Zoute Grand Prix 2019

Dit weekend is het voor de autoliefhebbers een topweekend. Van donderdag tot zondag kan je auto’s zien die je niet elke dag op de weg zult zien.  Oldtimers, ultra nieuwe auto’s , proto types die nooit in de handel zijn gebracht.
Van 10 tot 13 oktober 2019 viert de stad Knokke-Heist voor de tiende maal zijn Zoute Grand Prix,  en het internationale toneel voor de meest prestigieuze automerken, zowel oud als nieuw. Het evenement is een referentie in Europa, lokt jaarlijks 250.000 bezoekers uit heel het continent naar Knokke-heist. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd: een regelmatigheidsrally, de ‘balade’, de GT Tour, een veiling en zelfs een concours – er is voor elk wat wils.

Donderdag ,de eerste dag , ben ik gaan kijken.  Bij vorige edities koos ik de zondag uit maar dan is het zo druk dat rustig kijken er niet in zit. Je wordt  meegesleurd in dit unieke gebeuren  en foto’s kunnen niet echt weergeven wat je voelt , ziet en hoort. Het geronk en soms brullen van auto’s, de benzinegeur ( hmhm! ), de nonchalante drukte ( je mag overal lopen tussen en rond de auto’s als ze op de dijk rijden.  De strobalen die de straten rond de zeedijk afbakenen geven een landelijke sfeer weer.
Bovenal was het die namiddag mooi weer wat van de andere dagen niet kan gezegd worden. Gisteren af en toe regen en grijze lucht ,vandaag de hele dag miezeren en wat wordt het morgen bij de finale!!

Verleden jaar heb ik foto’s gepubliceerd over de laatste dag en over de dag dat de oldtimer race  toekwam : zoute grand Prix 2018 (klik) (klik); Deze keer foto’s van de eerste dag toen de deelnemers  in de pitlane nog een volgnummer kregen en er onder de motorkap gekeken werd ivm veiligheid en originele stukken !

Het was aangenaam zitten op de terrassen op het Albertplein. Deze golfkarretjes dienden als shuttlebus vanaf de parkings tot het Albertplein.

In de wagen hieronder had een kledingzaak een drietal poppen neergezet! Ik durfde eerst geen foto maken maar kreeg toen in de gaten dat het poppen waren 😉

Je kon van dichtbij de controles op de deelnemende wagens meemaken.Deze man reed met zo’n grappige brommobiel .Ik mocht er een foto van nemen!

Veiligheid troef !

Hier worden de deelnemende wagens gekeurd voor de tweedaagse oldtimer rally! De wagens rijden een pitlane in en krijgen er hun volgnummer en het deelname ticket achter op de auto . Aanschuiven om een volgnummer te krijgen. Ik heb er ook eentje uitgekozen. Maar de chauffeur kwam het niet af! Een hele reeks autos worden geveild door het internationaal veilingshuis Bonhams met hoofdzetel in Londen.Eenmaal ingeschreven en nagekeken zochten alle auto’s een parkeerplaatsje op het wandelpad van de zeedijk. Er zaten echt speciaaltjes tussen. De onderste wagen is een prototype.

update:

Het weekend is een knal succes geweest voor de tiende editie van de Zoute Grand Prix 2019. In elk geval te oordelen aan de massa auto’s die zaterdag stapvoets het regenachtige Knokke binnen reden en zondag Knokke weer verlieten. Ik was gisteren even met de fiets weg en zag aan alle kanten auto’s rijden die probeerden via sluipwegen de stad uit te rijden maar zich vastreden. Iedereen dacht de oplossing wel gevonden te hebben ! Er is maar één grote uitvalsweg en hoe je ook rijdt op die uitvalsweg kom je uiteindelijk uit , nl de Natienlaan!
De organisatie had wel gezorgd voor grote parkings even buiten het centrum en vandaaruit reden er dan shuttle busjes .
Maar zondag reden al die geparkeerde auto’s , zowel van die grote parking als vanuit de stad zelf bijna op hetzelfde uur huiswaarts( einde van het spektakel en het begin van de voorspelde regenbuien) en dan krijg je werkelijk een kluwen van verkeer die uren heeft geduurd en waarbij je chauffeurs manoeuvers ziet uitvoeren die levensgevaarlijk zijn. Er was werkelijk een verkeersinfarct !

bovenste foto zaterdag stapvoets binnenkomend verkeer . De onderste foto’s :wegrijdend verkeer in de natiënlaan .

 

7 gedachtes over “Zoute Grand Prix 2019

    • Ach Emmy kijken kost geen geld en daar zie je wagens die je in je hele leven niet nog eens zal zien. Je kan vlakbij zo’n bolides staan. Ach als ze het geld hebben om zich zoiets aan te schaffen dan doen ze dit maar.

Geef een reactie