Het blijft zomeren…

…en dat klinkt toch mooier dan een hittegolf die we hier vorige week meemaakten.
Twee dagen was het zo warm  met temperaturen die ver boven de 3O° lagen. In de tuin( in de zon )waren er middagtemperaturen van boven de 40° . In de schaduw liep het op de warmste dag op tot 33° .Geen weer om op het heetste van de dag buiten te komen. Dat merkte je ook want het was hier rondom muisstil ,  zelfs  ruisen van de bladeren aan de bomen hoorde je niet.
Voor de planten die de hele dag in de zon stonden had ik vier parasols opengezet en ‘s avonds schepte ik met de gieter water uit het zwembad om rondom het huis de bloembakken en de groentetuin de begieten. Voor sommige planten heeft het geholpen , anderen zijn toch helemaal verdord. Het spijtigst vind ik dat een héél grote hortensia die massa’s paarsblauwe bloemkoppen heeft helemaal verdord is niettegenstaande die elke dag een paar emmers water kreeg . Nochtans stond de grote struik  nog enigszins beschut tegen de laurierhaag.
De hibiscus bloeit veel vroeger dan andere jaren  en zo vlug dat er elke dag massa’s bloemkoppen afvallen. De tomaten worden zo vlug rijp dat ik er elke dag moet plukken,  slakroppen schieten de lucht in en de struikjes met bonen verdorren. Water geven helpt niet eens.

De prachtige paarsblauwe hortensia heeft het begeven, de stokrozen bloeien nog magertjes ,
hosta’s kunnen de warmte niet meer aan. Alleen de potten die onder de treurwilg staan zijn nog groen.
 De karmozijn doet zijn best om nog donkere besjes te produceren,
en de floxen verwelken nog voor ze echt aan het bloeien waren,
de zo sterke “hemdenknopjes ” verdorren, de dubbele hibiscus laat veel bloemen gewoon afvallen. 

De trostomaten doen het goed en de lampionnetjes
worden veel te vroeg massaal oranje terwijl de plant zelf ook aan het verdorren is.
De lijsterbes bloeit ook veel te vroeg :de trekvogels zullen geen eten meer vinden als ze
naar het zuiden trekken( las ik in de krant)
Een viertal parasols om de bloemen op het heetst van de dag wat schaduw te geven.

Een hoekje van de tuin einde juni en einde juli!

Terwijl er elders in het land regenbuien waren na een hete dag,
moesten we ons tevreden stellen met donkere luchten waar geen spetter regen uitviel !
Gisteren en vandaag heeft het dan wel geregend en dat heeft deugd gedaan.

De zomer mag blijven duren maar liefst niet meer met zo’n extreme temperaturen!

19 gedachtes over “Het blijft zomeren…

 1. Uw tuin komt nog vrij goed voor de dag, Magda. het blijft inderdaad zomeren en de droogte wordt stilaan dramatisch. Straks moeten we ons allemaal een kameel aanschaffen. 🙂

 2. het zomert heel hard en de natuur ziet af.
  Wij soms ook door het aanhoudende warme weer.
  Maar bon, ik ga hier niet beginnen klagen, wij maken er het beste van.

  • Ik wil ook niet klagen over deze zomer, maar soms verlang ik wel naar wat minder hoge temperaturen. Liever geen middag temperaturen die de 40° naderen! En dat is al meerdere dagen het geval geweest.rond mijn huis.

  • Met wat hulp van een tiener die bij mijn vriendin logeert heb ik vandaag meer dan 10 grote tuinzakken bladeren , takken en gesnoeide struiken afgevoerd! Alle dagen een beetje opruimen( kan nog niet veel in één keer) .Het lijkt wel al herfst opkuis !

 3. de hitte was wat van het goede teveel Magda..

  maar het is vooral de droogte die zich laat gevoelen..

  en dat heeft zijn gevolgen

  en nu mag het gerust een tijd normaal zomeren

  groeten

  • Mijn bloembakken kan ik aan die heb ik nu allemaal in de schaduw gezet en flink wat water gegeven ( uit het zwembad hoor). Die gaan de tweede hittegolf wel overleven. De struiken die bloeien of nog moeten bloeien dat is hopeloos , die kan ik maar best afsnijden. Gelukkig staat er nu bij ons wat meer wind.

 4. Ik kan heel kort zijn. De stokrozen zijn in onze tuin de enige planten die er nog goed uitzien. De rest ziet eruit alsof het al eind september is. Buiten twee korte buitjes enkele nachten geleden hebben wij ook nog geen regen gehad.

 5. Hier en daar zie ik dat je sommige erg droog is in de tuin. Wat zonde. Kon je toen geen water geven. Of spuiten. Het was wel erg warm. Donkere buien hangen in de lucht. Maar geen regen te zien. Bij ons is gelukkig paar keer geregend. Maar niet voldoende. Natuur is droog.

  • O maar ik geef elke avond de planten en bloemen water uit het zwembad dat tijdens de regenperiodes helemaal gevuld is met regenwater! De kleinkinderen komen niet meer zwemmen in dit bad ,ze gaan liever naar grotere zwembaden met leuke glijbanen en zo !! Groot gelijk natuurlijk. Nu volgt nogmaals een hitteperiode en de grond is zo droog en hard geworden dat het water er niet meer indringt als je de planten begiet.

  • Ja hortensias zijn taai maar die ene héél grote die ga ik echt tot de grond mogen snoeien. De andere zullen wel niet meer mooi bloeien maar de takken zie er nog goed uit. Jammer hé! Dat zijn zo mooie struiken en die bloeien ook lang.

 6. Wat bij mij het wel heel goed doet is de sedum op het balkon aan de voorkant van mijn appartement en de hortensia de hosta en de geraniums die aan de noordkant staan en alleen de avondzon krijgen

  • Ja de standplaats van planten is ook héél belangrijk als het zo warm is. Momenteel heb ik de bloembakken met geraniums allemaal van de vensterbanken weggenomen en op een schaduwrijke plek gezet . Ze bloeien zo mooi en als de hitte voorbij is kan ik ze terug plaatsen. Er zijn al zoveel vaste struiken naar de ” wup ” door de hitte . De bladeren verbranden gewoonweg.

 7. Magda hier het zelfde, de pompoenen doen het zelfs slecht , ze sterven af als ze nog klein zijn met wat geluk heb ik vier pompoenen, drie spaghetti en twee witte (ken de naam niet) pompoenen , de Buter nuts beginnen nu maar ook maar enkelen .

  • Ik kom hetzelfde tegen. Ik zie een ronde courgette zo groot als een appel en de andere dag ligt die gewoon naast de struik! Of bloemen die al afvallen voor er een vrucht aan komt.. De tros tomaatjes krijgen de kans niet om groter te worden. Ze rijpen zo vlug maar ze zijn in feite te klein. Spinazie schiet op slag de lucht in ,he zelfde met de sla. De boontjes laten het ook afweten en de struikjes gaan al aan het verdorren! Jammer tja dat hoort bij tuinieren hé !

 8. Ook bij mij is een van de hortensia’s aan het verdorren terwijl de andere die minder zon heeft nog redelijk groen staat. Ik las onlangs in de krant een tip van een mevrouw,nl de hortensia’s de hele dag onder een parasol zetten. naar het schijnt helpt het

Geef een reactie