Tomaten

Kleinzoon Sébastien bracht in het voorjaar verschillende tomatenplantjes mee voor mij. kleine trostomaten, Roma-tomaten, grote trostomaten ,gewone tomaten en reuze tomaten. De kleine en grote trostomaten brachten zoveel op dat ik er verschillende zakjes heb ingevroren.
Nu het zo dikwijls regent en er nog zoveel tomaten staan heb ik hoezen gemaakt van heel licht plastiek( speciaal voor de tuin) . Op die manier hoop ik dat ze  niet rotten of barsten.

De opbrengst in de tuin loopt op zijn einde. Door de hitte periodes was er groeistilstand bij de boontjes, de sla ,de prei en de uien. Geen rijke geoogst bijgevolg . Nochtans kreeg de hele groententuin alle dagen water (regenwater uit het zwembad.  Zwemmen in het bad wordt er niet meer gedaan nu de kleinkinderen groot zijn. Ik heb het zwembad laten staan en de regen vult het elk jaar opnieuw , genoeg water voor een hele zomer bloemen en planten te begieten ).Maar ik mag zeker niet klagen over de  aardbeien. Wekenlang heb ik kilo’s aardbeien geoogst. Ik gaf er regelmatig mee met de kinderen en ook heb ik verschillende keren confituur gemaakt. De druiven (in de tuin bij de zoon )brachten zo massaal op dat ik er sap heb van getrokken en ook gelei heb gemaakt.

 

 

12 gedachtes over “Tomaten

  • Dit jaar was het met uitzondering van de aardbeien en de tomaten ,geen groot succes in de tuin. De droogte en de hitte zette een groeistop in bij veel planten . Dagelijks water geven is geen echte oplossing. Maar kom alles wat er geoogst kan worden is al een succes!

 1. Tomaten uit eigen tuin smaken altijd veel beter dan die uit de winkel.. dat zijn waterbommen.. ze zien er altijd prachtig uit, maar ze hebben de smaak eruit gekweekt..!

  • Ja en dan had ik nog de keuze uit grote ,kleine, trostomaten…dank zij Sébastien die de plantjes gekweekt had!
   Vandaag nog zei een vriendin bij het eten deze middag ” die tomaat smaakt toch zo lekker” .Recht van de tuin in je bord!

  • Ik zag mijn vader tuinieren en de tante waar ik alle vakanties als kind doorbracht en als het ware vanzelf rol je daar ook in. Ik had lange tijd een grote tuin en ik plantte zelfs aardappelen waar we toch een paar maanden konden van eten. Nu is er naast mijn huis een klein moestuintje juist genoeg voor mij en logeetjes tijdens de vakantie. Ik kon het tuinieren niet missen toen de eigenaar van de grote tuin de grond verkocht.

  • Ja ik kwam tot rust in de grote tuin. Mijn job was geestelijk dikwijls zwaar en daar kon ik mijn verstand op nul zetten! Maar ik deed het ook altijd erg graag ,tot heden eigenlijk. Nu moet ik het een beetje doseren want in de tuin werken valt nog wat zwaar.

Geef een reactie