Wenduine

Tijdens de zomermaanden “reizen” mijn vriendin en ik regelmatig met de tram langs de kust. Omdat we telkens kort na de middag starten zoeken we het niet al te ver. We waren al in Zeebrugge geweest en daarna in Blankenberge en de vorige week trokken we naar Wenduine. Ik had in de krant gelezen dat er een tentoonstelling was van monumentale beelden in het Prins Albertpark vlakbij de molen van Wenduine : De Hubertmolen is een kleine houten staakmolen uit 1880 ( klik).

Die bewuste middag reden we naar Wenduine en stapten af aan de Molen. In het kleine parkje aan de overkant van de molen zagen we enkel een verweerde biels  en een wit sierlijk beeld  moeder en kind. We liepen enkele paadjes in vlak achter het pleintje maar zagen alleen mooi geknipte hagen.

We wandelden wat verder en vroegen aan enkele mensen die op een bankje zaten of zij weet hadden van monumentale beelden in de omgeving.  Aan hun dialect te horen waren ze van de streek zelf. Ze wisten ons te vertellen dat er wel een paar beelden stonden in de Persepit.( een staande wip in een put =hier de duinen) en dat dit het Prins Albertpark is.
Wekelijks wordt er in de persepit door de Koninklijke Schuttersvereniging Sint Sebastiaansgilde  schieting gehouden op de staande wip.

Met deze informatie stapten we verder. In de duinen zagen we inderdaad een paar “monumentale” beelden.

In dit gebouwtje is er een tentoonstelling van kunstwerken van Freddy De Moor.(Schilder, beeldhouwer, keramist )Het was die dag sluitingsdag.
In de duinen zagen we een paar kunstwerken verwezenlijkt door Kunstenaars van kunstplatform ARTslag

.

Het eerste is  het geraamte van een bruinvis en het andere is een interactieve poëzielarve
De latten van de bruinvis waren volgeschreven met teksten alsook de tweede.

De echte spioenkop boven en het kunstwerk in de duinen

De reclame rond dit project had ons wat misleid en we gingen de ontgoocheling wegspoelen in een tearoom op de zeedijk… wordt vervolgd.

14 gedachtes over “Wenduine

  1. Jammer dat het dierenpark(je) vlakbij niet werd vermeld, naast een mooie voliere en enkele geiten, konijnen en Barberie eenden is daar nochtans ook een mooi kunstwerk te bewonderen (=Beaufort: meer dan 50 verschillende beelden in rond De Haan-Wenduine), tevens beschermd erfgoed zoals de Hubert molen. Zie: Leopold-2 park Wenduine.

    • Ik ben al meer in Wenduine geweest , ook met de vorige Beaufort. Ik ben zelf van de kust en had een reclame gelezen over een grote tentoonstelling . Mijn vriendin en ik wilden er een uitstapje van maken. Tja de reclame was toch wat misleidend maar daarna zijn we al de beelden op de zeedijk gaan bekijken. Van het dierenparkje wist ik het bestaan niet af . De Molen is zeker bekend al wist ik niet dat dit beschermd erfgoed was. Met mijn kleinkinderen waren we nog in de Persepit toen er nog een tearoom was.

    • Jammer genoeg klommen we de duinen niet op. Vriendin heeft een gebroken rugwervel die maar erg traag geneest en moet het zachtjesaan doen. Inderdaad het is een mooie wandeling tot in de Haan en is het terugkeren wat te veel dan neem je de tram in De Haan 🙂

Geef een reactie