Het Gruuthuse Museum in Brugge

Onze seniorengroep bezocht  vrijdag 11.10.2019  het stadspaleis van de heren van Gruuthuse. Dit paleis heeft een  grondige restauratie ondergaan. De gevels zien er stralend uit. Vernieuwde zalen, een nieuw museumconcept en bijzondere collectiestukken wachten om herontdekt te worden.
Het Gruuthusemuseum toont drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis:
De Bourgondische bloeiperiode van de stad
De iets minder bekende 17e en 18e eeuw
De’ historistische ‘heruitvinding’ van Brugge in de 19e eeuw.

Deze drie periodes komen tot leven in meer dan 600 collectiestukken die elk een eigen verhaal vertellen. Van majestueuze wandtapijten tot unieke gotische glasramen, van elegante houtsculpturen tot historisch kant, schilderijen, porselein en zilver.

Het nieuwe museumpaviljoen( met zijn voor -en tegenstanders !) op het binnenplein is gebouwd tijdens de meest recente werken aan het Gruuthusepaleis in 2019. Je vindt er de ticketbalies en informatie over Musea Brugge.

De inkomhall met een groot wandtapijt, wandversieringen en zijn prachtig bewerkt plafond, geeft je al een voorsmaakje wat je in dit paleis te zien zal krijgen.

Het motto van  Lodewijk van Gruuthuse was” plus est en vous”

foto uit catalogus en meer over het leven van Lodewijk (klik) de man die dit stadspaleis zijn grandeur gaf in de 15e eeuw.

Een rijke koopmansfamilie

Het gebruik van kant in de kledij was een teken van rijkdom


De kookhaard in de keuken

Henri Stuart,hertog van Gloucester, broer van de latere koning Karel II van Engeland. Tijdens zijn verblijf in Brugge werd hij opgenomen in de schuttersgilde.

wordt vervolgd met enkele leuke weetjes!

11 gedachtes over “Het Gruuthuse Museum in Brugge

  1. Prachtig museum is dit om te kijken. Je ziet ook van alles van binnen. Ziet wel indrukwekkend uit met mooie spullen. Toch gaat veel mensen daar heen. Mooie foto’s heb je gemaakt. Geniet mooie zondag toe!

  2. een interessant en gedetailleerd verslag .van dit vernieuwde museum

    mooie foto’s alhoewel het de omstandigheden daar zeker niet ideaal zijn

    zelf heb ik het museum nog niet bezocht,maar dat komt wel..

    wel een tijd geleden dat ik nog eens in Brugge was, te “toeristisch ” naar mijn aanvoelen

    prettige dag

    • Het museum is mooi vernieuwd , het principe van ” less is more” is toegepast . Niet meer zo volgestouwd. Maar veel kamers zijn nogal duister . Er wordt gewerkt met spots en veel voorwerpen staan achter glas en zoals overal in musea flitslicht niet toegelaten (ik werk daar weinig mee)

    • Het is inderdaad een heel mooi museum. De restauratie is echt een succes. Minder volgestouwd met voorwerpen en de audiofoon is duidelijk en niet te uitgebreid.

Geef een reactie