Naar Damme

Naar jaarlijkse gewoonte doet onze seniorengroep een uitstap met een “treintje”. Op 11 juli was het weer zover.
Dat treintje mag geen hoofd -of snelwegen nemen , dus zijn het steeds  uitstappen langs nogal landelijke en rustige wegen.
We reden dit jaar naar Damme met eerst een tussenstop in een tearoom-restaurant waar de koffie/thee met appeltaart al klaargezet was! Een leuk intermezzo! En dan reden we verder naar Damme. Gezien we met 53 mensen waren werd de groep gesplitst en met een gids wandelden we door Damme en bezochten daarna het Tijl Uilenspiegel museum. Het museum op zich is niet zo spectaculair en bestaat vnl uit de vele boeken die geschreven zijn over Tijl. Maar de gids maakte het interessant met allerlei historische weetjes en ook met de fratsen die toegeschreven worden aan Tijl.

 

Het treintje bij de eerste stop bij het restaurant en daaronder bij de tweede stop in Damme

 

De koffietafel was gedekt en niemand liet een kruimel van de appeltaart over.
Wandeling door de straatjes van Damme door de gids gekruid met heel wat historische weetjes
We sloegen een paadje in die rond de kerk liep langs de oude buitenmuren van het kerkhof
We zagen een bijenhotel en in de verte een ooievaar op zijn nest. Een koppel ooivaars zat ook op een nest op het stadhuis maar niet erg zichtbaar om er een foto van te maken. Schapen waarvan sommigen nog hun wintervacht hadden lagen te puffen in de zon.

Bij een pas gemaakte opening in de muur konden we het kerkhof betreden. In de verte op een van de foto’s staat er nog een oude muur van een kapel en een borstbeeld van Delporte loert over de muur naar het kristusbeeld op een graf.
Een mooi bewaard grafmonument en een urnenmuur

 

Oude grafstenen op de vloer en een oud altaar in een gedeelte waar het dak van de kerk verdwenen is.
De Sint Niklaas kerk in Damme heeft een platte toren die tot ver in het polderlandschap te zien is. De toren is ook te beklimmen! Het is een kerk met een rijk verleden .Meer over deze kerk moet je echt eens lezen dan weet je oa waarom een deel van de muren zijn blijven staan en het dak is verdwenen!
Op het plein naast de kerk staat een beeld gemaakt door de kunstenaar Charles Delporte. De kunstenaar heeft indertijd veel kunstwerken geschonken aan de stad Damme.
Nog een ooievaar op de schoorsteen van een woning.
De oude school is heden ingericht voor kunst en cultuur.
Er is een bibliotheek en ook een expositie ruimte . Op dit ogenblik was er werk van een Poolse dichteres te lezen en te bekijken
Poolse dichteres  Wistava Szymborska
Het museum over Tijl uilenspiegel. De gids vertelde vol vuur over de fratsen van Tijl , Nele en Lamme Goedzak.


Toen was het tijd om verder te rijden naar Moerkerke waar we op een zonnig terras konden genieten van een drankje en een bord tapas vooraleer de terugrit door de polders de grens over te rijden en via Sluis  terug te keren naar huis.
Een supermooie dag is het geworden qua weer en ambiance!

De Damse vaart in beide richtingen gezien.

” De Vrede ” in Moerkerke beter gekend als Bo bo land door zijn grote indoor en outdoor speeltuin

9 gedachtes over “Naar Damme

  1. […] . Wil dat nu niet die hoeve zijn waar we niet geraakt zijn toen we met het treintje op 11 juli naar Damme reden. De bestuurster van het treintje zag  het niet zitten om langs die smalle wegen te rijden. […]

  2. een mooie en interessante uitstap Magda

    die kerk heb ik nog niet bezocht, ik stond er tot nog toe voor een gesloten deur..

    en dat werk van Delporte vind ik een echte topper

    prettige dag gewenst

    • Dat verwondert me wel want de kerk is elke dag open van 13 tot 17 uur. Buiten de openingsuren kan je een aanvraag om de kerk te openen doen mits betaling van 15 euro. De gids heeft verteld dat het kruis op de foto meegedragen wordt in de H.Bloed Processie. Ik heb het niet vermeld omdat ik het niet persoonlijk heb horen vertellen.
      Delporte heeft in Damme een Museum gehad van 1990 tot 2013. Tijdens zijn leven schonk hij een belangrijke collectie aan de stad Damme. Het meest indrukwekkende is wellicht het beeld aan de voet van de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Geef een reactie