te bekijken

  • Mooi aangevuld, ik hield het echter beperkt hoe het beeld in de OLVr kerk is terecht gekomen. De film de Monument Men vond ik echt mooi ,hoewel de film met gemengde gevoelens is onthaald. De zoektocht naar al de schatten die overal gestolen werden op bevel van Hitler is indrukwekkend.

  • Moet je beslist doen. De restauratie is erg mooi uitgevoerd. Door entreegeld te vragen zijn er mensen die afhaken. Vroeger was er daar dikwijls een stormloop van toeristen die enkel maar foto’s wilden maken en voor mensen die wilden genieten van al die pracht en praal was dat toch storend. De OLVr kerk kan je niet vergelijken met een grote kathedraal bijvoorbeeld .

 2. Wat is deze kerk heel mooi uit van binnen. Heel bijzonder deze kerk met veel houtsnijwerk werkjes om te zien. Als in de buurt was geweest ging ook naar binnen. Prachtig! Vooral indrukwekkend Magda. Maria van Bourgondië er begraven ligt daar te begraven. Goh dit kun al zien. Mooie foto’s geworden. Fijne avond.Gelukkig mooi weer geworden. Geniet ervan! Maria van Bourgondië er begraven ligt daar in de kerk. Indrukwekkend….. Mooie foto’s. Het is mooi weer geworden. Geniet maar van!

 3. Al die verschillende kunstvormen in zo’n kerk, daarvoor ga ik er ook naar binnen. Dat houtsnijwerk is schitterend.
  Ik leer weer bij vandaag.. zag al vaker zo’n hondje op zo’n praalgraf, maar wist niet dat dat symbolisch was. 🙂

Geef een reactie