Opentuin dag van de landelijke gilde

Het weekend van 29 en 30 juni was het Opentuinen dag van de Landelijke Gilden.  In 2019 zetten 175 tuineigenaars hun poorten open. Het Opentuinenweekend, dat het laatste weekend van juni plaatsvindt, vormt het hoogtepunt.
Vlak in mijn buurt is er een tuin die ik al eens wilde bezoeken. Maar telkens was ik er te laat voor. Met de gids uitgegeven door de Landelijke Gilden wist ik meteen op welke datum ik die tuin kon bezoeken.
Dat weekend was er overal wel iets te doen en zeker met het mooie weer. Vriendin wilde naar een soort fairtrade markt in Zeebrugge . Raak daar maar je auto kwijt op een zondag bij de start van de vakantie (vriendin fietst niet meer). In Knokke zelf geraak je zeker je auto niet kwijt want er was ook daar van alles te doen. We sloten een compromis : we zouden naar  “de Sluuze Kermesse ” gaan. Altijd sfeer daar . In Sluis is er parking genoeg om je auto te parkeren. Maar eerst een ommetje langs een landelijke tuin. Omrijden was het helemaal niet want het lag op de oude baan richting Sluis.

De tuin kreeg de naam ” Park ter Kalvekeete” .( Benaming van de oudste hoeve in Westkapelle en was gelegen in de huidige Kalvekeetdijk. Benaming gaat terug tot de 12e eeuw; Museum Sincfala) Deze landschapstuin heeft een oppervlakte van 3ha  waar de eigenaar ,een tuinarchitect ,sedert 22 jaar als hobby  een tuin heeft ingericht op zoek welke planten in onze streek goed gedijen en met welke kruisingen hij goede resultaten kan boeken en ook gewoon om af en toe eens andere vorm aan zijn tuin te geven..

Wat je er allemaal kon zien? Een appeldreef met allemaal verschillende appelrassen, spiegeltuin met tuinspreuken op spiegels, bloemenvelden, een wilgenbosje, dreven met hortensia’s , een rozenketen, je kon verpozen bij een vijver met waterlelies,  een wilgendreef en proefvelden die nu naakt lagen maar tegen september bloemenweiden zullen zijn.

De tuin ligt vlak naast de nieuwe rotonde van de A11 in Westkapelle. Het lawaai van het verkeer is bijna niet te horen als je in deze uitgestrekte tuin wandelt. We zaten een tijdje op een bankje wat uit te puffen en zagen de auto’s komende van Sluis en deze wegrijdend uit Knokke.

Bij de ingang een rij versleten werkschoenen vol vetplantjes.

Kweken van verschillende soorten fuchsias

Mooi onderhouden weiden met knotwilgen
en weiden waar het gras hooi is geworden
en omzoomd is met knotwilgen die volgend jaar worden gesnoeid.
Hier en daar kwam je  spiegels  met spreuken op tegen. Een spiegelselfie kon niet ontbreken !

Er waren ook nog andere bewoners!

Dit beeld zag je overal waar je in de tuin liep. Zeker ook zichtbaar vanop de autoweg.
Een  landschapstuin met uitgestrekte grasvelden.

De namen stonden bij alle bomen, planten en bloemen.
Het kale veld  achteraan is ingezaaid met bijenvriendelijke bloemen.
21 september doet hij opnieuw een opentuin dag!

( foto uit de brochure : een ingezaaid bloemenveld)

Een vijver met ernaast een prieeltje met bankje in.
Wie zit er in het prieeltje naar buiten te kijken!

Een nieuwe uitdaging : verschillende soorten rozen.
Een  dreef met hortensia’s en mooi gesnoeide knotwilgen
Overal bloeiende rozen.
De rotonde van de A11 in Westkapelle:
buitenaanzicht op de A11 vanuit de tuin.
De zijwanden zijn bekleed met caissons vol stenen.
Na de werken voor nutsvoorzieningen bij de aanleg van de A11 mocht
de tuineigenaar deze grond opnieuw bewerken.
Op de derde en vierde foto zie je de auto’s komende van Knokke de rotonde oprijden.

8 gedachtes over “Opentuin dag van de landelijke gilde

Geef een reactie