Fietsen in de eigen wijk

Het was lang geleden dat ik in mijn eigen omgeving heb gefietst.  Eens kijken wat er allemaal veranderd is sedert vorige zomer. Met de auto rijd ik wel in de omgeving maar dan meer op de grote verbindingswegen die leiden naar Knokke of naar Sluis. Ik rijd dan niet door al die wijken en straatjes. En dat heb ik vorige donderdag gedaan.

Ik reed  door veel rustige straten met mooie huizen en goed onderhouden tuinen en waar veel bomen momenteel in bloei staan. Het viel me op dat er ook veel woningen te koop staan en toch wordt er nog overal gebouwd.

Waar vroeger een hele grote weide was  werden er een 40 tal woningen gebouwd. Op een groot plakkaat stond dat ze op wandelafstand van de zee lagen!
Goeie genade dan moet je al een flink eind wandelen. Het heeft ook jaren geduurd eer  die woningen verkocht geraakten.
Van op die plaats doe ik er zelf minstens een kwartier over met een gewone fiets. Vlak vòòr deze woningen ligt een groot stuk landbouwgrond  horend bij een groot melkvee bedrijf.

Vlak bij de boerderij werd jaren geleden een kapelletje gebouwd met steun van de Boerinnenbond. Achter dit goed onderhouden plekje in een bocht van de weg lopen -zodra het weer het toelaat -heel veel koeien. Op deze donderdag leken de koeien het warm te hebben want ze lagen te herkauwen  in de weide. Niet eentje kwam eens kijken tot aan de omheining !

 

Ik fietste nog een stukje langs de Kalvekeetdijk ( de oude baan van Knokke naar Sluis). Op die weg is een breed fietspad  en soms rijd ik op dit fietspad  om dan langs een aangelegd fietspad tussen de landerijen richting Knokke te rijden. Op de foto zie je in het  midden  iemand op de fiets op dit paadje en rechts op de foto is de manège. Door ruilverkaveling is de manège  waar je al die villaatjes ziet staan verhuisd naar een meer afgelegen en groter domein. (overlast voor bewoners rond de manège). Tijdens het weekend fietste ik langs dit paadje  naar zee.

Na een hele rondrit reed ik terug naar huis en nam nog een kijkje  in de tuin waar ik gedurende 18 jaar zelf getuinierd heb samen met de eigenaar van de grond. Onlangs heb ik vernomen dat de gezondheid van de ondertussen 90 jarige man plots zodanig is verslechterd dat hij sedert een maand in een rusthuis verblijft. In het vroege voorjaar was hij al begonnen met een deel van die lap grond te bewerken en had hij gezegd dat ik ook dit jaar de aalbessen en blauwe bessen kon komen plukken( ik had die indertijd zelf geplant). Dat zal nu  wel verleden tijd zijn. Het onkruid begint stilaan bezit te nemen van de tuin.

Het was een mooie tijd toen we jaren geleden met drie buren plus de eigenaar een lap grond van 1000 m2 bewerkten , elk een stuk van 250 m2 ! Ik plantte er aardappelen en alle groenten die een gezin normalerwijze gebruikt. Onderling wisselden we zaden en plantgoed uit en had de een teveel dan gaf die het aan de ander. Ik had ook enorm veel braambessen en wie er wilde kon er plukken. De pompoenen en courgettes werden uitgedeeld aan de buren . Maar bij de pompoenen moesten ze beloven dat ze op Halloween er eentje  uitholden en op hun oprit of muurtje plaatsten. Toen waren er nog veel kinderen in de straat. Mooie herinneringen.

11 gedachtes over “Fietsen in de eigen wijk

  • Buiten het centrum is het echt leuk om te fietsen en op mindere toeristische dagen is het ook leuk fietsen op de zeedijk. De Knokke-Heistse zeedijk heeft een totale lengte van 12 km. Dus je kunt al een eindje fietsen van het Zwin tot aan de Zeebrugse Vandamme sluis.
   De verkavelingsdrang is groot en niet altijd te begrijpen want er staan overal zoveel appartementen, huizen en villa’s te koop!

 1. bij Knokke denk ik niet meteen aan koeien Magda….

  er wordt heel wat bijgebouwd in Knokke,,maar als ik de prijzen zie; denk ik wel niet aan verhuizen 🙂

  jammer voor die man,, je zult hem ongetwijfeld missen

  fijne dag

  • Ja het is vreemd dat je die man niet meer bezig ziet in de tuin. Ik ging nog regelmatig een babbeltjes slaan met hem
   De grond is hier niet meer te betalen. Wij kenden hier nog de goeie tijd ,nu zou het ook niet meer gaan om hier grond te kopen. En de jonge mensen al zeker niet. zoals mijn dochter die uitgeweken is naar Middelburg(B).
   Maar koeien lopen hier te grazen op die dure grond . Dat is nu natuurlijk nog landbouwgrond ,tegenwoordig kunnen ze dat met een vingerknip veranderen! Hoewel dat niet meer zo gemakkelijk gaat . Natuurbehoud weet je wel.

 2. Wat is dit mooie buurt. Je ziet overal villa’s staan bij jou in de buurt. Helaas staan veel woningen te koop. Kunnen niet meer betalen. Dan gaan ergens anders wonen. Spijtig allemaal. Kapelettje is wel heel erg modern om te zien. Heerlijk fietsen bij de koeien in de buurt. Wat erg 90 jarige man die niet meer kan. Het is ook hele hoge leeftijd. Het was toen goed tijd gehad. Moestuin ziet verwilderd uit. Misschien komt andere mensen die het doen??

  • Inderdaad het is een villabuurt, een heel rustige buurt met veel bomen , groen en planten. Dat kapelletje is minstens al 50 jaar oud en in die omgeving is er nog veel landbouwgrond ,weiden en een grote boerderij. Ik vind het altijd heerlijk om daar te fietsen.
   De oude man heeft toch tot zijn 90ste in zijn tuin kunnen werken Hij is allang alleen en dat was zijn dagelijkse bezigheid.. Zodra het weer het toeliet was hij in zijn tuin te vinden. Hij heeft enkel een verre neef en ik denk dat dit stuk grond( het is bouwgrond en geen landbouwgrond) vlug zal verkocht worden.

Geef een reactie